Αγροτικά

Μελισσοκομία: «Η πανδημία μείωσε πωλήσεις όχι ποιότητα»

Ακούστε το άρθρο

Ο Μελισσοκόμος Τάσος Αντωνακόπουλος από την Αετοράχη μιλά στη νέα εφημερίδα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή, “Επί Γης”

-Νέο πρόγραμμα για βελτίωση παραγωγής και εμπορίας
-Κρίσιμη χρονιά για τον κλάδο το 2021

Ο κλάδος της μελισσοκομίας αποτέλεσε διέξοδο για πολλούς κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας τα περασμένα χρόνια, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέλεξαν να αφήσουν τα αστικά κέντρα και να μεταβούν στην επαρχία.

Ο 28χρονος δραστήριος πρόεδρος της κοινότητας Αετοράχης- Δάφνης στον Δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Τάσος Αντωνακόπουλος, αγαπά τη δουλειά του μελισσοκόμου, θέλει τα μελίσσια του να παράγουν άριστης ποιότητας προϊόν και το πετυχαίνει και καλεί τους καταναλωτές να αποφεύγουν το μέλι Κίνας το οποίο είναι τεχνητό και δεν έχει καμία σχέση με μέλι.

«Έχω 80 κυψέλες και αν όλα πάνε σύντομα θα τις αυξήσω. Σήμερα παράγω περίπου 1,5 τόνο μέλι ετησίως και η περυσινή περίοδος παρά τον κορωνοϊό για την περιοχή μας, είμαστε περίπου 15 μελισσοκόμοι, πήγε καλά, αλλά φέτος οι πωλήσεις έχουν πέσει», τονίζει ο Τάσος και καλεί τους νέους αγρότες να στραφούν προς τη μελισσοκομία. Αυτή τη περίοδο οι μέλισσες βρίσκονται στη φάση της θεραπείας.

Κρίσιμη χρονιά
To 2021 χαρακτηρίζεται από τους μελισσοκόμους ως ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά.
Από τη μια οι αθρόες εισαγωγές μελιού από τρίτες ή ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως μέσω Βουλγαρίας, η πανδημία, η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή, αποτελούν μερικά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο μελισσοκομικός κλάδος, ενώ οι ελληνοποιήσεις και η πρωτοφανής αδικαιολόγητη νοθεία με καραμελόχρωμα και οι εξευτελιστικές τιμές διάθεσης κάποιων μελιών έχουν φέρει σε απόγνωση τον μελισσοκομικό κλάδο και όλους όσους ασχολούνται με το ελληνικό μέλι.

Πηγή:  “Επί γης”, η Νέα Αγροτική εφημερίδα που εκδίδεται από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βαρουξή- εκδότη της εφημερίδας “Πατρίς”.

Όλη η επικαιρότητα