Categories: Κόσμος

Λιβύη: Drone «κυνήγησε» ανθρώπινο στόχο χωρίς να λάβει εντολή

Share

Αίσθηση και πολλά ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των μη επανδρωμένων αεριωθούμενων οχημάτων (drones) σε στρατιωτικές επιχειρήσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι ένα πλήρως οπλισμένο drone «κυνήγησε» ανθρώπινο στόχο στη Λιβύη χωρίς να έχει πάρει καν τέτοια εντολή!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε άρθρο του το New Scientist, επικαλούμενο σχετική αναφορά των Ηνωμένων Εθνών, την οποία διάβασε ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με το άρθρο, το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2020 κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύη όταν ένα KARGU-2 drone επιτέθηκε από μόνο του σε έναν στρατιώτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ όταν ο στρατιώτης προσπαθούσε να οπισθοχωρήσει.

Το συγκεκριμένο drone, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να ανατιναχτεί όταν συγκρουστεί, λειτουργούσε σε «αυτόνομη» κατάσταση χωρίς δηλαδή να υπάρχει άνθρωπος που να το ελέγχει, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα.

«Τα φονικά αυτόνομα οπλικά συστήματα ήταν προγραμματισμένα να επιτίθενται σε στόχους χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει σύνδεση με τον χειριστή τους ή τα πυρομαχικά τους. Πρακτικά, έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν, να πυροβολήσουν και να ξεχάσουν» σημειώνεται στην αναφορά για τη Λιβύη που συντάχθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων για λογαριασμό του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για την πρώτη φορά που υπάρχει αναφορά για επίθεση από drones σε ανθρώπους χωρίς να υπάρχει η σχετική οδηγία.

Γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες, ενώ γενικότερα οργανισμοί όπως το Human Rights Watch έχουν ζητήσει την απαγόρευση τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων – ρομπότ.

Πηγή: cnn.gr