Διατροφή

Μαγειρεύοντας στην Ηλεία- Aλλάζουµε συνήθειες αλλά οι αναµνήσεις µένουν…

Ακούστε το άρθρο

Συνταγές από την μαμά μου…

Δια χειρός Σοφίας Βαρουξή…

Πράγματι αλλάζουμε συνήθειες τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφάλεια της υγείας μας. Αυτό δεν μας εμποδίζει να ετοιμάσουμε το τραπέζι της Χριστουγεννιάτικης μέρας, και να θυμηθούμε τι άλλο, τα τραπέζια της μαμάς μας και της πεθεράς μας.

Κάθε φορά τις θυμάμαι και τις δύο γιατί οι αξέχαστες μαμάδες μου, Ντίνα και Κατίνα, μας φρόντιζαν και αυτές τις μέρες με άγχος για το καλύτερο.

Ήταν υπέροχες μαγείρισσες, μοναδικές στις συνταγές, στις γεύσεις.

Θα ήθελα σε μερικά αφιερώματα για εκείνες να μοιραστώ μαζί σας συνταγές τους γιατί και οι δύο τις έφτιαχναν με αγάπη γι’ όλους μας και το χαίρονταν. Έτσι το χαίρομαι και εγώ όταν τις μέρες αυτές μαζευόμαστε – φέτος δυστυχώς (θα μετρηθούμε) για να είμαστε λίγοι.

Τα φαγητά είναι «αντιγραφή» από τις συνταγές τους και πάντα τα πετυχαίνω όπως μου λέει ο μεγάλος μου γιος όταν γεύεται την ψητή γαλοπούλα μου. Το δε γλυκό, που είναι η αγαπημένη τούρτα όλων θέλω κι αυτή τη συνταγή να την μοιραστώ μαζί σας.

Στρώστε το τραπέζι σας με το καλύτερο χριστουγεννιάτικο χρώμα, μοιράστε τα δωράκια σ’ όλους και γευτείτε τις γεύσεις που θα τις ετοιμάσετε με αγάπη.
Και νιώστε ότι τίποτε δεν άλλαξε, είμαστε η οικογένεια μας και γευόμαστε τις χριστουγεννιάτικες γεύσεις που τις ετοιμάσαμε με πολλή αγάπη.

Σοφία Βαρουξή

Βελουτέ κολοκυθόσουπα

Υλικά
1 κιλό κόκκινη ή κίτρινη κολοκύθα
3 καρότα
1 πράσο
2 πατάτες
1 ζωμό κότας
αλατοπίπερο
χυμό από μισό πορτοκάλι
1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 ποτήρι του κρασιού λάδι

Εκτέλεση
Πλύνετε καλά τα λαχανικά, κόψτε τα σε μεγάλους κύβους και σοτάρετε τα σε λίγο λάδι. Σβήστε με το κρασί, προσθέστε το ζωμό, το χυμό πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει τον πρώτο βρασμό, χαμηλώστε την θερμοκρασία του ματιού της κουζίνας σας, σκεπάστε την κατσαρόλα σας και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 40-50 λεπτά. Με ένα μπλέντερ χειρός, λιώστε τα λαχανικά και προσθέστε το υπόλοιπό λάδι. Βάλτε τη να πάρει μια βράση και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Καλά Χριστούγεννα!

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με κοτόπουλο, ρόδι και καραμελωμένα καρύδια

Υλικά:
. Ρόκα ή μαρούλι ( ή ανάμεικτη πράσινη σαλάτα)
. Ένα στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λωρίδες
. 1 κόκκινο ή πράσινο μήλο
. 1/2 φλιτζάνι ρόδι
. 1/2 φλιτζάνι τυρί gorgonzola
. 3/4 φλιτζάνι καρύδια
. 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
. 2 κουτ. του γλυκού κανέλα

Dressing

. 1/2 φλιτζάνι απλό ελληνικό γιαούρτι
. 1 κουταλιά της σούπας καθαρό σιρόπι σφενδάμου
. ½ κουταλιές της σούπας μέλι
. 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
. 3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
. 1/4 φλιτζάνι.νερό
. αλάτι

Εκτέλεση
Πλένετε την πράσινη σαλάτα, τη στραγγίζετε, την κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και τη βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Ψήστε στο γκριλ το κοτόπουλο ή σ’ ένα αντικολλητικό ταψί και κόψτε το μήλο σε κομμάτια (με ή χωρίς τη φλούδα) και αντίστοιχα το τυρί.Τοποθετήστε τα καρύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτοντας τη ζάχαρη και την κανέλα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τα καρύδια να κρυώσουν.
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά μαζί – και το ρόδι -και προσθέτετε στο τέλος το dressing.

