Γεύσεις

Μαγειρεύοντας στην Ηλεία: Εύκολα και καλοκαιρινά

Ακούστε το άρθρο

Καλημέρα σας φίλες και φίλοι

Το καλοκαίρι είναι στη μέση του, και τώρα πια το ζούμε αληθινά, μας άλλαξε η διάθεση βγαίνοντας έξω, βλέποντας τους αγαπημένους μας από κοντά. Έξω λοιπόν στις βεράντες μας, στις θάλασσες να βλέπουμε το δειλινό και να κάνουμε την ευχή για καλύτερες μέρες.

Σήμερα το βράδυ θα δούμε όλοι τον τελικό του πολυσυζητημένου «SURVIVOR». Έτσι μάθαμε ότι το φακόρυζο τους έδινε δύναμη για να μπορέσουν να κρατηθούν στα δύσκολα αγωνίσματα. Γι’ αυτό λοιπόν σας παρουσιάζουμε την καταπληκτική αυτή συνταγή, αλλά και άλλες καλοκαιρινές συνταγές που θα τις φτιάξετε εύκολα και γρήγορα.

Καλή επιτυχία σε ό,τι φτιάχνετε και καλό καλοκαίρι να ζήσουμε χαρούμενο και δροσερό.

  

Φακόρυζο πιλάφι

Υλικά

. 2 κ.σ. ελαιόλαδο

. 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

. 2 φλ. νερό

. 1/2 φλ. ρύζι για πιλάφι (μακρύκοκκο)

. 2 φλ. μαγειρεμένες φακές (από το χτεσινό τραπέζι)

. αλάτι

. πιπέρι

. γιαούρτι με δυόσμο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το φακόρυζο, ξεπλένοντας πρώτα το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό. Το αφήνουμε να μουλιάσει για 20΄ σε μπολ με νερό να το καλύπτει. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για το φακόρυζο σε μέτρια φωτιά για 10΄, έως ότου ροδίσουν. Βγάζουμε τα μισά κρεμμύδια και τα φυλάμε για αργότερα.

Στο τηγάνι με τα υπόλοιπα κρεμμύδια προσθέτουμε το νερό. Στραγγίζουμε το ρύζι και το προσθέτουμε. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να πάρει βράση. Το σιγοβράζουμε μισοσκεπασμένο για 10΄. Προσθέτουμε τις φακές κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει βράση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 15΄ έως ότου απορροφηθούν όλα τα υγρά.Το σερβίρουμε στα πιάτα ισομοιράζοντας τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε κάθε μερίδα.

 

 

 

 

 

Καλοκαιρινή μακαρονόπιτα

Υλικά

. 500 γραμ. μακαρόνια χοντρά

. 200 γραμ. ζαμπόν βραστό ψιλοκομμένο

. 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

. 200 γραμ. κασέρι τριμμένο

. 200 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη

. 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

. 4 αυγά

. αλάτι

. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια για την εύκολη μακαρονόπιτα χωρίς φύλλο, για 5 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε καλά. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα τριμμένα τυριά.

Σε στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος 28 ή 30 εκ., καλά βουτυρωμένο, απλώνουμε το 1/3 των μακαρονιών τοποθετώντας τα κυκλικά. Πασπαλίζουμε με το 1/3 του μίγματος των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν. Επαναλαμβάνουμε με το 1/3 των μακαρονιών, το 1/3 των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν. Καλύπτουμε κυκλικά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τυριά.

Χτυπάμε το γιαούρτι με σύρμα σε μπολ, ν’ αφρατέψει και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας τα καλά. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε μ’ αυτό τη μακαρονόπιτα. Αν θέλουμε καλύπτουμε την επιφάνεια με φέτες ντομάτας. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμους C, σε αέρα, για 20 λεπτά. Αφού κρυώσει ελαφρά την κόβουμε τρίγωνα κομμάτια σαν τούρτα. Τη σερβίρουμε με αρωματική σάλτσα ντομάτας.

Κολοκυθοκεφτέδες

Υλικά

. 4 κολοκύθια μεγάλα

. 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

. 3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

. ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

. ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

. ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

. 2 αυγά χτυπημένα

. 200 γραμ. φέτα σε τρίμματα

. αλάτι

. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

. 4 κ.σ γεμάτες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τους κολοκυθοκεφτέδες με φέτα, και να γίνουν τέλειοι αυτοί οι εύκολοι, αφράτοι και παραδοσιακοί κεφτέδες, πρώτα πλένουμε τα κολοκύθια. Τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και αφήνουμε να ιδρώσουν για 10΄ για τους κολοκυθοκεφτέδες. Στύβουμε καλά τα τριμμένα κολοκύθια με τα χέρια ή βάζοντάς τα σε πετσέτα. Τη στρίβουμε να φύγουν τα υγρά. Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό, τα χτυπημένα αυγά και τη φέτα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας μπόλικο πιπέρι και αλάτι, μόνο αφού τα έχουμε δοκιμάσει πριν. Διότι τα αλατίσαμε στην αρχή και έχουμε προσθέσει και τη φέτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι και λίγο-λίγο προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό που γυρίζοντας πέφτει απ’ το κουτάλι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού κάψει, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μίγμα. Τηγανίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες περίπου 2΄ από κάθε πλευρά. Κάθε φορά ρίχνουμε λίγους-λίγους τους κολοκυθοκεφτέδες στο ελαιόλαδο. Προσέχουμε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και ρουφάνε λάδι αντί να κάνουν κρούστα. Αφήνουμε τους κολοκυθοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους.

Όλη η επικαιρότητα