Μεσσηνία

Μεσσηνία: Γέμισε και …χύνεται το Φιλιατρινό φράγμα (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Σε πληρότητα έφτασε εδώ και λίγο καιρό το Φιλιατρινό φράγμα στους Χριστιάνους, με τη λεκάνη του να γεμίζει και το νερό να τρέχει πλέον από το  σημείο υπερχείλισής του.

Το φράγμα έχει σχεδιαστεί για να αρδεύσει μια έκταση 30.000.000 τ.μ. γης στον κάμπο των Φιλιατρών και πέρα από αυτόν, όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα τα δίκτυα άρδευσης, απλώς συγκεντρώνει το νερό.

Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την περιοχή με αρκετές ακόμη παραμέτρους. Καταρχήν δημιουργήθηκε μια λίμνη στην περιοχή -η Ντόπολη όπως έχει ονομαστεί, λόγω του τοπωνυμίου όπου βρίσκεται. Αυτή  από μόνη της αποτελεί σημαντικό στοιχείο δημιουργώντας έναν υδροβιότοπο και ήδη κανείς μπορεί να αντιληφθεί τη ζωή που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται εξαιτίας της διαμορφώνοντας ένα νέο μικροκλίμα. Το ζητούμενο όμως είναι το φράγμα να καταστεί λειτουργικό για τον σκοπό που κατασκευάστηκε και αυτό θα γίνει με την ολοκλήρωση των δικτύων που ήδη έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ.

Ανάδοχος κατασκευής του ήταν η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ Α.Ε., με το έργο να δημοπρατείται τον Οκτώβριο του 2008, τη σύμβαση να υπογράφεται το Μάιο του 2009 και να ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2017. Η οριστική παραλαβή του έργου έγινε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Δεκέμβριο του 2019.

Τα βασικά μεγέθη του φράγματος έχουν ως εξής: Το μέγιστο ύψος του από τη θεμελίωση είναι 55 μέτρα και από το φυσικό έδαφος 45 μέτρα. Το μήκος στη στέψη του είναι 246 μέτρα και το μήκος της στέψης υπερχείλισης 24 μέτρα, ενώ το πλάτος της θεμελίωσής του 96 μέτρα. Ο συνολικός όγκος του είναι 430.000 κ.μ. σκληρού επιχώματος. Σε ό,τι αφορά το νερό που θα συγκεντρώνεται εκεί, ο όγκος του ταμιευτήρα είναι 7.810.000 κ.μ. νερού, ο ωφέλιμος όγκος 7.630.000 κ.μ. και ο ετήσιος διαθέσιμος όγκος νερού για κατανάλωση 9.000.000 κ.μ. με σκοπό άρδευσης 30 εκ. τ.μ. γης.

Να σημειωθεί ότι αξίζει να το επισκεφθεί κάποιος, καθώς είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, μιας και στη στέψη του περνά ο οδικός άξονας που συνδέει τα Φιλιατρά με τους Χριστιάνους.

Όλη η επικαιρότητα