Ηλεία

Μεγάλο πλήγμα στις καλλιέργειες του Κάμπου- Η ανομβρία «έκαψε» την πατάτα

Ακούστε το άρθρο

Η παρατεταμένη ανομβρία στον Κάμπο καταστρέφει τους κόπους των παραγωγών πατάτας και κηπευτικών. Το τελευταίο πότισμα και ενώ έχει λήξει εδώ και έναν μήνα η αρδευτική περίοδος, έγινε από τον ΤΟΕΒ Μυρτουντίων στις 10 Νοεμβρίου, με το νερό του Φράγματος να βρίσκεται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Οι αγρότες του Βαρθολομιού κάνουν έκκληση για νερό, ενώ υποστηρίζουν πως «το
50% της καλλιέργειας της πατάτας έχει καταστραφεί».

Η εικόνα που αντικρύσαμε στα χωράφια είναι απογοητευτική. Το χώμα έχει
σκάσει και η πατάτα έχει αρχίσει και πρασινίζει. Και το πρόβλημα αφορά συνολικά
τις καλλιέργειες του Κάμπου.

Το χώμα έχει σκάσει στα χωράφια

Χάθηκε το 50%

Ο κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος  πατατοπαραγωγός και αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης του δήμου Πηνειού, δήλωσε: «Είμαστε για γέλια και για κλάματα εμείς οι αγρότες . Λόγω ανομβρίας η καλλιέργεια της πατάτας έχει καταστραφεί σε ποσοστό 50% και δεν είναι υπερβολή. Το ποσοστό αυτό αφορά όλη την καλλιέργεια πατάτας και άλλων κηπευτικών όπως τα μαρούλια και τα μπρόκολα σε όλο τον Κάμπο! Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή. Μία ο κορονοϊός και μια η ανομβρία μας αποτελείωσαν. Η αρδευτική  περίοδος  έχει λήξει εδώ και ένα μήνα και ζητάμε  από τους αρμοδίους της Περιφέρειας του ΓΟΕΒ και του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων να ανοίξουν το νερό για λίγες ώρες για να ποτίσουμε.  Έχουν γίνει παρεμβάσεις από τον δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο και από μένα. Οι καλλιέργειες που είναι καταχρεωμένες ποτίστηκαν τελευταία φορά στις 10 Νοεμβρίου! Έχουμε όπως βλέπετε παρατεταμένη ξηρασία και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Οι πατάτες θέλανε νερό αφού δεν υπάρχει νερό χάθηκε! Σας λέω το 50% της καλλιέργειας έχει καταστραφεί. Υπάρχει λίγο νερό στο φράγμα και θα μπορούσαν να μας δώσουν Χαριστική βολή η ανομβρία!»

Νερό για 32 ώρες

Ο κ. Σμέρος Διονύσης παραγωγός πατάτας και κηπευτικών δήλωσε: «Ζητάμε από τους υπεύθυνους να μας δώσουνε για δύο μέρες νερό. Δηλαδή 16 ώρες τούτη την εβδομάδα και 16 την άλλη, σύνολο 32 ώρες. Το Φράγμα το έχει αυτό το νερό. Το καταλαβαίνω ότι έχει τελειώσει η αρδευτική περίοδος αλλά και παλιότερα που εμφανιζόταν πρόβλημα ανομβρίας , όπως τότε που ήταν ο Παπάς πρόεδρος ΤΟΕΒ ποτίζαμε ανήμερα του Αγίου Ανδρέα. Αυτή τη στιγμή ζητάνε νερό και οι δενδρώδεις καλλιέργειες , τα πορτοκάλια τα μανταρίνια , οι κτηνοτρόφοι θέλουν να ποτίσουν τις καλλιέργειες για τα ζώα τους. Είναι ζωτικής σημασίας αυτή τη στιγμή να μας δώσουν νερό. Από τις 20 Δεκέμβρη και μετά ξεκινά η συγκομιδή της πατάτας. Το χώμα έχει σκάσει λόγω ανομβρίας και η πατάτα πρασινίζει. Παρακαλούμε τους αρμόδιους φορείς να μας δώσουν νερό για πότισμα για 32 ώρες. Αν βρέξει δεν θέλουμε τίποτα. Καταστρεφόμαστε…»

Κορονοϊός και ανομβρία

Ο κ. Τακουμάκης Θεόδωρος  πατατοκαλλιεργητής δήλωσε: «Οι καλλιέργειες είναι καταχρεωμένες και με την ανομβρία καταστραφήκαμε! Πορτοκάλια και μανταρίνια δεν έχουν ζουμί , μαρούλια  μπρόκολα αχρηστεύονται, οι πατάτες πρασινίζουν, μιλάμε για μεγάλη καταστροφή λόγω ανομβρίας. Θέλουμε να ανοίξουν για λίγες ώρες το νερό από το Φράγμα για να σώσουμε το υπόλοιπο που έχει απομείνει από την καλλιέργεια. Φέτος δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδά μας, είμαστε όλοι καταχρεωμένοι και ήρθε σα χαριστική βολή και η ανομβρία. Κάνουμε έκκληση στους αρμόδιους να μας δώσουν νερό για δύο μέρες να ποτίσουμε»

Γιώργος Γεωργiόπουλος: «Το 50% της καλλιέργειας της πατάτας χάθηκε»

Σάκης Σμέρος: «Έκκληση για νερό μόνο για 32 ώρες»

Τακουμάκης Θεόδωρος: «Πορτοκάλια και μανταρίνια χωρίς ζουμί»

Όλη η επικαιρότητα