WEB tv Αχαϊα

Μαίνεται η φωτιά στη Ζήρια Αχαΐας: Έχουν καεί πάνω από 20 σπίτια – Πέντε τραυματίες (vids)

Πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στην περιοχή και την προηγούμενη Δευτέρα.
Ακούστε το άρθρο

Νέα φωτιά ξέσπασε στη Ζήρια Αχαΐας σε δασική έκταση.

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Ζήρια, του Δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας.

Εντολή για την προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων Άνω Ζήρια, Καμάρων και Λαμπίρι έδωσε η Πυροσβεστική. Επίσης έκλεισαν για λόγους ασφαλείας η νέα και η παλαιά εθνική οδός, Πατρών – Κορίνθου.

Πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στην περιοχή και την προηγούμενη Δευτέρα.

Μια γυναίκα εγκλωβισμένη

Όπως αναφέρει το thebest.gr, η φωτιά πλησιάζει τα πρώτα σπίτια στις Καμάρες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στη θέση Άγιος Νικόλαος υπάρχει ηλικιωμένη γυναίκα που έχει εγκλωβιστεί και γίνονται προσπάθειες να απομακρυνθεί από το σημείο.

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση οικισμών

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε όσους πολίτες βρίσκονται στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι, Αχαϊας, να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι, Αχαϊας εκκενώστε άμεσα προς Αίγιο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Σε ετοιμότητα δύο νοσοκομεία

Σε ετοιμότητα, έχουν τεθεί το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και το νοσοκομείο του Αιγίου, όπως και το ΕΚΑΒ, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ζήρια.

Στο μεταξύ από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Λόγγο έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, ενώ στην παλαιά εθνική οδό, έχει διακοπεί από το Δρέπανο έως τα Σελιανίτικα.

Εγκλωβισμένοι λουόμενοι σε παραλία της Μπούκας

Δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μπούκα. Κάτοικοι της περιοχής και λουόμενοι στην παραλία της Μπούκας είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να φύγουν ενώ ήδη πολλοί διαμαρτύρονται ότι έχουν αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς και πολλοί βήχουν όπως αναφέρει το thebest.gr.

Υποστηρίζουν λένε ότι μόνο μέσω θαλάσσης μπορούν να φύγουν και περιμένουν το λιμενικό να στείλει πλοία.

Διακόπηκε η κυκλοφορία στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Διακόπηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Πάτρα, λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Ζήριας και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, τόσο στην νέα, όσο και στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών – Κορίνθου.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν την εθνική οδό Ναυπάκτου – Ιτέας.

Απομακρύνθηκαν 110 παιδιά από κατασκήνωση

Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας, λόγω της φωτιάς στην Ζήρια. Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών.

Έκρηξη στο Λαμπίρι

Έκρηξη πριν από λίγο στο Λαμπίρι λόγω της πύρινης λαίλαπας, που καίει εδώ και αρκετές ώρες την περιοχή Ζήρια στην Αχαΐα.

Αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές βρίσκονται επί ποδός.

Στο σημείο βρίσκονται αεροπλάνα και ελικόπτερα προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Φαρμάκης: Συντονισμένη μάχη για να περιοριστούν τα μέτωπα

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με Εναέρια και επίγεια μέσα για τον περιορισμό των μετώπων.

Σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη υπάρχει συνεργασία με την Ολυμπία Οδό και την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας για την ρύθμιση της κυκλοφορίας ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας για να εκτιμά της κατάσταση και να δίνει οδηγίες.

Εκκενώθηκε και ο Λόγγος

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για εκκένωση του οικισμού Λόγγου Αχαΐας.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας, εκκενώστε άμεσα προς Αίγιο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Έχουν καεί πάνω από 20 σπίτια

Όπως είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τουλάχιστον 20 σπίτια εκτίμησε ότι έχουν καεί στη Ζήρια.

Μίλησε για αναζωπύρωση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει την προηγούμενη Δευτέρα με μια μικρή εστία που ξέφυγε πολύ γρήγορα. «Άργησαν να έρθουν τα πυροσβεστικά μέσα, εξαπλώθηκε παρά πολύ γρήγορα η φωτιά, πρόκειται για κατάφυτη και καταπράσινη περιοχή, έχει διανύσει η πυρκαγιά πάνω από 30 χιλιόμετρα, το δυτικό μέτωπο είναι σε εξέλιξη προς Πάτρα και το ανατολικό προς Λόγγο Ανατολικά του Αιγίου».

Είναι, δήλωσε ο κ. Ντίνος, τεράστιες οι ζημιές, βλέπω ένα τεράστιο σπίτι να καίγεται απόλυτη καταστροφή πάνω από 20 σπίτια καήκαν. «Πολλά σπίτια (κάηκαν)… Πέρασε μέσα από τον οικισμό, εκκενώθηκε γρήγορα. Το Λαμπίρι δεν φαίνεται από τον καπνό, καίγεται».

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή όπως είπε ότι πνέουν ισχυροί άνεμοι, τη στιγμή που όταν νυχτώσει τα εναέρια θα πάψουν να επιχειρούν.

Πέντε τραυματίες

Στους πέντε ανέρχονται οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια, όπως ανέφερε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Σχετικά με τους τραυματίες, ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αιγίου τρεις πολίτες και ένας λιμενικός, οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία». Επίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, διακομίστηκε αρχικά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ένας πολίτης με έγκαυμα στο χέρι , ο οποίος επιχειρούσε μέσα στην φωτιά στην Ζήρια, για να προστατεύσει το σπίτι του».

Όμως, όπως συμπλήρωσε, «ο πολίτης μεταφέρθηκε στην συνέχεια στην πλαστική χειρουργική κλινική του νοσοκομείου ‘Αγιος Ανδρέας’, όπου και νοσηλεύεται».

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα