Olympia Forum

Μανώλης Κεφαλογιάννης στο Olympia Forum Ι: «Η Ευρώπη ξαναγυρίζει στα οράματα αυτών που τη θεμελίωσαν»

Ακούστε το άρθρο

«Η Ευρωπαϊκή οικονομία: χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την πανδημία» αναπτύχθηκε στον κύκλο συζήτησης στον οποίο συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Πέτρος Κόκκαλης, με συντονιστή τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Κεφαλογιάννης: 

Είναι η πρώτη φορά που αρχίζω και νιώθω αισιόδοξος για την Ευρώπη γιατί φοβάμαι ότι είχαμε πάρει το δρόμο της κατιούσας και της παρακμής. Εδώ και ένα χρόνο μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με δικιά της εγγύηση να βοηθήσει τα κράτη μέλη και με ένα τεράστιο ποσό να μπαίνει στο τραπέζι για την ενίσχυση των οικονομιών των χωρών δείχνει ότι ξαναγυρίζει στα οράματα αυτών που θεμελίωσαν την Ε.Ε. όπως είναι σήμερα.

Είναι σημαντικό πως 750 εκατ. θα δοθούν με επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια και φαίνεται πως η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο για τους λαούς της.

Αν όλα αυτά συμπληρωθούν από την πολιτική, νομισματική και οικονομική ολοκλήρωση τότε η Ευρώπη είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η ΕΕ έχει έλλειψη πόρων και δε μπορεί να προχωρήσει αν δεν αυξηθεί προϋπολογισμός, άρα οι χώρες του βορρά πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και οι χώρες του νότου να αξιοποιούν τα κονδύλια. Χρειάζεται όραμα για τις επόμενες γενιές και την Ευρώπη του μέλλοντος.

Αν η Ευρώπη δε λύσει τα προβλήματα της και δε πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο κανείς δε θα μας πάρει στα σοβαρά.

Η 3η Ημέρα: 

Olympia Forum I: Η 3η μέρα του συνεδρίου (LIVE)

Όλη η επικαιρότητα