Ηλεία

Λυόμενος οικίσκος για το Δασαρχείο Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Ένα ξύλινο λυόμενο οικίσκο που είχε ζητήσει προκειμένου να καλύψει ανάγκες της υπηρεσίας, παρέλαβε χθες το πρωί το Δασαρχείο Πύργου από το κρατικό ξυλουργικό εργοστάσιο του Δασαρχείου της Καλαμπάκας.

Συζητήσεις αναμένεται να υπάρξουν το επόμενο διάστημα ανάμεσα στο δασαρχείο και άλλες τοπικές αρχές προκειμένου να αποφασιστεί σε ποια περιοχή και με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθεί.

Ειδικότερα, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας τόνισε πως ο συγκεκριμένος οικίσκος αποτελείται από δύο χώρους και φιλοδοξεί είτε να χρησιμοποιηθεί για αντιπυρική προστασία όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, δηλαδή πυροφυλάκιο, είτε να χρησιμοποιηθεί για δασική αναψυχή κυρίως πάνω στη Φολόη. Επιπλέον, αναφέρθηκε πώς θα έρθει σε διαβούλευση με τους δήμους για την πυροσβεστική ώστε να δουν τι εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Ταιριαστό στη φύση

Το χαρακτήρισε ως απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον και είτε τοποθετηθεί στο δάσος για αναψυχή είτε για πυροφυλάκιο, θα είναι κομψό αισθητικά και δεν θα δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο φυσικό περιβάλλον.

Δυσκολίες έγκρισης ανάλογων αιτημάτων

Ωστόσο, σημείωσε πως τα τελευταία τρία χρόνια ανάλογα αιτήματα δεν γίνονται αποδεκτά και το εργοστάσιο που εξυπηρετούσε όλες τις ανάγκες των δασικών υπηρεσιών πανελλαδικά υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και τα αιτήματα των υπηρεσιών. Κατασκευές που σχετίζονται με την δασική αναψυχή σιγά-σιγά εκλείπουν και το εργοστάσιο αυτό δείχνει να είναι σε δεινή θέση, γεγονός λυπηρό μιας και με αυτό θα μπορούσαν να καλυφθούν κάθε είδους ανάγκες με προϊόντα αντοχής και από ελληνικά δάση, ενώ παράλληλα προσέφερε και θέσεις εργασίας σε αρκετά άτομα.

Δεν θα μπορούσε να μην σταθεί και στην αρνητική εξέλιξη που θα υπάρξει σε περίπτωση κλεισίματος του συγκεκριμένου εργοστασίου, καθώς θα πρέπει να στραφούν στην ελεύθερη αγορά ή την εισαγωγή από το εξωτερικό, με το κόστος και στις δύο περιπτώσεις να ανεβαίνει αρκετά. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Λάττας όντας δυσαρεστημένος από αυτή την κατάσταση έθεσε το ερώτημα “γιατί να γίνεται εισαγωγή από το εξωτερικό” τη στιγμή που τα δάση της χώρας διαθέτουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να βγάλουν ξύλα που θα χρησιμοποιηθούν για το συγκεκριμένο σκοπό. Επιπροσθέτως, έθεσε ως πρωταρχικό στόχο τα δάση να μην παράγουν καυσόξυλα αλλά τεχνικό ξύλο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία τέτοιων κατασκευών. Τέλος, εστίασε στο γεγονός πως δεν υπάρχει ορθολογική διαχείριση για να υπάρχει παραγωγή τεχνικού ξύλου.

Όλη η επικαιρότητα