Μαγειρεύοντας στην Ηλεία: Φασολάδα με ζυμαρικά, νηστίσιμο κέικ και σοκολατάκια με μανταρίνι

Share

Δια χειρός Σοφίας Βαρουξή

Αγαπηµένοι µου φίλες και φίλοι…

Νιώθω ότι αληθινά έχετε δει μια μικρή νότα αισιοδοξίας, με το άνοιγμα των καταστημάτων. Τη ψυχοθεραπεία πολλοί την κάνουν, αγοράζοντας πράγματα για τον εαυτό τους ή για τους δικούς τους. Έτσι είδαμε τις εικόνες της σειράς, να περιμένουν με υπομονή γι’ αυτή τη μικρή χαρά της απόκτησης των «υλικών αγαθών που ευχαριστούν την καρδιά»…

Αυτή τη φορά θα μοιραστώ μαζί σας τις συνταγές που ταπεινά χωρίς να θέλει ούτε να αναφερθεί το όνομά της, της γυναίκας που στέκεται δίπλα στον αδελφό μου χρόνια πολλά. Είναι σπουδαία νοικοκυρά, μοναδική μαγείρισσα και ό,τι ετοιμάζει το δημιουργεί με το έξυπνο μυαλό που έχει, μιας που έχει σπουδάσει χημικός, Σε όλα είναι ενημερωμένη, σ’ ό,τι έχει σχέση ακόμη και με το κρασί που παράγουν στους δικούς τους αμπελώνες μέσα στους φοίνικες να δεσπόζουν γύρω τους στον Άγιο Γεώργιο λίγα χιλιόμετρα από τον Πύργο.

Τα γευτήκαμε, και την απίθανη σε γεύση μαρμελάδα της και σας τα παρουσιάζουμε χωρίς να γράψουμε ονόματα μόνο τις συνταγές της που είναι πρωτότυπες και γευστικές. Αξίζει να σας περιγράψω ότι η ιδιαίτερη φασολάδα είναι από την καλή φίλη φαρμακοποιό, που μας έστειλε ταπεινά φασόλια από τα Τρίκαλα και εκεί τα έφτιαχναν παραδοσιακά.

Φασολάδα με ζυμαρικά

Υλικά
1 φλ. μακαρόνι κοφτό μισό
3κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + 1/3 φλ. για
γαρνιτούρα
2 φλ. κρεμμύδι, κομμένο
2/3 φλ. καρότο, κομμένο σε ροδέλες
2/3 φλ. σέλερι, κομμένο
3 ½ φλ. νερό
2 ½ φλ. φασόλια χάντρες, μαγειρεμένα (κρατάμε 3/4
φλ από το νερό που έβρασαν)
1 μεγάλη ντομάτα, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
ή 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
αλάτι, κατά βούληση
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για γαρνιτούρα

Εκτέλεση
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και σοτάρουμε για 12 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε 3 ½ φλ. νερό, τα φασόλια και τα φλ. από το νερό που έβρασαν, την ντομάτα ή εναλλακτικά τον ντοματοπελτέ.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγομαγειρεύουμε για 25 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, να ενωθούν οι γεύσεις των υλικών.

Προσθέτουμε το κοφτό μακαρόνι, ανακατεύουμε και βράζουμε τα ζυμαρικά αλ ντέντε για 5-6 λεπτά. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε ½ φλ. νερό. Αλατοπιπερώνουμε και μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ.

Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, γαρνίρουμε με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Νηστίσιμο κέικ μανταρίνι

Υλικά

Για το κέικ
1 ποτήρι του νερού ξανθές σταφίδες
3-3 ½ ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1φακελλάκι μπέικιν πάουντερ, που το ανακατεύουμε
με το αλεύρι
2 ποτήρια του νερού χυμό μανταρινιού
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη

Εκτέλεση
Για το κέικ
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το χυμό μανταρινιού, το αραβοσιτέλαιο, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τη σόδα ανακατεύοντας και μετά ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν.
Στη συνέχεια βάζουμε τις σταφίδες και ρίχνουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα για κέικ. Κατόπιν ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50-60 λεπτά.

Σοκολατάκια με μανταρίνι

Υλικά

Φλούδες από 6 μανταρίνια
Μισή κούπα χυμό μανταρίνι
400 γραμμάρια κουβερτούρα
300 γραμμάρια καρύδια
1 κούπα ζάχαρη
6 φρυγανιές τριμμένες
3 κουταλιές του γλυκού κακάο
χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και την προσθέτουμε στο μείγμα. Αφήνουμε λίγο να
πέσει η θερμοκρασία και πλάθουμε σοκολατάκια σε μπαλίτσες ή τους δίνουμε όποιο σχήμα θέλουμε.