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Υλικά

. Μία γαλόπουλα περίπου 4 κιλά
. 1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
. 1 κ.τ.σ μουστάρδα απαλή
. 2 κ.τ.σ. μέλι
. 1 κ.τ.σ. σόγια σος
. φεσκοτριμμένο πιπέρι
. αλάτι

Για τη γέμιση
. 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
. 3 κ.τ.σ. ρύζι για πιλάφι
. Μια χούφτα κάστανα ψητά και καθαρισμένα
. 4 κ.τ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο
. 1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο
. 5 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
. 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
. Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλύντε τη γαλοπούλα με άφθονο κρύο νερό. Βάλτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά (πλην αυτά που αναφέρονται για τη γέμιση) και αλείψτε με ένα πινέλο σχολαστικά εσωτερικά και εξωτερικά τη γαλοπούλα. Αφήστε τη για 4 ώρες μέσα σε ένα ταψί ώστε να μαριναριστεί. Φτιάξτε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίξτε μέσα τον κιμά και καβουρδίστε τον καλά. Έπειτα ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε. Σβήστε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε το κουκουνάρι και τα κάστανα. Ανακατέψτε και προσθέστε 1 ποτήρι του κρασιού νερό και αφήστε το να πάρει βράση. Αποσύρετε τη γέμιση από τη φωτιά και αλατοπιπερώστε. Γεμίστε τη γαλοπούλα.

Με ένα κουτάλι γεμίστε τη γαλοπούλα, προσπαθώντας να χωρέσει όσο περισσότερη γέμιση γίνεται μέσα στην κοιλιά της γαλοπούλας.
Ράψτε καλά τη γαλοπούλα με μία σακοράφα ή αν δεν μπορείτε σφηνώστε ένα ξινόμηλο. Βάλτε το ταψί στο φούρνο, περιχύνοντας τη γαλοπούλα με όση μαρινάδα έχει μείνει. Σκεπάστε τη με ένα αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 180°C για περίπου 3-4 ώρες.

Την τελευταία μισή ώρα αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και αφήστε τη να ροδίσει καλά. Το αποτέλεσμα θα αφήσει με ανοιχτό το στόμα ακόμη και εσάς που μαγειρέψατε τη γαλοπούλα.

Τούρτα με NESCAFE

Υλικά

. 6 αυγά
. 1 ½ κούπα ζάχαρη
. 3 κούπες αλεύρι
. 1 ½ κουταλάκι baking powder
. 1 ½ φλιτζανάκι του καφέ γάλα
. 1 ½ κουταλάκι καφέ Nescafé
. 2 κουτιά μόρφατ
. 1 ½ κουτί ζαχαρούχο γάλα
. λίγο κακάο
. 1 κούπα καρύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια

Για το σιρόπι:

. 3 ποτήρια ζάχαρη
. 3 ¾ ποτήρια νερό

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα βάζουμε στο ψυγείο. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύσει το nescafe, το αλεύρι και το baking powder. Στο τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα κουταλιά – κουταλιά για να μην ξεφουσκώσει. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά ένα ταψάκι (εμείς το φτιάχνουμε σε ένα στρογγυλό με διάμετρο 40 εκατοστά περίπου). Ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε στους 180 οC μέχρι να στεγνώσει (κατά τα γνωστά).

Μόλις κρυώσει αναποδογυρίζουμε το ταψί και το κόβουμε οριζόντια σε δύο κομμάτια. Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 5 – 7 λεπτά. Το αφήνουμε και αυτό να κρυώσει πολύ καλά. Στο μίξερ χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν τα μόρφατ, το ζαχαρούχο γάλα και λίγο κακάο.

Βάζουμε ξανά στο ταψί το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι, περιχύνουμε με το μισό σιρόπι και από πάνω προσθέτουμε τη μισή κρέμα. Πασπαλίζουμε με καρύδια και συνεχίζουμε ξανά με το παντεσπάνι, το υπόλοιπο σιρόπι και την κρέμα. Τελειώνουμε ξανά με καρύδια. Βάζουμε στο ψυγείο και αφού παγώσει καλά σερβίρουμε!!

Όλη η επικαιρότητα