Μεσσηνία

Μεσσηνία: “Στον αέρα” οι επιδοτήσεις 140.000 στρεµµάτων

Ακούστε το άρθρο

“Στον αέρα” εξακολουθούν να βρίσκονται οι επιδοτήσεις 140.000 καλλιεργούµενων στρεµµάτων στη Μεσσηνία, καθώς χαρακτηρίζονται δασικά και στην αναθεωρηµένη ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Συνολικά στην Ελλάδα κινδυνεύουν επιδοτήσεις 2 εκατοµµυρίων στρεµµάτων, αφού η πολυδιαφηµισµένη αναθεώρηση τελικώς αποδείχτηκε… φενάκη.

Χιλιάδες αγρότες που είχαν πιστέψει τις κυβερνητικές υποσχέσεις κινδυνεύουν, όχι µόνο να χάσουν τις επιδοτήσεις, αλλά και να επιστρέψουν όσες είχαν λάβει για τις “δασικές εκτάσεις” τα προηγούµενα χρόνια.

Συγκεκριµένα, µια ολόκληρη εβδοµάδα µετά τη νέα ανάρτηση των δασικών χαρτών, µόλις χθες οι Μεσσήνιοι µπόρεσαν επιτέλους να δουν στον υπολογιστή τους το απόλυτο φιάσκο της υπόθεσης – αφού µεταξύ άλλων χρειάστηκαν 7 µέρες για να ανέβουν τα αρχεία. Έκπληκτοι λοιπόν οι παραγωγοί διαπίστωσαν χθες ότι παραµένουν ∆Α (δάσος που έγινε αγρός – εκχέρσωση) και Α∆ (αγρός που δασώθηκε) χιλιάδες στρέµµατα επιδοτούµενων εκτάσεων.

Έτσι, διαψεύστηκαν όσα είχαν ακουστεί και γραφτεί περί “κουµπώµατος” του ελαιοκοµικού µητρώου πάνω στους δασικούς χάρτες, ώστε να λυθεί τουλάχιστον το πρόβληµα µε τις δεκάδες χιλιάδες επιδοτούµενες εκτάσεις που καλλιεργούνται από γενιά σε γενιά εδώ και πολλές δεκαετίες.

Από εδώ και πέρα κανένας δεν γνωρίζει ούτε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί ούτε ποτέ θα εξεταστούν οι 14.500 ενστάσεις που υποβλήθηκαν στη Μεσσηνία µετά την πρώτη ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον ορατός ο κίνδυνος εγκατάλειψης χιλιάδων καλλιεργούµενων εκτάσεων, επειδή θα καταστεί ασύµφορη η καλλιέργειά τους εξαιτίας της διακοπής των επιδοτήσεων.

Υπενθυµίζουµε ότι στη Μεσσηνία χιλιάδες στρέµµατα ελαιοκαλλιέργειας εµφανίζονται ως δασικά, σύµφωνα µε αεροφωτογραφίες του 1945.

Την περίοδο εκείνη, εξαιτίας της κατοχής και των εµφύλιων συγκρούσεων, χιλιάδες καλλιεργούµενα στρέµµατα είχαν εγκαταλειφθεί και φαίνονται ως “δασωµένα” στις χαµηλής ανάλυσης αεροφωτογραφίες του 1945, που χρησιµοποιούνται για να τεκµηριωθεί αυτή η “κλοπή” της ιδιοκτησίας από χιλιάδες µικροκαλλιεργητές.

Μεγάλο πρόβληµα υπάρχει και µε τις εκτάσεις Α∆ που χαρακτηρίζονται δασικές επειδή µεγάλωσαν τα… φρύγανα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το Σύνταγµα, που δυστυχώς δεν αναθεωρήθηκε, χαρακτηρίζει δασικό οποιοδήποτε αγρόκτηµα παραµείνει ακαθάριστο µε συνέπεια να µεγαλώσουν µέσα του τα φρύγανα ή οι σκίνοι. Πρέπει επίσης να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε την προηγούµενη ανάρτηση των δασικών χαρτών, στη Μεσσηνία οι δασωµένοι αγροί (Α∆), δηλαδή εκτάσεις που παλιά καλλιεργούνταν και στη συνέχεια λόγγωσαν, κάλυπταν το 12,6% της συνολικής δασικής έκτασης.

Οι φερόµενες ως ∆Α-εκχερσωµένες εκτάσεις, δηλαδή οι καλλιεργούµενες σήµερα εκτάσεις που το 1945 εµφανίζονταν ως “δάσος”, κάλυπταν µόλις το 3,3% της συνολικής δασικής έκτασης.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το δάσος µεγάλωσε πολύ από το 1945 µέχρι σήµερα – και φυσικά θα παραµείνει µεγαλύτερο, ακόµα κι αν αποχαρακτηριστούν από δασικές όλες οι φερόµενες ως εκχερσωµένες εκτάσεις και οι δασωµένοι αγροί για τους οποίους έχει υποβληθεί ένσταση

Πηγή: Εφ. Ελευθερία

Όλη η επικαιρότητα