Ελλάδα

Μαγιορκίνης: «Επελαύνει» η μετάλλαξη Δέλτα – Στο 60% προειδοποιεί ο επιδημιολόγος 

Ακούστε το άρθρο

Τη δική του εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας έκανε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, μετά και την εφιαλτική πρόβλεψη του ECDC για πενταπλασιασμό των κρουσμάτων μέχρι την 1η Αυγούστου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως ακόμα και στις χώρες που υπάρχουν λίγα κρούσματα, αυτά θα αυξηθούν. «Ο ιός πάντα μας εκπλήσσει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ολλανδίας που είχαν λίγα κρούσματα και τώρα έχουν χιλιάδες», είπε.

Για την Ελλάδα ανέφερε πως υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα φτάσουμε σε πολύ μεγάλα νούμερα κρουσμάτων. Για το σενάριο των με 10.000 έως 15.000 ημερήσιων κρουσμάτων είπε πως για την ώρα μοιάζει δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά δεν αποκλείεται κιόλας.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις στη χώρα μας, είπε πως η αίσθηση που έχουν οι ειδικοί είναι ότι έχει υποχωρήσει η μετάλλαξη Α’ (Βρετανική) και έχει αντικατασταθεί από τη μετάλλαξη Δ’. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι πάνω από το 60% η επικράτηση της μετάλλαξη Δ’ στην Ελλάδα και προβλέπεται απίθανο να μην κυριαρχήσει».

Το βασικό στοιχείο εν μέσω αυτή της κατάστασης, δήλωσε πως είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων. «Το 90% στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστο. Ακόμα κι αν ένας εμβολιασμένος εισαχθεί στο νοσοκομείο θα έχει καλύτερη πορεία», συμπλήρωσε ενώ κλείνοντας υποστήριξε πως «το συγκεκριμένο κύμα χαρακτηρίζεται ηπιότερο σε σχέση με αυτά που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής. Λογικά θα είναι λιγότερη η πίεση στο σύστημα υγείας».

Όλη η επικαιρότητα