Ηλεία

Με δυο ιατρούς η ΜΕΘ Πύργου εν μέσω κορωνοϊού- Άμεσα προσλήψεις για να μην μπει λουκέτο

Ακούστε το άρθρο

Η αποχώρηση των δύο εκ των τεσσάρων γιατρών που εργάζονταν στην ΜΕΘ του Πύργου, έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα για την ομαλή λειτουργία της, ιδίως εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρότι οι δύο γιατροί που έχουν απομείνει στην ΜΕΘ Πύργου, αλλά και ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Χρήστος Χριστόπουλος, προσπαθούν να την κρατήσουν ανοιχτή κάνοντας μία υπεράνθρωπη προσπάθεια, σίγουρα αν χρειαστεί σε αυτήν να νοσηλευτούν και ασθενείς με κορωνοϊό, το πρόβλημα θα γίνει πάρα πολύ μεγάλο, κυριολεκτικά τεράστιο!

Η πολιτεία δυστυχώς δεν έχει φροντίσει να στελεχώσει τις ΜΕΘ, όχι μόνο του Πύργου, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, με ιατρούς και αυτό φαίνεται καθημερινά στην αγωνία των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή δεκάδες ασθενείς, που είτε νοσούν από τον κορωνοϊό, είτε από κάποιες άλλες ασθένειες.

Για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, για την υποστελέχωση δηλαδή της ΜΕΘ του Πύργου εν μέσω ενός νέου ξεσπάσματος του ιού, ζητήσαμε την άποψη τριών ιατρών οι οποίοι ασχολούνται πάρα πολλά χρόνια με τα προβλήματα του νοσοκομείου του Πύργου, αλλά και γενικότερα της υγείας στην Ηλεία.

Και μας τόνισαν και οι τρεις, ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο το πρόβλημα στη ΜΕΘ, το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο με fast track διαδικασίες και φυσικά μόνο με την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας, αφού αν ακολουθηθούν οι υπάρχουσες διαδικασίες, τότε γιατροί στη ΜΕΘ του Πύργου θα αργήσουμε πάρα πολύ να έρθουν.

Παναγιώτης Απαλίδης : «Αν έχουμε περισσότερα περιστατικά στη ΜΕΘ, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα»

Ο κ. Παναγιώτης Απαλίδης, ιατρός ουρολόγος και αντιπρόεδρος της Ένωσης των Νοσοκομειακών ιατρών Πύργου, στέκεται και αυτός στα προβλήματα που υπάρχουν στην ΜΕΘ και στις αργές διαδικασίες για την πρόσληψη ιατρών, παρότι είμαστε σε κατάσταση «πολέμου» με τον ιό.

“Σίγουρα η ΜΕΘ του Πύργου μπορεί να φιλοξενήσει κρούσματα και το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστεί να γίνει αυτό. Τώρα όπως καταλαβαίνετε μετά την αποχώρηση των δύο γιατρών που έγινε την περασμένη εβδομάδα, η ΜΕΘ έχει μείνει μόνο με δύο γιατρούς, οι οποίοι επί του παρόντος κάνουν τις εφημερίες, προκειμένου να καλύπτεται το τμήμα, αλλά δεν ξέρω αν μπορούν να τα καταφέρουν και για πόσο καιρό αυτοί οι άνθρωποι, αφού όπως καταλαβαίνετε υπάρχει κόπωση. Θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αν έχουμε περισσότερα περιστατικά στη ΜΕΘ, θα έχουμε πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να καλυφθούν άμεσα αυτές οι δύο θέσεις ιατρών. Έχουν ζητηθεί γιατροί και από κει και πέρα νομίζω ότι θα πρέπει να απευθυνθείτε στο υπουργείο υγείας. Οι διαδικασίες για την πρόσληψη των ιατρών – για τις προσλήψεις στις ΜΕΘ δεν υπήρχε θέμα όταν βγήκαν οι προκηρύξεις, και δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια προς το παρόν – προχωράνε κανονικά, αλλά όπως καταλαβαίνετε είναι χρονοβόρες. Λόγω μάλιστα του lockdown ίσως να καθυστερήσουν περισσότερο. Πάντως οι διαδικασίες από όσο ξέρω έχουνε προχωρήσει, έχουνε γίνει οι πρώτες αξιολογήσεις, θα κοινοποιηθούν στους υποψηφίους, θα γίνουν ενστάσεις, όπου θα υπάρχει ένα περιθώριο μιας – δύο εβδομάδων για να γίνουν αυτές οι ενστάσεις, θα ξαναγίνουν αξιολογήσεις, θα γίνουν συνεντεύξεις και μετά θα κοινοποιηθούν στο υπουργείο και θα βγει το ΦΕΚ. Αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτή η διαδικασία είναι πιθανό να μην τελειώσει ούτε μέχρι το Δεκέμβριο. Έτσι πάνε τα πράγματα. Πάντα η διαδικασία πρόσληψης ενός γιατρού στο ΕΣΥ ήταν χρονοβόρα. Θα μπορούσε να ήταν πιο σύντομη, αλλά ήταν πάντα μία διαδικασία που καθυστερούσε. Φυσικά θα μπορούσε λόγω των συνθηκών να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία. Ακόμη φυσικά και αν δεν υπήρχαν αυτές οι συνθήκες πρέπει να γίνεται αυτή η διαδικασία πιο γρήγορα . Όμως πάντα έτσι αργεί η διαδικασία στην Ελλάδα, τουλάχιστον απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Θυμάμαι ότι υπήρχαν και περιπτώσεις όπου κράτησαν ένα και δύο χρόνια, ίσως και παραπάνω, μέχρι να γίνει τοποθέτηση κάποιου γιατρού. Και αυτό γίνεται για πάρα πολλούς λόγους. Παρότι παρουσιάζονται αυτές οι διαδικασίες με τυμπανοκρουσίες από το εκάστοτε υπουργείο, είναι διαδικασίες οι οποίες αργούν πολύ”.

