Αποδράσεις

Μάνη: Άγρια ομορφιά που κόβει την ανάσα

Ακούστε το άρθρο

Πέτρινα πυργόσπιτα, άγρια τοπία, ψηλές και απότομες βουνοκορφές, αλλά και εκπληκτικές παραλίες είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της Μεσσηνιακής Μάνης.

Στούπα και Καρδαμύλη είναι τα δύο γραφικά χωριά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη, καθώς σε αυτά συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής δραστηριότητας. Όπως και να έχει, η Μάνη είναι ένας ιδιαίτερος τόπος, που αξίζει να επισκεφτείς, με τον συνδυασμό του βουνού και της θάλασσας να είναι ιδανικός.

Η ιστορία του τόπου, εξάλλου, είναι μεγάλη και από την πρώτη στιγμή μπορεί κανείς να νιώσει την ενέργεια που εκπέμπει, με πολλές γωνιές της να δίνουν για γεύση από Μεσαίωνα, κάτι που γίνεται ακόμη πιο έντονο, προχωρώντας προς τη Μέσα Μάνη, με το τοπίο να γίνεται ολοένα και πιο άγονο.

Πως θα πας 

Στην περιοχή της Μάνης μπορεί να φτάσει κανείς με δύο τρόπους: Είτε μέσω Καλαμάτας, είτε μέσω Σπάρτης. Η πρώτη επιλογή -πλέον- μετά την παράδοση των καινούργιων δρόμων, είναι η πιο συμφέρουσα όσον αφορά την ευκολία, αλλά οι σταθμοί διοδίων την κάνουν πιο… τσουχτερή.

Το μόνο κομμάτι του δρόμου που χρειάζεται ιδιαίτερα προσεχτική οδήγηση, είναι μετά την Καλαμάτα, ακολουθώντας τη σήμανση για Καρδαμύλη. Οι στροφές είναι συνεχόμενες, αλλά το τοπίο θα σας ανταμείψει. 

Τι θα δεις 

Η Καρδαμύλη, η Στούπα και ο Άγιος Νικόλαος (Σελίνιτσα) είναι τρία γραφικά χωριά που συνδυάζουν την παράδοση της Μάνης, αλλά και τη σύγχρονη ζωή. Παρά το γεγονός πως κάθε χρόνο αυξάνεται η τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή, ο χαρακτήρας των χωριών δεν έχει αλλοιωθεί. Στη Στούπα και την Καρδαμύλη συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων για τη διασκέδασή σας. Όχι, δεν θα βρείτε κλαμπ. Θα βρείτε, όμως, προσεγμένα μαγαζιά στα οποία μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας, με θέα τη θάλασσα. Το όμορφο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου από την άλλη, είναι γεμάτο από παραδοσιακές ταβέρνες, στις οποίες ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει -τα λίγα, αλλά γευστικά- τοπικά εδέσματα. 

Καλόγρια, η «βασίλισσα»

Πρόκειται για μία από τις πλέον εντυπωσιακές παραλίες της Ελλάδας. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή πριν από περίπου ένα μήνα, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την απαγόρευση της ρακέτας, κάτι που αποτελούσε σήμα κατατεθέν για εκείνη! Φυσικά, το μέτρο δεν εφαρμόστηκε, με τον δήμο να έχει δώσει υπόσχεση για οριοθέτηση της περιοχής που οι fan της ρακέτας θα μπορέσουν να παίξουν άνετα. Συνεπώς, αν είστε ένας από τους φανατικούς της ξυλορακέτας, μην αφήσετε το «εργαλείο» σας στο σπίτι!

