Γεύσεις Ηλειούπολη

Μαγειρεύοντας στην Ηλεία απλά και γρήγορα!

Ακούστε το άρθρο

Δια χειρός 

Σοφίας Βαρουξή 

Αγαπημένοι μου,

Περνούν οι μέρες και ενώ περιμέναμε λίγη αισιοδοξία, είναι μέρες που νιώθουμε τον ήλιο να μας ζεσταίνει και μέσα μας και είναι τώρα οι μέρες του κρύου και της παγωνιάς. Χειμώνας και είμαστε στην καρδιά του. Έχετε ανάψει το τζάκι σας και μένετε σπίτι, αποζητώντας τις ήρεμες στιγμές του. Βάζετε τα κάστανα στη φωτιά και την ψητούρα για να απολαύσετε τη νοστιμιά τους. Αφήστε τις σκέψεις σας να χαλαρώνουν με τη ζεστασιά του…

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας προσωπικές μου συνταγές που οι φίλες μου όταν ακούνε ότι θα φτιάξω, μου τις ζητούν. Τα μπιφτέκια τόνου είναι πράγματι ένα φαγητό που όταν το φτιάχνω, αρέσει πολύ σε όλους. Είναι η σπεσιαλιτέ μου και έχει πρωτοτυπία!

Ακόμη φτιάχνω μια ξεχωριστή φρουτοσαλάτα που και αυτή αρέσει. Ειδικά μετά από τα γεύματα, όταν μαζευόμαστε πολλοί για το τέλος του φαγητού. Ακόμη ένα γλυκό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας εύκολο και γευστικό είναι το μωσαϊκό με μπισκότα.

Φτιάξτε τα και όλοι οι αγαπημένοι σας θα πουν μπράβο!

Μπιφτέκια τόνου

Υλικά
3 κουτιά τόνο σε νερό
1 γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό 1 ½ κούπα βρώμη
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο λάδι για το ζύμωμα

Εκτέλεση
Ανοίγουμε τους τόνους και στραγγίζουμε καλά να φύγουν τα υγρά. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Αν κολλάει στα χέρα, βάζουμε λάδι μέχρι να πλάθετε κανονικά η ζύμη. Τα ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα και τα γυρίζουμε για να μην καούν.

Καλή επιτυχία! Τα συνοδεύω με ψητά λαχανικά ή με πατάτες, βραστές ή τηγανητές

Μωσαϊκό

Υλικά
1 κούπα βούτυρο
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. κακάο
1 κούπα κουβερτούρα
1 κούπα κρέμα γάλακτος 35%
1 πακέτο μπισκότα
1 κούπα αμύγδαλα *ζαχαρωμένα*
80 gr ζάχαρη
55 ml νερό

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα. Βάζουμε 10 λεπτά στον αέρα για να ψηθούν λίγο. Τα αφήνουμε με τη φλούδα και ελαφρώς σπασμένα. Εν τω μεταξύ βάζουμε το νερό και
τα 80 gr. ζάχαρη να βράσουν. Όταν αρχίσει να δένει το σιρόπι χωρίς να γίνει καραμέλα, όσο είναι ακόμη άσπρο και βγάζει φυσαλίδες ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε συνέχεια.

Όταν το σιρόπι έχει κολλήσει στα αμύγδαλα τα βγάζουμε πάνω σε μία λαδόκολλα. Τα απλώνουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Έτσι έχουμε ζαχαρωμένα
αμύγδαλα και όχι καραμελωμένα.

Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο, την άχνη, το κακάο και τα δουλεύουμε 5-6 λεπτά.
Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, χωρίς να βράσει και τη ρίχνουμε πάνω από την κουβερτούρα. Την αφήνουμε 1 – 2 λεπτά και με μία μαρίζτα ομοιογενοποιούμε.

Στο μείγμα της σοκολάτας ρίχνουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Εκεί ρίχνουμε και τα μπισκότα με τα αμύγδαλα και τα
ανακατεύουμε ελαφρά.

Έχουμε βάλει σε μία μακρόστενη φόρμα μεμβράνη και ρίχνουμε εκεί το μείγμα για να πάρει το πρώτο του σχήμα. Μετά από δύο-τρεις ώρες το βγάζουμε, και προσπαθούμε με το χέρι μας να το κάνουμε στρογγυλό πλάθοντας το πάνω σε ένα πάγκο. Το τυλίγουμε και σε ένα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο στη συντήρηση και είναι έτοιμο.

Αρωματική φρουτοσαλάτα

Υλικά
Βάζετε οποιοδήποτε φρούτο θέλετε, ανάλογα την εποχή.

Ενδεικτικά:
1 μπανάνα
1 μήλο
1 αχλάδι
60 γρ. λευκή σοκολάτα
100 γρ. κρέμα γάλακτος light
30 γρ. λικέρ (amaretto, baileys, limoncello)
ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι (προαιρετικό)
κανέλα
ανάμεικτους ξηρούς καρπούς

Εκτέλεση
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα φρούτα. Κόβουμε σε ένα μπώλ τη σοκολάτα. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το ξύσμα και πριν βράσει την ρίχνουμε στο μπώλ. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το λικέρ. Περιχύνουμε στα φρούτα και σερβίρουμε.

Όλη η επικαιρότητα