Αγροτικά Ηλεία

Μακρίσια: Ο παγετός έδωσε την χαριστική βολή στην παραγωγή

Ακούστε το άρθρο

Οι “επτά πληγές του Φαραώ” έχουν πλήξει από την αρχή της χρονιάς τον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στην παραγωγή σχεδόν όλων των αγροτικών προϊόντων. Έχει πληγεί και η παραγωγή εσπεριδοειδών, και τα αμπέλια, και τα σιτηρά, αλλά και τα ελαιόδεντρα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί, ιδίως στον κάμπο των Μακρισίων να είναι σε απόγνωση και να περιμένουν από τον ΕΛΓΑ να καταγράψει τις καταστροφές και να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν γίνεται πιο γρήγορα.

Μετά λοιπόν από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, το χαλάζι και τον δυνατό αέρα, τις τελευταίες ημέρες είχαμε και τον παγετό, που έπληξε όλες τις καλλιέργειες που είχαν «διασωθεί» από την μανία της φύσης. Και το χειρότερο είναι ότι ο παγετός των τελευταίων ημερών δεν έχει πλήξει μόνο τον καρπό, αλλά πιθανότατα και το φυτικό κεφάλαιο, κάτι που φυσικά θα επηρεάσει την παραγωγή των επόμενων ετών.

Αν έχει συμβεί αυτό, τότε θα μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής στον κάμπο το Μακρισίων για τα επόμενα έτη.

Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις ζημιές

Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν έρθει στην περιοχή γεωπόνοι από το ΕΛΓΑ, οι οποίοι έχουν καταγράψει τις ζημιές στην φυτική παραγωγή τόσο στα Καλυβάκια (κυρίως), όσο και στα Μακρίσια, ενώ έγινε χθες και νέα αναγγελία φυσικής καταστροφής της παραγωγής, προκειμένου να μπορέσουν οι παραγωγοί να δηλώσουν τις ζημιές τις οποίες έχουν υποστεί και να λάβουν την απαραίτητη αποζημίωση, η οποία αυτή τη στιγμή μοιάζει ως «Μάννα εξ ουρανού»!

Παναγιώτης Γριβάκης : «Μπορεί να έχουμε πρόβλημα στην παραγωγή των επόμενων ετών, θα επηρεαστούν και κάποιες ελιές κατά την προετοιμασία της ανθοφορίας»

Για το νέο χτύπημα του καιρού προς το φυτικό κεφάλαιο στον κάμπο των Μακρισίων ο κος Παναγιώτης Γριβάκης αντιδήμαρχος Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημ. «Πατρίς».

«Από τον παγετό που επικρατούσε στις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, ενδέχεται να έχουμε πρόβλημα και με το φυτικό κεφάλαιο. Όχι μόνο με τον καρπό στα εσπεριδοειδή. Και αυτό γιατί είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω του μηδενός. Μπορεί να έχουμε πρόβλημα στην παραγωγή και των επόμενων ετών, ενώ θα επηρεαστούν και κάποιες ελιές κατά την προετοιμασία της ανθοφορίας, γιατί ήδη με την τελευταία ζέστη κάποιες ελιές ετοιμάζονταν να ανθίσουν. Οπότε μιλάμε για πολύ μεγάλη ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο και στον καρπό. Έχουν έρθει ήδη γεωπόνοι από τον ΕΛΓΑ και έχουν ξεκινήσει την καταγραφή της καταστροφής του καρπού και του φυτικού κεφαλαίου, κυρίως στην περιοχή των Καλυβακίων, καθώς και στις καλλιέργειες που είναι ενδιάμεσα με τα Μακρίσια. Οι έλεγχοι στην περιοχή των Καλυβακίων είναι προς ολοκλήρωση και θα ακολουθήσουν τα Μακρίσια».

Γιώργος Χατζόπουλος : «Φοβάμαι ότι θα έχουμε θέμα και με το φυτικό κεφάλαιο»

Από την πλευρά του ο κος Γιώργος Χατζόπουλος πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Μακρισίων και δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη, όσον αφορά την φυτική παραγωγή, αλλά και το μέλλον αυτής.

«Οι ζημιές από τον παγετό μπορεί να φαίνονται μετά από μία εβδομάδα, αλλά υπήρχε πάρα πολύ κρύο τις τελευταίες ημέρες, ενώ είχαμε και δυνατό αέρα. Το πρόβλημα τώρα δεν είναι μόνο ο καρπός ,δηλαδή το πορτοκάλι, αλλά φοβάμαι ότι θα έχουμε θέμα και με το φυτικό κεφάλαιο. Σε κάποια δέντρα ήδη έχουν αρχίσει και μαυρίζουν τα φύλλα τους και φοβάμαι ότι μπορεί να ξεραθούν αυτά τα δέντρα. Μιλάμε για μεγάλη ζημιά, ιδίως αν προχωρήσει αυτή η καταστροφή. Σε μία εβδομάδα θα ξέρουμε για το μέγεθος της, αφού θα ανέβει η θερμοκρασία και θα φανεί το μέγεθος του προβλήματος. Ακόμη και το καλοκαίρι μπορεί να προχωράει η ζημιά μέσα στο δέντρο λόγω του παγετού. Η παραγωγή ούτως ή άλλως έχει μεγάλο θέμα, αφού όσα πορτοκάλια έχουν απομείνει, σε μία εβδομάδα θα έχουν πέσει. Όποιος προλάβει και κόψει… Στην περιοχή εδώ και δύο εβδομάδες έχουν έρθει οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, σήμερα (σ.σ. χθες) ήρθε και στα καλυβάκια μία γεωπόνος και κατέγραψε τις καταστροφές οι οποίες υπάρχουν στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. Σήμερα (σ.σ. χθες) κάναμε νέα αναγγελία και για τον καρπό, αλλά και για το φυτικό κεφάλαιο. Έχουμε ενημερώσει τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο δήμος έχει κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις. Είναι πολύ μεγάλες οι καταστροφές και από τις πλημμύρες και από τον παγετό. Περισσότερα όμως για την καταστροφή που υπάρχει στο φυτικό κεφάλαιο θα ξέρουμε την επόμενη εβδομάδα».

Όλη η επικαιρότητα