Γεύσεις

Μαγειρεύοντας στην Ηλεία: Μεσογειακές συνταγές

ΓΛΥΚΟ
Ακούστε το άρθρο

Μαγειρεύουμε μεσογειακά

Καλημέρα αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι

Νιώθουμε το καλοκαίρι να μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα. Βγήκαμε έξω, είδαμε τους φίλους μας, φυσικά μας υποδέχθηκαν με αγάπη, αλλά όχι με αγκαλιές και φιλιά.

Είναι εποχή της μεσογειακής κουζίνας με τα αρώματα και τις γεύσεις του καλοκαιριού.

Εμείς πιστοί στην αλλαγή του σκηνικού, σας δίνουμε συνταγές μεσογειακές απλές και εύκολες για να σας κρατάμε συντροφιά όλη την εβδομάδα. Καλή σας επιτυχία σε ότι δημιουργήσετε και σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι.

Γλυκοπατάτες και αυγά

Υλικά

. 1 γλυκοπατάτα

. 1 κουταλιά λάδι

. ½ κρεμμύδι

. 1 σκελίδα σκόρδο

. 2 πιπεριές

. 2 κρεμμύδια φρέσκα

. 1 κουταλιά φρέσκο δενδρολίβανο

. 4 αυγά

Εκτέλεση

Κόβουμε σε κομμάτια την γλυκοπατάτα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια με υψηλή φωτιά. Ρίχνουμε την γλυκοπατάτα και καλύπτουμε μέχρι να μαγειρευτεί. Ανακατεύουμε περιστασιακά για περίπου 10 λεπτά. Ενώ μαγειρεύουμε τη γλυκοπατάτα, κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα προσθέτουμε το τηγάνι. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις προσθέτουμε στο τηγάνι. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και το δεντρολίβανο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε για ακόμη 5 λεπτά.Ανάμεσα σε όλα τα υλικά που έχουμε ρίξει στο τηγάνι, κάνουμε 4 “τρύπες” για να ρίξουμε τα 4 αυγά. Μαγειρεύουμε και τα αυγά για περίπου 5 λεπτά και αφαιρούμε από το τηγάνι.

Μεσογειακή πίτα με ντομάτα και μυρωδικά

Για τη ζύμη

. 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

. 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

. 200 γρ. γιαούρτι

. 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα η άλλο σκληρό τυρί

. 1/2 κ.γ. αλάτι

. 1/2 κ.γ. χοντροτριμμένα ανάμεικτα πιπέρια

. 1 αβγό

. λίγη ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη

. λίγο θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο

. λίγο δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο

Για τη γέμιση

. 4 ώριμες αλλά πολύ σφιχτές ντομάτες

. 4-5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

. 250 γρ. σκληρή φέτα

. λίγες ελιές χωρίς κουκούτσια κομμένες σε φέτες

. 4 κ.σ. ελαιόλαδο

. ανθός αλατιού

. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

.ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι δεντρολίβανο) ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και τα ζυμώνουμε λίγο να μαζευτούν σε μπάλα. Απλώνουμε τη ζύμη σε λεπτή στρώση πιέζοντας με τα δάχτυλα σε μεγάλο λαδωμένο ταψί. (Το ταψί της κουζίνας είναι ιδανικό). Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά όλη την ζύμη. Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες, αφαιρούμε τους σπόρους, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για 10′ να στραγγίσουν. Τις στρώνουμε πάνω στο φύλλο και πασπαλίζουμε με τη φέτα, τον ανθό αλατιού και το πιπέρι. Βάζουμε τις ελιές και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170?C για περίπου 35′-40′ μέχρι να ροδίσει η ζύμη. 7. Στο τελευταίο δεκάλεπτο προσθέτουμε τα μυρωδικά. Αφήνουμε να σταθεί 10′ για να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε την πίτα ζεστή η κρύα.

Μους γιαουρτιού με ξηρούς καρπούς και φρούτα

Υλικά

. 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, παγωμένο

. 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη

. 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

. 80 γρ. ξηρούς καρπούς

. 320 γρ. φρούτα, της αρεσκείας σας

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το παγωμένο γιαούρτι, την παγωμένη κρέμα γάλακτος και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει για 5-7 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη, και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 30 λεπτά. Μπορούμε να σερβίρουμε αμέσως αλλά καλό θα είναι να δέσει για λίγο. Μοιράζουμε σε ατομικά μπολάκια και πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Όλη η επικαιρότητα