Εκκλησία Ηλεία

Λιτή λόγω Covid-19, η εορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας στην Ι. Μητρόπολη Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

“Τρεις Ιεράρχες μας σοφοί, άγιοι διδάσκαλοί μας, αστέρια είστε του ουρανού και φάροι εδώ στη γη μας!”.

Απλά και διακριτικά εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, η Σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών, προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, λόγω της υφιστάμενης πανδημίας του κορωνοϊού, τηρουμένων απαρέγκλιτα των υγειονομικών μέτρων για την προστασία της Δημόσιας υγείας.

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου παραμονή της εορτής, σε Ιερούς Ναούς της τοπικής μας Εκκλησίας, σύμφωνα με εντολή του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού, τελέσθηκαν Θείες Λειτουργίες για τα Σχολεία, τα οποία εκπροσωπήθηκαν από συγκεκριμένο αριθμό εκπαιδευτικών και μαθητών, λόγω των ισχύοντων μέτρων προς αποφυγή διασποράς του Covid-19.

Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στον περικαλλή και υπερμεγέθη Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου, πραγματοποιήθηκε ο κεντρικός εορτασμός κατά τον οποίον τελέσθηκε Δισαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, πλαισιωμένων υπό του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ηλία Παπαγγελή και των Αιδεσιμολογιοτάτων π. Χαράλαμπου Δέρβου, π. Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου, π. Ιωάννου Διαμαντόπουλου και π. Γεωργίου Αναγνωστόπουλου.

Στη διάρκεια του Κοινωνικού εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας, από τον εκπαιδευτικό κ. Γεώργιο Κομιώτη Καθηγητή Θεολόγο και Γυμνασιάρχη του 2ου Γυμνασίου Πύργου, ο οποίος ανέπτυξε με φυσική ρητορική δεινότητα και ευγλωττία το θέμα: “Οι Τρείς Ιεράρχες και η συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην διατήρηση των Ελληνικών Γραμμάτων κατά την Τουρκοκρατία”.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη η Αρτοκλασία, την οποία προσέφεραν οι Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, καθώς επίσης και Σχολεία του Πύργου, υπέρ υγείας των διδασκόντων και διδασκομένων. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, προς τον Εθνομάρτυρα Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Φιλάρετο, η προτομή του οποίου ευρίσκεται έξωθεν του Μητροπολιτικού Ναού.

Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νικόλαος Κλάδης, ο Διευθυντής της Δευτερόβαθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Φωτεινόπουλος, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της Π.Ε.Θ. Ηλείας κ. Παύλος Παγκράτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ηλείας κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης, καθώς επίσης εκπαιδευτικοί, μαθητές και φιλακόλουθοι Χριστιανοί.

Στους εκκλησιαζομένους διανεμήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη, το νέο τεύχος του Περιοδικού ” Άμπελος ” το οποίο είναι αφιερωμένο στα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς επίσης και το βιβλίο-λεύκωμα της κ. Ζωής Κανάβα με τίτλο: “Η συμβολή της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821” από τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ σε όλους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απηύθυνε τις θερμές και εγκάρδιες πατρικές ευχές Του!

Όλη η επικαιρότητα