Γεύσεις Ηλειούπολη

Μαγειρεύοντας στην Ηλεία: Νηστεία και νοστιµιά

Ακούστε το άρθρο

Δια χειρός Σοφίας Βαρουξή 

Λίγες μέρες μας απέμειναν για το Πάσχα. Μύρισε η άνοιξη με τα χρώματα και τα αρώματά της αλλά και ο ερχομός της πιο Μεγάλης Γιορτής του ΠΑΣΧΑ.
Την επόμενη Κυριακή θα σας παρουσιάσουμε ότι καλύτερο για την ετοιμασία που πρέπει να κάνει η καλή νοικοκυρά για το σπιτικό της.
Όμως αυτή την Κυριακή για μια ακόμη φορά θα σας παρουσιάσουμε τις ιδιαίτερες νηστίσιμες συνταγές μας με πολλή νοστιμιά και αγάπη.

Πατατοκεφτέδες νηστίσιμοι

Υλικά
1/2 Πατάτες βρασμένες
1 κρεμμύδι Τριμμένο
3 κ.σ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. Άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. Δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. Αλεύρι
1/2 φλ. Φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Λιώνετε τις πατάτες στο μπλέντερ. Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνετε. Πλάθετε τους κεφτέδες. Βάζετε σε ένα μπολ αλεύρι και κυλάτε μέσα τους κεφτέδες που έχετε πλάσει. Και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Σπαγγέτι με μύδια, γαρίδες και μπούκοβο

Υλικά

. Ελαιόλαδο

. Αλάτι

. Πιπέρι

. 2 σφηνάκια λευκό κρασί

. 8 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

. 3 κ.γ. μπούκοβο

. 4 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη

. 1 συσκευασία μύδια ψίχα

. 2 κουταλάκια σκόρδο σκόνη

. 1 συσκευασία γαρίδες μικρές χωρίς κέλυφος

. 500 γρ. σπαγγέτι, βρασμένα al dente

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε καλά τα θαλασσινά μαζί με το σκόρδο και το μπούκοβο. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τον μαϊντανό και ομογενοποιούμε. Στο τέλος, βάζουμε το αλατοπίπερο και την παρμεζάνα.

Μηλόπιτα με Ταχίνι

Υλικά:

Για τη ζύμη
. 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
. ¾ φλιτζάνι του τσαγιού ταχίνι
. Χυμός από 4 με 5 πορτοκάλια
. ½ φλιτζάνι ζάχαρη
. Ένα ποτηράκι κονιάκ
. Ξύσμα από ένα βιολογικό λεμόνι

Για τη γέμιση

. 4 μεγάλα μήλα
. 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
. 1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια
. 1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
. Λίγο ροδόνερο
1 κουταλιά της σούπας κανέλα

Εκτέλεση

Στύβουμε τα πέντε πορτοκάλια και τοποθετούμε το χυμό τους σε ένα βαθύ μπολ. Ξύνουμε την επιφάνεια από το λεμόνι (αφού το έχουμε πλύνει πολύ καλά) στον τρίφτη.
Στο μπολ με το χυμό πορτοκάλι προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε, τη ζάχαρη, το κονιάκ και κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια συνεκτική ζύμη. Εάν η ζύμη είναι πολύ στεγνή, συμπληρώνουμε με χυμό πορτοκάλι. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα περνάμε από τον τρίφτη, τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ. Σπάμε τα καρύδια σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε τις σταφίδες και το ροδόνερο. Ανακατευτούμε καλά με μια σπάτουλα. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε με ένα πλάστη το πρώτο κομμάτι σε χοντρό φύλλο. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με και την αλευρώνουμε. Απλώνουμε το φύλλο ζύμης στη φόρμα. Στρώνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο ζύμης και τη πατάμε με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε πάνω από τη γέμιση. Με τα δάχτυλα ή μια σπάτουλα πιέζουμε τα φύλλα μεταξύ τους για να ενωθούν.

Όλη η επικαιρότητα