Ηλεία

Μαρτυρίες κατοίκων Νεμούτας: Θα καιγόντουσαν τα σπίτια μας αν φεύγαμε

Ακούστε το άρθρο

Αν φεύγαμε θα καιγόντουσαν τα σπίτια μας». Είναι τα λόγια που βγαίνουν από το στόμα των κατοίκων της Νεμούτας που ήρθαν αντιμέτωποι με τις αδηφάγες γλώσσες της πύρινης λαίλαπας την Παρασκευή το βράδυ αλλά και το Σάββατο το μεσημέρι, όταν σημειώθηκε αναζωπύρωση μικρής έκτασης….

Η μάχη ήταν άνιση με το φόβο πως ότι έκτισαν μία ζωή θα καταστρεφόταν μέσα σε πέντε λεπτά ενώ ορισμένοι κάτοικοι εγκλωβίστηκαν από την φωτιά αλλά ευτυχώς με τις προσπάθειες των άλλων κατοίκων και την συνδρομή των πυροσβεστών απεγκλωβίστηκαν.

«Προσπαθήσαμε να τους προσεγγίσουμε αλλά δεν μπορούμε πρέπει να πάμε με νερό κοντά. Τους έχει κυκλώσει η φωτιά γύρω γύρω προσπαθούμε να σβήσουμε. Πρέπει να πάμε», ήταν τα λόγια του Γιάννη Γαλανόπουλου ενός κατοίκου που συμμετείχε στην επιτυχή διάσωση των εγκλωβισμένων.

Η Νεμούτα και η ευρύτερη περιοχή παρέμεινε πολιορκημένη από τον πύρινο όλεθρο για αρκετές ώρες με τους κατοίκους μαζί με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να προσπαθούν να αποτρέψουν την είσοδο του στο χωριό, κάτι που τελικά επιτεύχθη.

Δάση, γεωργικές εκτάσεις, περιουσίες  χάθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά από την καταστροφική μανία της πύρινης λαίλαπας.

“Με δύο πυροσβεστικά αν αφήναμε την φωτιά θα καιγόμαστε. Ήρθα εδώ να βοηθήσω εθελοντικά στη φωτιά να μην καούν τα σπίτια. Ήταν στη Μιράκα αλλά γύρισε ο αέρας και την έφερε προς τα εδώ.  Ήρθε η Αστυνομία να εκκενώσει το χωριό να κάνει τη δουλειά της αλλά δυστυχώς εμείς δεν παρατάμε τα σπίτια μας. Αν αφήναμε τα σπίτια μας θα καιγόντουσαν αφού από κάτω σε μικρή απόσταση έχει πιάσει φωτιά. Η πολιτική προστασία, η πυροσβεστική, οι μπουλντόζες, τα αεροπλάνα έκαναν τη δουλειά τους αλλά δεν φθάνουν αυτά. Αντιπυρικές ζώνες με μηχανήματα τις κάνουμε για να κόψουμε τη φωτιά” τόνισε ο κ. Παναγιώτης Λαμπρόπουλος από το Επιτάλιο που συμμετείχε στην προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς στη Νεμούτα.

Όλη η επικαιρότητα