Categories: Ηλεία

Μεγάλη Παρασκευή: Με κεράκια και μάσκες οι πιστοί στην ακολουθία του Επιταφίου

Share

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στις εκκλησίες της χώρας αλλά και της Ηλείας ακούστηκε ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία που είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη. Η περιφορά των Επιταφίων έγινε εντός των ναών χωρίς τη συνοδεία πιστών με βάση τα όσα προστάζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Οι πιστοί προσήλθαν στις εκκλησίες και έζησαν μέσα από την υμνογραφία της εκκλησίας με τα τροπάρια «Ο ευσχήμων Ιωσήφ…», και «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον…», τη νίκη της Ζωής επί του θανάτου. Όταν ο Κύριος απέθανε, το σώμα Του μπήκε στον τάφο, η δε ψυχή του ενωμένη με την Θεότητά του κατήλθε στον Άδη και αφού τον νίκησε απελευθέρωσε τις ψυχές. Και την τρίτη ημέρα ενώθηκε και πάλι η Ψυχή με το Σώμα και το Σώμα Ανέστη εκ Νεκρών. Έτσι νικήθηκε ο Άδης και ο θάνατος.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας ακούστηκαν σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στον λαό, αγνώστου ποιητή. Τα πιο γνωστά είναι: «Η Ζωή εν Τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…».

Στη συνέχεια ακολούθησε η Περιφορά του Επιταφίου, εντός του ναού ή στον περίβολό του αφού τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν επιτρέπουν να ακολουθηθεί η παράδοση που θέλει η περιφορά να γίνεται στους δρόμους και να περνά από τα σπίτια των πιστών κάθε ενορίας.

Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάστηκε η περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ’ 62-66): «Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Κύριος σε μία αποστροφή των λόγων του είχε πει ότι σε τρεις μέρες θα αναστηθεί. Ο Πιλάτος τους δίνει την άδεια»

Δείτε φωτογραφίες από τον Ι.Ν. Αγία Τριάδας Πύργου: