Ηλεία

Μεσσαλάς: Με δυσκολίες ξεκινά η σχολική χρονιά – Άργησε η κεντρική εξουσία

Ακούστε το άρθρο

Στην έναρξη της νέας σχολικής περιόδου που γίνεται μια εβδομάδα μετά την καθιερωμένη ημερομηνία λόγω καθυστέρησης της κεντρικής εξουσίας στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στις δυσκολίες των μικρών παιδιών με τη μάσκα και στα προβλήματα που εκτιμά ότι θα υπάρξουν το πρώτο διάστημα, εστίασε στην αποκλειστική συνέντευξή του στην «Π» ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Δημήτριος Μεσσαλάς.

Ειδικότερα, τόνισε πως η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με μια εβδομάδα καθυστέρηση λόγω των μέτρων κορωνοϊού που έπρεπε να λυθούν, με την κεντρική εξουσία να καθυστερεί στη διαδικασία που αφορούσε την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού, καθώς και στο θέμα της προμήθειας των μασκών και της διανομής τους κατ’ επέκταση στα σχολεία. Υπογράμμισε δε πως ο δήμος έχει προβεί σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν τους καθαρισμούς σχολείων ώστε να γίνει σωστή έναρξη στη σχολική περίοδο, με προβλήματα ωστόσο.

Καθυστέρηση με τις συμβάσεις προσωπικού

Ο κ. Μεσσαλάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα των συμβάσεων εργασίας και την τεράστια καθυστέρηση που υπήρξε, με την απόφαση του υπουργείου πως οι συμβάσεις έργου που υπήρχαν στο παρελθόν μέσω των σχολικών επιτροπών πρέπει να αλλαχθούν και να γίνουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου να είναι αυτή που δημιούργησε αυτό το αλαλούμ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ήταν «μια διαδικασία που ξεκίνησε μετά τις 22 Αυγούστου και επειδή δόθηκε η δυνατότητα σε πολλούς να καταθέσουν αιτήσεις δίχως να έχουν την απαιτούμενη εμπειρία, δυστυχώς υπάρχει διαδικασία αναπροσαρμογής των πινάκων συνεχώς ώστε να καλυφθούν όλες οι σχολικές μονάδες».

Δεν παρέλειψε δε να σχολιάσει με οξύμωρο της διαδικασίας που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι ενώ οι υπουργικές αποφάσεις απαιτούν τον ολοήμερο καθαρισμό των σχολείων, πάραυτα και τον αριθμό των καθαριστριών περιόρισαν από το υπουργείο και στη συνέχεια έπεσε το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να μπορέσει εν συνεχεία να μπει σε μια διαδικασία που δεν ξέρουμε κατά πόσο θα μπορέσει να τη σηκώσει οικονομικά, είτε με επέκταση των συμβάσεων είτε με διαδικασία των υπερωριών.

Δεδομένες οι δυσκολίες

Οι πρώτες μέρες ανέκαθεν έκρυβαν δυσκολίες, με τον αντιδήμαρχο Πύργου να δηλώνει σίγουρος πως θα υπάρξουν δυσκολίες ειδικά στις μικρές ηλικίες. Παρ’ όλα αυτά, «έριξε και το μπαλάκι» σε γονείς και εκπαιδευτικούς που καλούνται να μάθουν στα παιδιά τη σωστή χρήση της μάσκας, όντας όλοι αναγκασμένοι να υπακούσουν και να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής και αυτά τα οποία οι επιστήμονες προτάσσουν λόγω των συνθηκών. Επιπλέον, εστίασε και στο γεγονός πως η καθιερωμένη εγκύκλιος βρήκε μια μέρα πριν με πληθώρα οδηγιών από τις οποίες αρκετές είναι ανεφάρμοστες.

Ιός και σχολικές εγκαταστάσεις

Σίγουρος πως θα υπάρξουν προβλήματα κατά το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, ιδιαίτερα αν αυτή συμπέσει και με αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και των εποχικών ιώσεων, εμφανίστηκε ο κ. Μεσσαλάς. Κάνοντας μια μικρή αναδρομή μερικούς μήνες πριν, στάθηκε στην απόφαση που είχε πάρει ο δήμαρχος για κλείσιμο των σχολικών μονάδων για δυο ημέρες λόγω πολλών κρουσμάτων από την ίωση της εποχής και εν συνεχεία στην καραντίνα, υποστηρίζοντας πως η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων δεν εξαρτάται μόνο από το δήμο αλλά και από την κυβέρνηση.

Επόμενο ζήτημα στο οποίο επικεντρώθηκε ήταν το πρόβλημα του Γυμνασίου-Λυκείου Καράτουλα που λύνεται ουσιαστικά και το πρώτο κουδούνι αναμένεται να βρει τα παιδιά στο νέο σχολείο, καθώς και των στεγαστικών προβλημάτων που υπάρχουν και γίνεται προσπάθεια επίλυσής τους μέσω σχολικών επιτροπών. Τέλος, σημείωσε πως στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εφαρμογή των μέτρων λόγω της καθυστέρησης του υπουργείου, γεγονός που τον οδηγεί στο συμπέρασμα πως την πρώτη εβδομάδα θα υπάρξουν κάποια μικρά προβλήματα σε μεμονωμένες σχολικές μονάδες που με την πάροδο του χρόνου θα λυθούν και θα μπουν σε σωστή βάση.

Όλη η επικαιρότητα