Categories: Γεύσεις

Μαγειρεύοντας στην Ηλεία: Συνταγές με ανανά και γαρίδες

Share

Καλή σας μέρα αγαπημένοι μου, φίλες και φίλοι

Πιστεύω ότι όλοι μας νοιώθουμε πιο αισιόδοξα που βλέπουμε την καθημερινότητά μας να αλλάζει, τα τραπεζάκια έξω λοιπόν, (με απόσταση) το αντάμωμα με ένα τσούγκρισμα στα ποτήρια μας ότι όλα να πάνε καλά και με την ευχή που όλοι μας δίνουμε για να είμαστε υγιείς.

Σήμερα λοιπόν μαγειρεύουμε το ψάρι Σολωμό που έχει μεγάλη διατροφική αξία, γαρίδες με τηγανιτό ρύζι, αλλά και σαλάτα με ψητό ανανά. Είναι ό,τι πιο πρωτότυπο θα δημιουργήσετε τώρα στην καλοκαιρινή σας βεράντα και στην εξοχή για τα βράδια που έρχονται.

Για όλα αυτά που θα δημιουργήσετε πρωτοτυπώντας θυμηθείτε ότι κάθε Κυριακή η σελίδα αυτή θα γίνει ο οδηγός της καθημερινότητας σας προτείνοντάς σας τα καλύτερα!!!

Σαλάτα με ανανά και σπανάκι

Υλικά

. 2 φλιτζάνια σπανάκι (90 γραμμάρια)

. 3 κουταλιές της σούπας ξύδι (45 γραμμάρια)

. μισό ποτήρι νερό (100 ml)

. 1 φλιτζάνι τεμαχισμένο ανανά (150 γραμμάρια)

. μισό φλιτζάνι καρύδια (75 γραμμάρια)

. μισό φλιτζάνι σταφίδες (75 γραμμάρια)

. 1 κουταλάκι του τσαγιού ελαιόλαδο (5 ml)

. 1 κουταλάκι του τσαγιού μουστάρδα (5 ml)

. 1/4 του φλιτζανιού γιαούρτι (50 ml)

. 2 κουταλάκια του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό (10 γραμμάρια)

. 1 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι (5 γραμμάρια)

Εκτέλεση

Πρώτα πλύντε καλά το σπανάκι με το νερό και το ξύδι και βάλτε το σε ένα μπολ μαζί με τον ανανά. Έπειτα, λιώστε σε ένα γουδί τα καρύδια μέχρι να γίνουν σχεδόν σκόνη και αναμείξτε τα με τις σταφίδες. Προσθέστε το μείγμα στο μπολ με το σπανάκι και τον ανανά. Για το ντρέσινγκ της σαλάτας, πρέπει να αναμείξετε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και τον μαϊντανό. Προσθέστε το αλάτι στο τέλος για λίγη γεύση. Τέλος περιλούστε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ, σερβίρετέ τη και απολαύστε μία από τις νόστιμες σαλάτες με ανανά.

Τηγανιτό ρύζι με γαρίδες

Υλικά

. 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο (κίτρινο, parboiled ή κάποιο κινεζικό που θα βρούμε στα εξειδικευμένα καταστήματα), που βράζουμε μέχρι να γίνει al dente (καλό είναι να το σοτάρουμε σε λίγο λάδι πριν το βράσουμε)

. 40 ml λευκό, ξηρό κρασί

. 40 ml σόγια σος

. 1 κουτ. σούπας σησαμέλαιο

. 50 ml ελαιόλαδο

. 2 αυγά

. 20 γρ. τζίντζερ, ψιλοτριμμένο

. 24 μέτριες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη

. 200 γρ. καρότα, σε κυβάκια

. 150 γρ. φύτρες φασολιού (προαιρετικά)

. 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Μόλις γίνει το ρύζι, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το μεταφέρουμε στο ψυγείο, ώστε να κρυώσει πολύ καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρασί, τη σόγια σος, το σησαμέλαιο και 2 κουτ. σούπας νερό (ή ζωμό, αν διαθέτουμε). Βάζουμε ένα μεγάλο γουόκ σε δυνατή φωτιά. Αν δεν έχουμε γουόκ, χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια κατσαρόλα χαμηλή και φαρδιά, προτιμότερο αντικολλητικά. Πρέπει να κάψει καλά το σκεύος, σχεδόν να βγάλει καπνό. Τότε ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το καρότο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το τζίντζερ και σοτάρουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύουμε και, πριν καλά-καλά ψηθούν, ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις φύτρες και αμέσως μετά τις γαρίδες, και ανακατεύουμε 1 – 2 φορές. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε 1 – 2 φορές, προσθέτουμε το υγρό μείγμα που έχουμε στο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά από το ρύζι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο λάδι επιπλέον. Προσθέτουμε πιπέρι, όσο κόλιανδρο και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι θέλουμε και σερβίρουμε.