Ηλεία

Λεχαινά: Τι θα γίνει με το τσιμεντένιο θεατράκι

Ακούστε το άρθρο

Το τσιμεντένιο θεατράκι που βρίσκεται στο αύλειο χώρο του αρχοντικού Μαστροβασίλη  που είναι πλέον μνημείο στα Λεχαινά και  κατασκευάστηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο το επόμενο διάστημα θα αποτελεί παρελθόν.

Σε έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων Δυτικής Ελλάδας  προς το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης  αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Έπειτα από αυτοψία που πραγματοποίησε αρχιτέκτονας της υπηρεσίας μας την 1η Ιουλίου 2020 διαπιστώθηκαν και τεκμηρώθηκαν φωτογραφικά όλες οι αυθαίρετες εργασίες κατασκευής του υπαίθριου θεάτρου από οπλισμένο σκυρόδεμα στο άμεσο περιβάλλον του μνημείου Μαστροβασίλη. Κατόπιν  τούτου θα πρέπει άμεσα να προβείτε στην απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών».

Ο κάτοικος Λεχαινών κ. Αθανάσιος Κεφάλας δήλωσε στην «Πατρίς»:

«Εδώ στον αύλειο χώρο του αρχοντικού του Μαστροβασίλη, ένα νεοκλασσικό κτίριο το οποίο από το 1985 έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται η βιβλιοθήκη  και η Χορωδία Μυρτουντίων.  Ο επάνω όροφος δεν έχει αποκατασταθεί. Το κτίριο αυτό ανήκει στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, η οποία για 20-30 χρόνια παραχώρησε τον αύλειο χώρο στο Δήμο.  Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο από τον Δήμο ξεκίνησε μια κατασκευή ενός υπαίθριου θεάτρου στον αύλειο χώρο του μνημείου. Πριν από 15 χρόνια υπήρχε απόφαση του ΔΣ εδώ στον αύλειο χώρο να ανοιχθεί μια δίοδος  που θα ένωνε την παλαιά με την νέα αγορά. Κατά παράδοξο τρόπο άρχισε να κτίζεται αυτό το υπαίθριο θέατρο. Κατόπιν καταγγελίας μου επειδή γνωρίζω ότι σε νεοκλασσικά κτίρια δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε εργασία  χωρίς την άδεια της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων, σταμάτησαν οι εργασίες. Σήμερα η Εφορία με έγγραφό της στο Δήμο ζητά την απομάκρυνση  αυτής της αυθαίρετης κατασκευής»

Όλη η επικαιρότητα