Ελλάδα

Μετρό Θεσσαλονίκης: «Πράσινο φως» από το ΣτΕ για τον σταθμό Βενιζέλου

Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει ο δρόμος για να κατασκευαστεί ο σταθμός με τη μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο πολυαναμενόμενο Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε το voria.gr, απέρριψε τις προσφυγές ενάντια στην κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης με τη μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του σταθμού.

Οι πληροφορίες που δημοσίευσε το ypodomes.com για την απόφαση του ΣτΕ, επιβεβαιώνονται κι έτσι πλέον δίνεται η δυνατότητα να κλείσει οριστικά μια υπόθεση που ταλαιπώρησε επί πολλά χρόνια το μετρό και τη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι η απόφαση είναι τελεσίδικη και δε μένουν πλέον άλλες εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr η επιβεβαίωση της απόφασης του ΣτΕ είχε περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα, όμως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτίμησε να μην αναφερθεί σ’ αυτή το προηγούμενο Σάββατο που επισκέφτηκε την πόλη για τυπικούς λόγους.

Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Νίκος Ταχιάος, πάντως τόνισε στη Voria.gr ότι «δεν έχουμε την παραμικρή πληροφόρηση μέχρι τώρα. Για να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο πρέπει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση και να την πάρουμε στα χέρια μας. Όσο δεν έχουμε την επίσημη ανακοίνωση, δεν έχουμε απόφαση».

Παρά τις επιφυλάξεις όμως, η ουσία είναι ότι το ΣτΕ έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η μελέτη της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων και να κατασκευαστεί ο σταθμός Βενιζέλου, που παρά την καθυστέρηση στην υλοποίησή του, λόγω των δικαστικών προσφυγών, σύμφωνα με τους αρμόδιους προλαβαίνει να παραδοθεί μαζί με το σύνολο του έργου το 2023, τηρώντας έτσι το τελευταίο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του μετρό Θεσσαλονίκης (ολοκληρωμένη βασική γραμμή).

Με την επισημοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, ολοκληρώνεται η μελέτη κατασκευής του σταθμού και άμεσα μπαίνει ο εργολάβος για τις εργασίες απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων, κατασκευής του σταθμού και επανατοποθέτησής τους.

Προς το παρόν αντιδράσεις στην απόφαση δεν υπάρχουν, προφανώς μέχρι αυτή να επισημοποιηθεί, ενώ τις ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει εντός της ημέρας το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το υπουργείο Πολιτισμού, που είναι σε συνεννόηση από την προηγούμενη εβδομάδα για το θέμα, μαζί με το Μέγαρο Μαξίμου.

Όλη η επικαιρότητα