Ηλειούπολη

Μαγειρεύοντας στην Ηλεία: Μηλόπιτα Pandowdy και σπανακόπιτα

Ακούστε το άρθρο

Δια χειρός

Σοφίας Βαρουξή

Ενώ ήδη έχουμε μιλήσει με δύο γνωστά πρόσωπα γυναικών του Πύργου για τα ιδιαίτερα φαγητά που έφτιαχναν για την οικογένειά τους, παραδοσιακές συνταγές που τις κληρονόμησαν από τις δικές τους μανάδες, τις οποίες θα σας παρουσιάσουμε στα επόμενα φύλλα, κάποιες από τις συνταγές που θα διαβάσετε τις επόμενες δύο εβδομάδες μας ξάφνιασαν και αποφασίσαμε να σας τις παρουσιάσουμε.

Είναι τόσο άγνωστες που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα τις καταγράψετε για να τις φτιάξετε. Είμαι σίγουρη ότι θα τις κρατήσετε και θα δημιουργήσετε θαύματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής γιατί δεν τις έχετε ξαναδεί.

Τις βρήκα και σας τις παρουσιάζω σαν να είναι ένα μυστικό που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας και σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μου.

Σπανακόπιτα

Θρεπτική αξία ανά κομμάτι
11 γρ. λιπαρά, 29 γρ. υδατάνθρακες,
28 mg χοληστερίνη

Για τη ζύμη
278 γραμμάρια αλεύρι ολικής
226 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 ml ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
Χλιαρό νερό ώσπου να γίνει μια ζύμη ελαστική

Για τη γέμιση
Μισό κιλό σπανάκι καθαρό και ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσο
1 ματσάκι φρέσκο άνιθο
μισό ματσάκι μέντα ψιλικομμένη
1 κουτάλι της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
200 γραμμάρια φέτα
120 ml ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το αλάτι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ξεκινάμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό ώσπου να γίνει μια ζύμη ελαστική. Την αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα στη άκρη σκεπασμένο. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το πλένουμε πολλές φορές με τρεχούμενο νερό και αφήνουμε να στραγγίσει.

Έπειτα το στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια ώσπου να μαραθεί. Το βάζουμε σε μια λεκάνη και βάζουμε μέσα όλα τα υλικά της γέμισης. Ανοίγουμε με την ζύμη μας δύο φύλλα. Τοποθετούμε το πρώτο σε λαδωμένο ταψί και το πασαλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε την γέμιση και βάζουμε το δεύτερο φύλλο.

Κλείνουμε το γύρω γύρω και ραντίζουμε με λίγο νερό και ελαιόλαδο. Ρίχνουμε λίγο σουσάμι και χαράσσουμε το πάνω φύλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Μηλόπιτα Pandowdy

Θρεπτική αξία ανά μερίδα
6 γρ. λιπαρά, 38 γρ. υδατάνθρακες, 0 mg χοληστερίνη

Υλικά
1 δόση ζύμη, για γλυκές τάρτες
5 μεγάλα κόκκινα μήλα
1 κ.σ. φυσικό χυμό λεμόνι
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκάλι
½ πορτοκάλι (το χυμό του)
1 κ.σ. μέλι
70 γρ. λευκή ζάχαρη
50 γρ. υγρή μαύρη ζάχαρη
1 ½ κ.σ. κορν φλάουρ
1 κ.σ. κανέλα, τριμμένη
½ κ.γ. τζίντζερ
1 πρέζα αλάτι
3 χουρμάδες, κομμένοι σε μικρά κομμάτια
20 γρ. σταφίδες
30 γρ. φουντούκια, καβουρδιμένα
Προαιρετικά: Παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210°C. Bουτυρώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ 25 εκ. με βάθος 5- 6 εκ. Ετοιμάζουμε τη ζύμη και στη συνέχεια την τυλίγουμε
με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Πρέπει να είναι κρύα για να τη δουλέψουμε σωστά.

Χοντροσπάμε τα φουντούκια, τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί καιτα ψήνουμε για 6 λεπτά μέχρι να καβουρδιστούν. Καθαρίζουμε τα μήλα και βγάζουμε τον πυρήνα. Στη συνέχεια τα κόβουμε σε κομμάτια, περίπου 8 κομμάτια κάθε μήλο.

Στη συνέχεια μεταφέρουμε τα μήλα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Έπειτα, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη και χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι-ρόδα για πίτσα ή ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε μικρά τετράγωνα, υπολογίζοντας περίπου 5×5 εκ. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Έπειτα παίρνουμε τα μικρά τετράγωνα ζύμης και τα τοποθετούμε σαν σκεπή πάω από τα μήλα αφήνοντας που και που κάποια κενά για τους χυμούς.

Ψήνουμε τη μηλόπιτα στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά και έπειτα στην κάτω σχάρα για ακόμα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η ζύμη και οι χυμοί να κοχλάζουν.
Σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου με παγωτό βανίλια. Διατηρούμε για μια μέρα εκτός ψυγείου ή για 3 ημέρες στο ψυγείο.

tip: Χωρίς ζάχαρη
Αντικαταστήστε τη λευκή και την υγρή μαύρη ζάχαρη με 84 γρ. στέβια. Αν παραλείψετε το μέλι και τους χουρμάδες, αυξήστε τη στέβια σε 112 γρ. Για τη ζύμη της τάρτας απλώς παραλείψτε τη ζάχαρη!

Όλη η επικαιρότητα