Ηλεία Πολιτισμός

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη απόψε στο θέατρο Φλόκα

Ακούστε το άρθρο

Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας παρουσιάζουν την παράσταση «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (411 π.Χ.) σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, την Παρασκευή 21 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα).

Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Με αυτή την αφορμή, το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας και το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και τον πολιτιστικό σύλλογο Collectiva Artenativa – Κολεκτίβα Αρτενατίβα, θα συγκεντρώσει στην είσοδο του θεάτρου τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας.

Υπόθεση

Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη του πελοποννησιακού πολέμου, η Αθήνα και η Σπάρτη συνεχίζουν έναν πόλεμο που φαίνεται να μην έχει τέλος. Οι ανθρώπινες απώλειες και οι καταστροφές βαίνουν αμείωτες και από τις δύο πλευρές, ενώ κάθε προσπάθεια ειρήνης έχει αποτύχει. Η Αθηναία Λυσιστράτη όμως δεν απελπίζεται και προτείνει ένα ανορθόδοξο σχέδιο για την παύση των εχθροπραξιών.

Μαζί με τη Λαμπιτώ, την επικεφαλής των γυναικών της Σπάρτης, κηρύσσουν πάνδημη και αυστηρή σεξουαλική αποχή των γυναικών, με στόχο να οδηγήσουν τους άντρες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών σε συνθηκολόγηση και σύναψη ειρήνης.

Η Λυσιστράτη ενισχύει το σχέδιό της εμποδίζοντας την πρόσβαση των ανδρών στο δημόσιο ταμείο, που φυλάσσεται στην Ακρόπολη, εγκαθιστώντας εκεί μια ομάδα φρούρησης από ηλικιωμένες γυναίκες.

Παρά τις ποικίλες κωμικές αντιδράσεις, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, το ειρηνευτικό σχέδιο φαίνεται να αποδίδει καρπούς και η στρατηγική της Λυσιστράτης αποδεικνύεται  αποτελεσματική.

Η ειρήνη δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή της με τη μορφή μιας νέας και όμορφης γυναίκας, της Συμφιλίωσης, που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα των εορτασμών μέσα στην Ακρόπολη.

Ταυτότητα Παράστασης

Μετάφραση: Σωτήρης Κακίσης

Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Σκηνικά: Όλγα Μπρούμα

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική: Κατερίνα Πολέμη

Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Στυλιανίδη

Βοηθός Σκηνογράφου: Ηρώ Κορωνίδη

Βοηθός Ενδυματολόγου: Άελλα  Τσιλικοπούλου

Διανομή (αλφαβητικά)

Χορός Ανδρών: Πάρης Αλεξανδρόπουλος

Λαμπιτώ: Βίκυ Βολιώτη

Καλονίκη: Στεφανία Γουλιώτη

Χορός Ανδρών: Βαγγέλης Δαούσης

Γυναίκα Δραπέτης, Χορός Γυναικών: Δάφνη Δαυίδ

Σπαρτιάτης: Στέλιος Ιακωβίδης

Πρόβουλος: Γιάννης Κότσιφας

Βοιωτή, Χορός Γυναικών:  Νεφέλη Μαϊστράλη

Χορός Ανδρών:  Γιώργος Ματζιάρης

Κορίνθια, Χορός Γυναικών: Ελπίδα Νικολάου

Μυρρίνη: Αγορίτσα Οικονόμου

Λυσιστράτη: Βίκυ Σταυροπούλου

Κινησίας: Νίκος Ψαρράς

Συμμετέχει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Η παράσταση θα έχει αγγλικούς υπέρτιτλους

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Παρακολουθήστε το μήνυμα του σκηνοθέτη Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου προς το Φεστιβάλ: 

Είσοδος στο θέατρο & μέτρα προστασίας για τον COVID-19

Η είσοδος στο θέατρο επιτρέπεται μόνο με κράτηση, την οποία μπορείτε να κάνετε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://tickets.kedao.gr/.

Θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον COVID-19, ενώ στην είσοδο θα γίνεται θερμομέτρηση και μπορείτε να βρείτε και αντισηπτικό.

Παρακαλείστε να προσέλθετε τουλάχιστον 30′ νωρίτερα από την έναρξη της παράστασης για αποφυγή συνωστισμού, να φοράτε τη μάσκα σας και να διατηρήσετε τις αποστάσεις ασφαλείας όπως έχουν οριοθετηθεί από τους διοργανωτές.

Θέατρο των Πολιτών – Ο λόγος στους θεατές

Ύστερα από την 1η Συνάντηση Θεάτρου των Πολιτών με τίτλο «Ένα Φάρμακο», οι δράσεις σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται. Ο λόγος λοιπόν στους θεατές! Θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με πολίτες, με θέμα τις παραστάσεις «Βάκχες» του Ευριπίδη και «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, με συντονιστή τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Θοδωρή Αμπαζή, την Κυριακή 22 Αυγούστου, στον περιβάλλοντα χώρο του εστιατορίου «Δήμητρα», στις 19:00, στην Αρχαία Ολυμπία. Είσοδος ελεύθερη.

Όλη η επικαιρότητα