Έρευνα

Μετατραυματικό στρες ακολουθεί, συχνά, για μήνες μετά τη σοβαρή Covid-19

Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που επιβιώνουν από βαριά νόσο Covid-19 εμφανίζουν ακόμη, μετά από μήνες, διαταραχή μετατραυματικού στρες, σύμφωνα με μία νέα έρευνα γιατρών στην Ιταλία, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας της διασποράς.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό Ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry», μελέτησαν τις περιπτώσεις 381 ασθενών με μέση ηλικία 55 ετών, εκ των οποίων περίπου το 80% είχαν νοσηλευθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης με μέση διάρκεια νοσηλείας 18 ημέρες. Στην έρευνα συμμετείχε ο Γεώργιος Κοτζαλίδης του Τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Fondazione Policlinico Universitario Agostino Gemelli IRCCS.

Διαπιστώθηκε ότι τέσσερις μήνες μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη το 30% εμφάνιζαν μετατραυματικό στρες, το 17% κατάθλιψη και το 7% γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Τα άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες ήταν συχνότερα γυναίκες, είχαν συχνότερα ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών, είχαν ντελίριο όταν είχαν νοσηλευθεί και υπέφεραν από παρατεταμένα συμπτώματα «μακράς Covid-19».

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί να εμφανιστεί μετά από μία τραυματική εμπειρία και έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν και σε άλλες επιδημίες από συγγενικούς κορωνοϊούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα