Ηλεία

«Μάθε παιδί μου»… τηλεκπαίδευση!

Ακούστε το άρθρο

Και να που έρχεται το ερώτημα, «Εκπαίδευση ή τηλεκπαίδευση;»…

Σε μια πρωτοφανή συγκυρία σε παγκόσμιο επίπεδο, που έχει «χτυπήσει» για τα καλά και την «πόρτα» της χώρας μας, η τηλεκπαίδευση και κυρίως μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για κλείσιμο μέχρι 27 Νοεμβρίου και των δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, αποτελεί ένα νέο δεδομένο στον χώρο, που ταυτόχρονα «γεννά» ερωτηματικά κατά πόσο μπορεί να υποκαταστήσει την εκπαίδευση, το δια ζώσης μάθημα…

Άνθρωποι της εκπαίδευσης που μιλούν στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» παραδέχονται ότι και βέβαια η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης, την «ζωντανή» εκπαίδευση, με την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία διδασκόντων και διδασκόμενων κάθε βαθμίδας.

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, επισημαίνει ότι η ήδη η τηλεκπαίδευση έχει «αγκαλιαστεί» από την εκπαιδευτική κοινότητα, συμβάλλοντας στην συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας μέσα στην πανδημία.

«Η σύγχρονη τηλεκπαίδευση είναι ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα που υλοποιήθηκε από το μηδέν στη χώρα μας την περασμένη άνοιξη, και σε χρόνο ρεκόρ, εν μέσω πανδημίας και κόντρα στις αντιξοότητες. Με συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κάλυψη της ύλης και επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η τηλεκπαίδευση «αγκαλιάστηκε» από την εκπαιδευτική κοινότητα και συνέβαλε καθοριστικά στη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας εν μέσω πανδημίας. Το ψηφιακό άλμα του τελευταίου 8μήνου είναι κατάκτησή της», δήλωσε η υπουργός Παιδείας.

Πάντως και στο πρακτικό μέρος του εγχειρήματος, υπάρχουν ελλείψεις όσον αφορά στην συμμετοχή των μαθητών, μιας και ένα μεγάλο ποσοστό δεν διαθέτει στην οικογένεια του ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ οικογένειες που έχουν 2 – 3 παιδιά, είναι αδύνατον να έχουν αντίστοιχο αριθμό  συσκευών, για την κάλυψη των μαθημάτων μέσω webex. Το υπουργείο απαντά ότι θα ξεκινήσει η προμήθεια των σχολείων για κάλυψη των αναγκών…

 

 

Ανδρέας Μπουντουβής, Πρύτανης Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου

«Η τηλεκπαίδευση δεν υποκαθιστά τη «ζωντανή» εκπαίδευση της άμεσης, προσωπικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης διδασκόντων και διδασκομένων. Είναι, όμως, η μόνη επιλογή υπό τις παρούσες συνθήκες, διεθνώς. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η αντίξοη κατάσταση είναι προσωρινή και η επάνοδος στην εκπαιδευτική κανονικότητα δεν είναι πολύ μακριά. Τα κενά εκπαίδευσης που προκύπτουν, ειδικά στην εργαστηριακή άσκηση που είναι σημαντική για τους μηχανικούς, είναι σοβαρά και θα επιδιωχθεί η αποκατάστασή τους, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, μετά την επάνοδο στην κανονικότητα.

Είναι μεγάλη πρόκληση να υπηρετηθεί η απόλυτη προτεραιότητα της προστασίας της υγείας της κοινότητας του ΕΜΠ σε συνδυασμό με την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης.

Γιώργος Φωτεινόπουλος, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

«Η τηλεκπαίδευση, είναι μιας μορφής εκπαίδευση, όμως δεν είναι όπως η δια ζώσης. Την χρησιμοποιούμε σε έκτακτες καταστάσεις, όπως λόγω του κορονοιού. Ήταν και είναι ένα γενικευμένο πείραμα και σε τόση έκταση δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας.

Αν εξαιρέσουμε την ημέρα Δευτέρα, που υπήρχαν προβλήματα, έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση και έχουμε φτάσει σε ποσοστό 80%, να λειτουργεί η τηλεκπαίδευση.

Λειτουργεί με πλήρες πρόγραμμα, οι καθηγητές καλύπτουν όλες τις ώρες τους. Υπάρχουν όμως, μερικά προβλήματα σε κάποιους μαθητές, που λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν έχουν τα απαιτούμενα «εργαλεία». Όμως προσπαθούν τα σχολεία να τους δίνουν – δεν έχουμε φτάσει στον επιθυμητό βαθμό – αλλά το υπουργείο είπε ότι σε λίγο καιρό όλοι οι μαθητές θα είναι με λάπτοπ ή τάμπλετ, ώστε να συμμετέχουν όλοι ισότιμα.

Προφανώς, θα υπάρχουν ελλείψεις στα μαθήματα με τηλεκπαίδευση, συγκριτικά με την δια ζώσης εκπαίδευση. Ελπίζουμε ότι δεν χρειαστεί να κάνουμε τηλεκπαίδευση όλη την σχολική χρονιά. Αν συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα προσαρμοστεί και η ύλη στα αντίστοιχα της τηλεκπαίδευσης και βέβαια και οι απαιτήσεις».

Τρύφωνας Αθανασόπουλος, Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας

«Ξεκινώντας την απάντησή μου θα ήθελα να αναφέρω και να υπογραμμίσω τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλουν οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιώντας τα δικά τους τεχνολογικά μέσα,  χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια  από την Πολιτεία.

Απαντώντας τώρα στα ερωτήματά σας:

Σε καμία περίπτωση η «τηλεκπαίδευση» δεν μπορεί να λειτουργήσει  επαρκώς με παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια και να υποκαταστήσει τη ζωντανή διαδικασία της τάξης (κατάκτηση της γνώσης, κοινωνικοποίηση, παιδαγωγικό κλίμα στην τάξη, αλληλεπίδραση, αλληλοβοήθεια, παραστατικότητα, φυσική προσέγγιση κ.α.).

Η μόρφωση δε μετριέται με το κιλό ούτε είναι συσσώρευση πληροφοριών και απόκτηση δεξιοτήτων. Για τον εκπαιδευτικό στόχος είναι η μετάδοση γνώσεων αλλά και η πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Η παροχή εξ αποστάσεως σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης προϋποθέτει  ότι όλοι  οι  μαθητές  διαθέτουν τα ανάλογα ψηφιακά μέσα ηλεκτρονικούς υπολογιστές, laptop, ή  tablet – για χρήση στο Διαδίκτυο όπως και αξιόπιστη σύνδεση στο τελευταίο.

Ο ουσιαστικός παιδαγωγικός ρόλος των εκπαιδευτικών είναι να υπερασπίζονται το δικαίωμα των μαθητών στη μόρφωση, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.

Γι αυτό απαιτούμε να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η εκπαιδευτική κοινότητα ξέρει ότι δεν γίνεται μάθημα για 6 -7 ώρες ούτε από σταθερό ούτε από κινητό, ούτε από τάμπλετ. Σίγουρα θα υπάρχουν κενά για αυτό προτείνουμε μείωση – προσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις και ειδικά για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Η ύλη που θεωρείται ότι προχωρά διαδικτυακά να ξαναδιδαχθεί  όταν ανοίξουν τα σχολεία».

Όλη η επικαιρότητα