Πολιτική

Μακρόν για ελληνοτουρκικά: Δεν δεχόμαστε τις απειλές της επικυριαρχίας ενός κράτους-μέλους

Ακούστε το άρθρο

«Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη (…) Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας, όπως και της Τουρκίας, μας ανησυχούν», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνόδου της Med7 στην Κορσική.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα για το προσφυγικό ενώ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι γεωτρήσεις.

«Η δική μας ευθύνη είναι μία Μεσόγειος όπου θα υπάρχει μία πολιτική και εποικοδομητική αντιμετώπιση μία μεσογειακή ειρήνη που θα επιτρέψει τις ανταλλαγές με αρμονικό τρόπο ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει σεβασμός για την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους» ανέφερε.

Απόψε μιλήσαμε πρώτα για το μεταναστευτικό και θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια. Η Γαλλία θα είναι συνεπής σε αυτό το ραντεβού.

Η Γερμανία και η Γαλλία θα ενώσουν δυνάμεις για να βρεθούν στο ραντεβού αλληλεγγύης με την Ελλάδα. Θα αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανήλικους έτσι ώστε να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Είχαμε μία μεταναστευτική κρίση αλλά δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το ζήτημα. Υπάρχει μία θέληση για να βρούμε μία  εθελοντική ατζέντα στα μεταναστευτικό κομμάτι.

Θα πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες ασύλου και φιλοξενίας, πρέπει να εργαστούμε με τρόπο προληπτικό για τις χώρες διέλευσης. Θέλουμε να αναβιώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία του 2016 με την ανάγκη να μπορέσει να είναι αποτελεσματικός ο μηχανισμός επανεισδοχής.

«Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και τη σχέση με την Τουρκία με την κυρία Μέρκελ διαπιστώσαμε μία κοινή ατζέντα για να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο και για να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Στηρίζουμε την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν δεχόμαστε τις απειλές της επικυριαρχίας ενός κράτους-μέλους. Θέλουμε να κλείσουμε αυτό το διάλογο με καλή πιστή. Πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και γεωτρήσεις» τόνισε.

Πλήρη στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγα λεπτά, η ολομέλεια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7 στην Κορσική.

Αναμένονται σε λίγο οι δηλώσεις των ηγετών ενώ  σύμφωνα με την ΕΡΤ1,  στο κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική αποτυπώνεται, η ομόθυμη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν – σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου – ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα.

Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Απόλυτη συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν για την Τουρκία: «Σταματούν οι προκλήσεις αλλιώς κυρώσεις»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.

«Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν «κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη».

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», συμπληρώνουν.

«Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες»

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό.

Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

via

Όλη η επικαιρότητα