kalogria

Όσο για τη θάλασσα, θα σας εντυπωσιάσει. Τα νερά της είναι αρκετά δροσερά (έως παγωμένα) και αυτό γιατί τέσσερις πηγές του Ταϋγέτου, καταλήγουν στον βυθό της, με αποτέλεσμα το γάργαρο νερό να αναβλύζει από παντού. Αυτό, εξάλλου, της δίνει και την κρυστάλλινη καθαρότητά της, σε σημείο που να μοιάζει με… πισίνα! Τα βράχια που δημιουργούν το κολπάκι και το φυσικό περιβάλλον, δίνουν στα νερά μια γαλαζοπράσινη απόχρωση η οποία εντυπωσιάζει και κερδίζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Το καλύτερο στην Καλόγρια, είναι πως ταιριάζει σε όλους! Είναι ρηχή, κάτι που την καθιστά ιδανική για παιδιά. Είναι αμμώδης, κάνοντάς τη να σε… τραβά για παιχνίδια στο μήκος της ακτής της. Είναι οργανωμένη για όσους θέλουν την ξαπλώστρα και την ομπρέλα τους, αλλά υπάρχει χώρος και για όσους θέλουν να απλώσουν την πετσέτα τους κάτω (Φυσικά, τις μέρες του Αυγούστου, γίνεται το αδιαχώρητο). Η νεολαία της περιοχής βρίσκεται πάντα εκεί, αλλά συμβιώνουν άνετα και με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης, στο πάνω μέρος της, βρίσκονται δύο μαγαζιά, τα οποία σερβίρουν καφέ, ποτό και σνακ. Προτιμείστε την Πάραλο για τον καφέ και τα κοκτέιλ σας, ενώ το KONG προσφέρει γρήγορα γεύματα σε καλές τιμές. 

Ο Καζαντζάκης, ο Ζορμπάς, το μικρό σπιτάκι και η κρυφή σπηλιά της… έμπνευσης 

Η ιστορία της περιοχής είναι μεγάλη, αλλά κυρίως η Στούπα και η Καλόγρια, έχουν σημαδευτεί από την παρουσία του Νίκου Καζαντάκη. Έφτασε στην Καλόγρια το 1917, νοίκιασε το μικρό σπιτάκι, το οποίο διασώζεται μέχρι και σήμερα, στο δεξί άκρο της παραλίας, πάνω από την πηγή που αναβλύζει νερό από πηγή του Ταϋγέτου όπου και έμεινε για δύο χρόνια. Εκεί, έζησε και ο θρυλικός ήρωας του μυθιστορήματος «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Το αληθινό του όνομα, βέβαια, ήταν Γιώργος Ζορμπάς, και τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο εξελίσσονται στη Μάνη. Μάλιστα, υπάρχει και η σπηλιά (την οποία μπορεί κανείς να την επισκεφτεί νοικιάζοντας ένα κανό ή θαλάσσιο ποδήλατο) πίσω από το αριστερό άκρο του κόλπου, μέσα στην οποία, αυτή η ξεχωριστή προσωπικότητα εμπνεόταν για τα έργα του. 

Οι παραλίες 

Υποκατάστατο… της Καλόγριας είναι η παραλία της Στούπας. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από εκείνη. Τα νερά της είναι πιο ζεστά, ενώ και αυτή είναι ρηχή και αμμουδερή.

stoupa3

Για όσους θέλουν πιο… άγριες θαλασσινές εμπειρίες, η παραλία Πανταζί, το Φαράγγι του Φονέα, το Καλαμίτσι, η Τραχήλα και πολλές άλλες ακόμη, μπορούν να ικανοποιήσουν τα γούστα τους. Βαθιές, «άγριες», με βότσαλα και πέτρες, ιδανικές για εκείνους που λατρεύουν τις καταδύσεις και το ψαροντούφεκο. 

Που θα πιεις 

Για το ποτό σας, προτιμείστε το «Αίνιγμα». Ένα υπέροχο, καλοκαιρινό μαγαζί, στο οποίο μπορεί κανείς να περάσει ένα πολύ όμορφο βράδυ, απολαμβάνοντάς το ποτό του (σε λογικές τιμές), σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα και έχοντας «στα πόδια» του όλη τη θέα από το κολπάκι της Στούπας. 

Που θα μείνεις 

Οι επιλογές για τη διαμονή είναι πολλές και ποικίλουν ανάλογα με τα γούστα και την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Υπάρχουν οικονομικές επιλογές σε όλες τις περιοχές, ενώ εκτός της Στούπας και της Καραμύλης μπορεί να βρει κανείς δωμάτια με επιπλέον πολυτέλειες (πισίνα κλπ). Γνώμονας των περισσοτέρων καταλυμάτων είναι ο συνδυασμός της παράδοσης αλλά και των σύγχρονων ανέσεων, με την πέτρα και τα παραδοσιακά έπιπλα να κυριαρχούν. 

