Olympia Forum

Μάκης Βορίδης στο Olympia Forum Ι: «Η πιστοποίηση θα αναδείξει και θα επιφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στα προϊόντα μας»

Ακούστε το άρθρο

Στην ομιλία του, στην συζήτηση με θέμα «Ο Νέος στρατηγικός σχεδιασμός για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη», κατά την διάρκεια των εργασιών του Olympia Forum, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης,  ανέπτυξε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που θα είναι εναρμονισμένο με τις οδηγίες της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μέσα από την επιδημία αναδείχθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων μας, όπως φανέρωσαν οι οι εξαγωγές μας που αυξήθηκαν την περίοδο του λοκ – ντάουν, κυρίως στα οπωρολαχανικά, πορτοκάλια, ακτινίδια, κεράσια, ρύζι ή και αστάρι, τη χρονική στιγμή που όλοι οι κλάδοι δοκιμαζόντουσαν.

Υπήρξαν και προϊόντα που λόγω- κυρίως- του κλεισίματος της εστίασης δοκιμάστηκαν.

Όλα αυτά μας δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούμε. Ο πρωτογενής τομέας είναι στρατηγικός τομέας και είναι σημαντικό να δούμε με ποιο τρόπο θα τον αναδιαρθρώσουμε ώστε όλες αυτές οι σημαντικές επιδόσεις να μην ξεχαστούν μόλις παρέλθει η κρίση της επιδημίας. Πρέπει να τον εντάξουμε στη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και φυσικά να επιτύχουμε μία Εθνική συμφωνία στο ζήτημα αυτό», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ Βορίδης πρόσθεσε πως «Υπάρχουν αρκετά πράγματα να γίνουν επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει μεγάλες εξαγωγικές παραγωγές, κι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας. Πρέπει να στοχεύσουμε στην πιστοποίηση τους, να σχεδιάσουμε πράγματα που είναι ζητούμενα μέσα στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής πολιτικής, που αναπτύσσεται στην στρατηγική της Πράσινης Συμμαχίας και της λογικής του “από το αγρόκτημα στο πιάτο”.

Διότι αυτές οι λογικές είναι που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο επόμενο διάστημα. Πρέπει πχ να μειώσουμε τη χρήση των προϊόντων φυτοπροστασίας, να αυξήσουμε την παραγωγή στις βιολογικές καλλιέργειες. Να μειώσουμε τη χρήση λιπασμάτων και του νερού, με αλλαγή του μοντέλου της άρδευσης από την άντληση νερού που βρίσκεται στο υπέδαφος στην αποτελεσματική και συγκεκριμένη χρήση των επιφανειακών υδάτων.  Αυτά είναι συνδεδεμένα με καλές καλλιεργητικές πρακτικές και θα οδηγήσουν σε καλύτερα ποιοτικά προϊόντα που θα έχουν πιστοποίηση και παράλληλα θα συνάδουν με την ευζωία των ζώων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρίνισε πως «Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Νέα Αγροτική πολιτική με τις νέες καλλιεργητικές πρακτικές και την πιστοποίηση της ποιότητας των ποιούντων, μας οδηγεί ταυτόχρονα και στη μείωση του κόστους των εισροών. Όσο μειώνουμε τη χρήση λιπασμάτων μειώνουμε και τα καλλιεργητικά κόστη.

Αυτά πρέπει να συνδέονται και με συγκεκριμένες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα όπου υπάρχει σημαντικό κενό. Για να το καλύψουμε δημιουργούμε χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ σε συνεργασία με τις τράπεζες που θα προσφέρουν χαμηλότοκα δάνεια, μακράς διάρκειας, και με εξασφαλίσεις στους παραγωγούς.

Σε συνεργασία με το νέο πρόγραμμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα αποτελέσουν τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε επενδύσεις για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Επενδύσεις και στην ψηφιακή τεχνολογία για να φτιάξουμε ένα πρότυπο ευφυούς Γεωργίας που θα συνεισφέρει στη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας».

Ο κ. Βορίδης είπε επίσης πως η παραγωγή χρειάζεται την εκπαίδευση των γεωργών καθώς και προγράμματα για να εμπλακούν οι νεότεροι στην παραγωγική διαδικασία καθώς και ένα εκτεταμένο σύστημα Γεωργικών συμφωνιών. «Αυτή είναι η ολοκληρωμένη μας στρατηγική με τον οποίο θα αναδιατάξουμε την Ελληνική παραγωγή αλλά δεν αφήνουμε απέξω και τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να παίξει η ελληνική μεταποίηση. Με την παραγωγή και την συμβολαιακή Γεωργία και με συμβουλές καλών πρακτικών προς τους παραγωγούς μας, όπου η μη ιδιωτικοποίηση παρέχει εχέγγυα για μία τέτοια εξέλιξη, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τα καλά αποτελέσματα που είχαμε το 2019 αλλά και το 2020 στις εξαγωγές μας θα ενισχυθούν και θα αυξηθούν. Η ελληνική πρωτογενής παραγωγή έχει ένα Λαμπρό μέλλον μπροστά της».

Η 3η Ημέρα: 

Olympia Forum I: Η 3η μέρα του συνεδρίου (LIVE)

Όλη η επικαιρότητα