Οικονομία

Μεγάλοι χαμένοι της μετα-Covid εποχής οι εργαζόμενοι

Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές απώλειες στη μετα-κορωνοϊό εποχή περιμένουν τους Ευρωπαίους εργαζόμενους, όπως προκύπτει από μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την περίοδο μετά το τέλος της πανδημίας και την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, το 55% των μεγαλύτερων εταιρειών της Γηραιάς Ηπείρου εκτιμάει ότι θα προσλάβει λιγότερους εργαζόμενους κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Κι αυτό μάλιστα, παρά την προσδοκία για αύξηση της παραγωγής.

Η συγκεκριμένη τάση, σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΚΤ, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των απολύσεων, καθώς εκατομμύρια ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, ως απόρροια των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.

megaloi-chamenoi-tis-meta-covid-epochis-oi-ergazomenoi0

Εν ολίγοις, η έρευνα, η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή των 72 μεγαλύτερων μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύει ότι η ανάκαμψη θα είναι ταχύτερη για τις εταιρείες σε σχέση με τα νοικοκυριά, το εισόδημα των οποίων αναμένεται να υποστεί πίεσεις για αρκετό χρονικό διάστημα.

«Όλα αυτά φαίνεται να αντανακλούν το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν μάθει να διατηρούν τα επίπεδα παραγωγής παρά τους περιορισμούς στην εισροή εργαζομένων» παρατηρούν οι ερευνητές της κεντρικής τράπεζας.

Εξάλλου, το 75% περιμένει ότι οι επιχειρήσεις θα καταστούν πιο αποτελεσματικές και πιο ανθεκτικές μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Αντίθετα, το ποσοστό όσων αναμένουν μείωση της καταναλωτικής ζήτησης περιορίζεται κάτω του 30%.

Πηγή: moneyreview.gr

Όλη η επικαιρότητα