Που θα φας 

Αν είστε λάτρεις των ψαρικών προτιμήστε τις ταβερνούλες του Αγίου Νικολάου. Από την άλλη, στην Στούπα και την Καρδαμύλη μπορείτε να βρείτε τα πάντα, από γρήγορο φαγητό μέχρι και ιταλικές γεύσεις για να ικανοποιήσετε τις προτιμήσεις σας.

kardamili3

Τι να δοκιμάσεις 

Η Μάνη, σίγουρα δεν έχει κουζίνα που θα μπορούσε να φημίζεται. Εξάλλου, είναι ένας τόπος άγονος και φτωχικός και σε καμιά περίπτωση οι κάτοικοί του δεν θα μπορούσαν να αναπτύξουν ιδιαίτερα τις μαγειρικές τους ικανότητες. Όμως, υπάρχουν μερικά αγαθά που αποτελούν «σήμα κατατεθέν» για την περιοχή. Οι παραδοσιακές δίπλες, τα λαλάγγια, το σύγκλινο, η ψημένη μυτζήθρα στα ζυμαρικά είναι μερικές από τις γεύσεις που θα πρέπει να δοκιμάσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. 

Τα παραδοσιακά χωριά 

Εντάξει, οι διακοπές είναι για να ξεκουράζετε κανείς, αλλά μην παραλείψετε να κάνετε και μια βόλτα με το μεταφορικό σας μέσο στα όμορφα χωριά της περιοχής.

lagkada-palio-arxontiko

Ξεκινώντας από τη Στούπα και ανηφορίζοντας προς το Οίτυλο και την Αρεόπολη, θα συναντήσετε όμορφα χωριά, τα οποία διατηρούν μέχρι και σήμερα την παράδοση στη δομή τους, στην αρχιτεκτονική τους, αλλά και στον τρόπο ζωής των κατοίκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Λαγκάδα, με τους δύο της πύργους να δεσπόζουν στο τοπίο που αντικρίζει ο ταξιδιώτης. Η αμφιθεατρική της δομή, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει μια πλήρη εικόνα του χωριού λίγο πριν την είσοδό του σε αυτό. Λίγο πιο κάτω, στο κεντρικό της σημείο, βρίσκεται ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ο οποίος διασώζεται σε άριστη κατάσταση από τον 10 αιώνα μ.Χ. και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της έντονης ζωής της περιοχής τα Βυζαντινά χρόνια. Εξάλλου, στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου υπάρχουν ναοί, της ίδιας ή ακόμη και παλαιότερης εποχής. Αν πάλι επιλέξετε να την περπατήσετε, θα δείτε πολλά αρχοντικά, τα οποία μετρούν ακόμη και 300 χρόνια ζωής.

pirgos-kapitsinou-lagkada2

Πριν τη Λαγκάδα, βρίσκεται το χωριό Θαλάμες, με τη παραδοσιακή ταβέρνα -όνομα και πράμα- «Ο Πλάτανος». Αν η όρεξή σας έχει ανοίξει, μην διστάσετε να την επισκεφτείτε για να γευτείτε τις τοπικές λιχουδιές, φτιαγμένες με αγνά υλικά και με μεράκι. Επίσης, ένα από τα πλέον γραφικά χωριά της περιοχής είναι ο Πύργος. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τη Στούπα, επάνω στην απότομη βουνοπλαγιά. Η θέα, σίγουρα θα σας ανταμείψει, αφού μπορεί κανείς να δει «πιάτο» όλα τα κολπάκια της περιοχής, μέχρι και την Καλαμάτα. Τέλος, η Τραχήλα είναι ένα ήσυχο και όμορφο χωριό, με τα σπίτια του να βρίσκονται μια «ανάσα» από το κύμα. Η διαδρομή μέχρι να φτάσετε από τη Στούπα εκεί, είναι εντυπωσιακή, με τους απόκρημνους και ψηλούς βράχους της, σε συνδυασμό με την άγρια ακτογραμμή, να αποτελεί τον απόλυτο συνδυασμό του βουνού και της θάλασσας. 

Οι δρόμοι 

Όσον αφορά το οδικό δίκτυο, είναι σχετικά καλό, με αρκετές απότομες στροφές, αλλά με προσεχτική οδήγηση δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Όμως, το βράδυ η προσοχή σας θα πρέπει να είναι μεγάλη, καθώς ο δημόσιος φωτισμός στα περισσότερα σημεία είναι σχεδόν… ανύπαρκτος.

Πηγή: reader.gr 

Όλη η επικαιρότητα