Ηλεία

Μέτρα στήριξης επαγγελματιών – δημοτών από τον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Σημαντικά μέτρα ανακούφισης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, για τις επαγγελματικές τάξεις αλλά και για δημότες που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή Αρχαίας Ολυμπίας.

Το πρόγραμμα οικονομικών ελαφρύνσεων εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει σημαντική στήριξη επαγγελματιών, εργαζομένων και ευπαθών ομάδων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της αναστολής λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.α. εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η επιλογή και ο βαθμός ενίσχυσης των πληγέντων θα γίνεται με βάση τα δικαιολογητικά που θα καταθέτει στον δήμο όταν υποβάλλει την αίτηση που για κάθε κατηγορία είναι διαφορετική.

Τα μέτρα του ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης με κοινωνικό αποτύπωμα, είναι τα εξής:

Για τις επιχειρήσεις

  1. Επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του Covid-19 απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του Ν.25/1975 για όσο χρονικό διάστημα ίσχυαν οι περιορισμοί. Το μέτρο ισχύει για επαγγελματικούς λογαριασμούς ρεύματος για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και των οποίων οι ΚΑΔ ανήκουν στις λίστες υποχρεωτικής αναστολής, σύμφωνα με τα σχετικά ΦΕΚ.
  2. Παραχώρηση ατελώς πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η επέκταση, ή ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να παραμείνει στα αρχικά εγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα, επέρχεται μείωση 50% στο τέλος χρήσης του κοινόχρηστου χώρου.
  3. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τις επιχειρήσεις που μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις (π.χ. Κυλικεία σχολείων, δημ. αναψυκτήρια κ.λ.π.) για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν κλειστές οι σχολικές μονάδες.

Για τους δημότες

  1. Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για το χρονικό διάστημα έως 31/12/2020.
  2. Μείωση δημοτικών τελών σε ειδικές κατηγορίες – με εισοδηματικά κριτήρια- για το χρονικό διάστημα έως 31-12-2020.
  3. Μείωση σε ποσοστό 50% των δημοτικών τελών για άτομα με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω σε άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μικρότερο του πόσου των 12.000,00 ευρώ.
  4. Μείωση σε ποσοστό 50% των δημοτικών τελών για την πρώτη κατοικία άπορων δημοτών.
  5. Μείωση σε ποσοστό 50%των δημοτικών τελών για την πρώτη κατοικία για:

Α) Πολύτεκνες οικογένειες με 4 προστατευόμενα τέκνα και άνω εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως 15.000,00 ευρώ.

Β) Τρίτεκνες οικογένειες με 3 προστατευόμενα τέκνα εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως 12.000,00 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφερόμενος στα μέτρα δήλωσε: «Το πλήγμα που δέχθηκαν οι επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι και γενικότερα η οικονομία της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας από τον κορωνοϊό, είναι τεράστιο. Από την πρώτη στιγμή, με υπομνήματα προς την Κυβέρνηση, ζητήσαμε τη λήψη μέτρων αναπλήρωσης των χαμένων εισοδημάτων τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τους εργαζόμενους. Πέραν αυτών, ως Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, αξιοποιώντας τη σχετική νομοθεσία, εφαρμόζοντας μέτρα ελάφρυνσης επιχειρήσεων και δημοτών που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με στόχο να συμβάλλουμε κατά το μέτρο του δυνατού στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας».

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, κα Ρόη Αντωνοπούλου, η οποία εισηγήθηκε το θέμα, δήλωσε: «Η διοίκηση του Δήμου, πέραν των μέτρων που εισηγούμαστε, δεσμεύεται να επανακαθορίσει τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους με βάση τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες που αυτά γεννούν προκειμένου να στηριχθεί ο παραγωγικός ιστός της περιοχής και η βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας».

Όλη η επικαιρότητα