Ελλάδα

Μάζεμα ελιάς, βόλτα στο πάρκο και σωματική άσκηση – Διευκρινίσεις για την καραντίνα

Ακούστε το άρθρο

Επιτρέπεται να πάμε στο πάρκο, αλλά όχι να καθίσουμε στο παγκάκι του. Μπορούμε να μαζέψουμε ελιές στο χωριό, αλλά χωρίς το έτερον ήμισυ – άπαξ και δεν φοράμε βέρα.

Εχει προβλεφθεί η βόλτα του κατοικιδίου, όχι όμως και του μωρού με το καροτσάκι. Συνιστάται στους ηλικιωμένους να μείνουν σπίτι, όμως για να έχουν τη φροντίδα μιας οικιακής βοηθού εν μέσω καραντίνας, θα πρέπει να της κολλούν ένσημα – ενώ εισπράττουν σύνταξη ΙΚΑ. Εχουμε το ελευθέρας για το σούπερ μάρκετ, αλλά συνιστάται ο «κουβαλητής» του σπιτιού να είναι ένας· τα δε περίπτερα, που τόσο είχαν δαιμονοποιηθεί στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, τώρα διανυκτερεύουν κρατώντας μας νοερά συντροφιά τις κρύες νύχτες του lockdown 2.

Οπως οι οδηγίες που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση παραβλέπουν πολλές υπαρκτές καταστάσεις και ανάγκες, έτσι και οι πολίτες μοιάζουν ηθελημένα να παρερμηνεύουν τα «ψιλά γράμματα», προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά και ψυχολογικά. Κάπως έτσι ερμηνεύεται η εικόνα του συνωστισμού στα διόδια την Παρασκευή από ελαιοπαραγωγούς, φύσει και θέσει, όπως και η κυκλοφορία αυτοκινήτων εντός του αστικού ιστού: συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με την Τροχαία, η κίνηση ήταν 35% περισσότερη από την αντίστοιχη περίοδο του lockdown 1.

Η Πολιτική Προστασία δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε ορισμένα από τα παραπάνω θέματα. Αναφορικά με το μάζεμα της ελιάς, που γίνεται ακριβώς αυτή την εποχή, έχουν καθοριστεί τα απαιτούμενα έγγραφα τόσο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες όσο και για κληρονόμους ιδιοκτήτες ή ετεροεπαγγελματίες: βεβαιώσεις μετακίνησης και δήλωση ΟΣΔΕ για αγρότες, για ετεροεπαγγελματίες το Ε9, ενώ πρέπει να δηλωθούν οι γεωγραφικές συντεταγμένες και το ωράριο της δουλειάς. Οι κυνηγοί και οι ερασιτέχνες αλιείς, που ενώ έχουν πληρώσει άδεια αξίας 150 ευρώ χάνουν τη φετινή σεζόν λόγω κορωνοϊού, θα πρέπει να ικανοποιηθούν με τη συμβιβαστική λύση της παράτασης της ισχύος της εν λόγω άδειας για άλλον έναν χρόνο.

Για το ακανθώδες ζήτημα των οικιακών βοηθών που φροντίζουν ηλικιωμένους και παιδιά, δεν διαφαίνεται λύση. Η Πολιτική Προστασία παραπέμπει στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο με τη σειρά του δηλώνει αμετακίνητο στη θέση του ότι δεν θα κάνει τα «στραβά μάτια» στη μαύρη εργασία, ακόμα και αν έτσι μένουν μετέωροι ηλικιωμένοι που δεν πρέπει να εκτίθενται και γονείς που πρέπει να τηλεργαστούν.

Ομως και τα ζευγάρια που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα καλούνται επί της ουσίας να παρανομήσουν, αν θέλουν να… σώσουν τη σχέση τους. Μοναδική νόμιμη εναλλακτική, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, είναι η από κοινού άσκηση. Ερώτημα, επίσης, παραμένει από ποια ηλικία ξεκινάει να στέλνει κάποιος μήνυμα για τη μετακίνησή του, δεδομένου ότι οι έφηβοι –χωρίς φυσική παρουσία σε σχολείο– είναι αεικίνητοι και έχουν βέβαια δικό τους κινητό, ενδέχεται όμως να μην έχουν ακόμα εκδώσει αστυνομική ταυτότητα. Σύμφωνα με αρμοδίους, οφείλουν να στέλνουν μήνυμα ακόμα και από το κινητό των γονέων, ακόμα και χωρίς αριθμό ταυτότητας…

Ο μαγικός αριθμός 6, που περιλαμβάνει τη σωματική άσκηση, αλλά και βόλτα κατοικιδίου, προβληματίζει πολίτες και κράτος. Ο κόσμος αναρωτιέται, για παράδειγμα, αν μπορεί να μεταβεί σε κάποιο από τα βουνά του Λεκανοπεδίου για περπάτημα. Από πλευράς Πολιτικής Προστασίας συνιστάται η άσκηση να γίνεται σε εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις στη γειτονιά ή στον δήμο κάθε πολίτη.

Οριο στα μηνύματα προς το παρόν δεν υφίσταται, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει. Αλλωστε, το σύστημα μπορεί να απαντήσει αρνητικά στο αίτημά μας, αν διαπιστώνει μεγάλη κινητικότητα σε μια περιοχή. Μπορεί το τωρινό lockdown να είναι λιγότερο αυστηρό από το πρώτο, ωστόσο η αύξηση των θυμάτων δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Πηγή: Εφ.Καθημερινή

Όλη η επικαιρότητα