Αγροτικά

Μάκης Βορίδης: «Κλείνει ο κύκλος των ιστορικών δικαιωμάτων»

Ακούστε το άρθρο

Από 16-25 Οκτωβρίου  η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης

Την πρόθεση του ΥΠΑΑΤ για το μέλλον των ιστορικών δικαιωμάτων αποκαλύπτει, μιλώντας στην εφημερίδα «ΥΧ», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, και ανοίγει τα χαρτιά του για τη νέα ΚΑΠ και την εφαρμογή της στην Ελλάδα κατά τη νέα προγραμματική περίοδο. «Νομίζω ότι ο κύκλος των ιστορικών δικαιωμάτων σταδιακά θα πρέπει να κλείσει», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εξηγεί ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα συμβάλουν στην περιβαλλοντική και ψηφιακή μετάβαση του αγροτικού τομέα, ενώ προσδιορίζει το διάστημα που θα πραγματοποιηθεί η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της Εσωτερικής Σύγκλισης στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, είπε:

«Νομίζω ότι ο κύκλος των ιστορικών δικαιωμάτων σταδιακά θα πρέπει να κλείσει. Πέρασαν πολλά χρόνια, έχουν υποστηριχθεί οι παραγωγοί από την αλλαγή του μοντέλου της τότε Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προφανώς έχει υπάρξει μία σημαντική περίοδος προσαρμογής. Υπερβαίνει τη δεκαετία. Στο ερώτημα προς τα πού κλίνω, προς το σενάριο της μηδενικής προσαρμογής ή προς το σενάριο της πλήρους προσαρμογής, θα έλεγα ότι είμαι πιο κοντά στο να επιταχύνουμε τη διαδικασία της προσαρμογής».

Ο  ορισμός του Αγρότη

Ενδιαφέρουσα είναι η απάντηση του κ. Βορίδη στην ερώτηση ποια είναι η ελληνική θέση για τον ορισμό του αγρότη:  «Κι εδώ πρέπει να πάμε προς μία κατεύθυνση, σύμφωνα με την οποία θα ενισχύουμε τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά του αγρότη. Όμως, έχει αστερίσκους και εξαιρέσεις, γιατί υπάρχουν πολλές καλλιέργειες και, κυρίως, πολλές περιοχές με καλλιέργειες, που απαιτούν έναν πιο ανοιχτό ορισμό. Άρα, απαιτείται ένας πιο ευέλικτος ορισμός που να μας αφήνει τα περιθώρια να ασκούμε πολιτικές εκεί που στην πραγματικότητα χρειάζονται».

Παράταση προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε ερώτηση για το αν  προγραμματίζεται  προκήρυξη για νέους αγρότες με αυξημένη μάλιστα ενίσχυση,  ο υπουργός απάντησε:

« Βρισκόμαστε στη λήξη του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Στις 31/12/2020 τελειώνει. Θα υπάρξει μια παράταση, αυτό είναι περίπου αποφασισμένο, μία παράταση ενός έτους. Επομένως, αυτό το πρόγραμμα θα συνεχίσει να τρέχει μέχρι 31/12/2021. Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας πει τι πρόκειται να γίνει κατά τη διάρκεια αυτού του έτους. Αν, λοιπόν, κάποιος λέει ότι το τάδε μέτρο θα σηκωθεί, δεν σημαίνει ότι εμείς το συζητάμε αυτό. Κάποια κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα ήθελαν μια διετή παράταση, γιατί εκτίμησή μας είναι ότι ο βαθμός ωριμότητας που έχει υπάρξει στη συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ δεν είναι τέτοιος που να μας επιτρέπει να πάμε τόσο γρήγορα στην έναρξη του νέου προγράμματος το 2021.

Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί, και προς τα εκεί εργάζεται, η παράταση να είναι ενός έτους»..

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ- “Να δούμε το πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ”

Σχετικά με την κατάθεση προσχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και σε ερώτηση αν  υπάρχει εικόνα για τον αγροδιατροφικό τομέα ο κ. Βορίδης απάντησε:

«Το ΥΠΑΑΤ είναι από τα πρώτα υπουργεία που υπέβαλε προτάσεις. Θα δούμε τι πρόκειται, τελικά, να γίνει αποδεκτό από το συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης. Οι προτεραιότητες είναι πολλές, όμως πρέπει κανείς να είναι σχετικά προσγειωμένος, με την έννοια ότι, ούτως ή άλλως, η αγροτική παραγωγή έχει ένα ξεχωριστό, δικό της εκτενές budget, που δεν διαθέτουν άλλες πολιτικές.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε καταθέσει μία σειρά προτάσεων, με το πιο ενδιαφέρον κομμάτι να αφορά τις υποδομές. Διότι, η χώρα πρέπει να κινηθεί γρήγορα σε μία κατεύθυνση παραγωγικών υποδομών, υποστηρικτικών προς τον πρωτογενή τομέα. Και μιλάμε, κυρίως, για αρδευτικές υποδομές. Πρέπει λίγο να ξανασκεφτούμε το πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ για να δούμε πόσο αποτελεσματικό είναι και πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Όπως, επίσης, να σκεφτούμε, με θάρρος και ρεαλισμό, ποια είναι τα χρήματα, τα οποία έχουμε να διαθέσουμε για τις αρδευτικές υποδομές ως ένα πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, έστω και από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, εάν αυτά τα χρήματα φτάνουν, και να δούμε σε περίπτωση που δεν μας φτάνουν πώς μπορούμε να βρούμε χρήματα και από τον ιδιωτικό τομέα.

Πρέπει να φύγουμε αποφασιστικά από ένα μοντέλο, στο οποίο γίνεται εκμετάλλευση του νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα με όλες τις καταστροφικές συνέπειες και όλο το κόστος που αυτό συνεπάγεται. Να φύγουμε από τους αρδευτικούς αύλακες που έχουν φτιαχτεί το ’50, το ’60 και το ’70 και, επιτέλους, να φτιάξουμε σύγχρονους. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν –κανείς δεν διαφωνεί–, αλλά πρέπει να βρούμε τα λεφτά για να τα κάνουμε.

Επειδή είναι αρκετά τα χρήματα, πρέπει να βάλουμε και ένα χρονοδιάγραμμα. Ήδη, έχουμε ετοιμάσει –έχει κάνει σημαντική δουλειά ο Κώστας Σκρέκας– το εθνικό σχέδιο αρδευτικών υποδομών, το οποίο υποβάλαμε στον πρωθυπουργό”.

Όλη η επικαιρότητα