Νίκος Κατσαρός : «Πρέπει να προσληφθούν ιατροί με διαδικασίες fast track

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Κατσαρός πρώην πρόεδρος ιατρικού συλλόγου πύργου Αρχαίας Ολυμπίας αναφέρθηκε και αυτός στο πολύ μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει πλέον τόσο στην ΜΕΘ, αλλά και στην παθολογική κλινική, που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο αν έχουμε πολλά κρούσματα του ιού στην Ηλεία.

” Προφανώς και με δύο γιατρούς δεν θα μπορέσει να αντέξει η ΜΕΘ του νοσοκομείου Πύργου. Δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν σε αυτοί ασθενείς. Το έχουμε δηλώσει πολλές φορές, το τονίσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, έχουμε πάει και στον Διοικητή του νοσοκομείου στον Πύργο και έχουμε δηλώσει ότι κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα. Ακόμη είμαστε στις αποφάσεις που θα πάρει το Υπουργείο για τη στελέχωση των μονάδων εντατικής θεραπείας. Δηλαδή για την πρόσληψη με διαδικασίες fast track 300 ιατρών. Στην κατάσταση δε που είναι και η παθολογική μονάδα στον Πύργο, πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Σε περίπτωση δηλαδή που έχουμε αυξημένα κρούσματα και χρειαστεί να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Πύργου. Δυστυχώς πάει πολύ αργά η διαδικασία για την πρόσληψη ιατρών, υποτίθεται ότι αλλάζουν και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι προσλήψεις αυτές, υπό τύπου fast track, αλλά δεν ξέρω αν θα επαληθευτεί αυτό, καθότι από τον Μάρτιο έως τώρα δυστυχώς δεν έγιναν οι προσλήψεις, παρότι ήταν στον ορίζοντα ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Έχουμε δηλαδή πολλά περιστατικά κορωνοϊού και θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο στην ΜΕΘ αλλά και στην παθολογική κλινική, αν αυτά γίνουν ακόμη περισσότερα και πιο σοβαρά. Δεν έχει αλλάξει κάτι στην παθολογική, δεν έχει γίνει κάποια πρόσληψη”.

Χρήστος Γιαννικούλης : «Ήταν η πλέον ακατάλληλη στιγμή γι’ αυτή την εξέλιξη στην ΜΕΘ»

Τέλος ο κ. Χρήστος Γιαννικούλης νέος πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας τόνισε ότι έχει επισημανθεί πολλές φορές το πρόβλημα αυτό, αλλά λύσεις δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

” Έχουμε σίγουρα μεγάλο πρόβλημα, αν χρειαστεί να νοσηλευτούν ασθένειες με κορωνοϊο στην ΜΕΘ του Πύργου. Το έχουμε συζητήσει αυτό στην τηλεδιάσκεψη των προέδρων των ιατρικών συλλόγων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, που έγινε με την πρωτοβουλία της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών της κας Μαστοράκου, που είναι και αντιπρόεδρος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Έθεσα λοιπόν αυτό το θέμα, το οποίο και παλαιότερα το έχουμε συζητήσει. Γενικότερα δηλαδή μιλήσαμε για το θέμα του νοσοκομείου και ειδικότερα για το θέμα της ΜΕΘ, το οποίο είναι φλέγον, είχαμε αναφερθεί σε αυτό το θέμα και σε δελτίο τύπου το οποίο είχαμε βγάλει πριν από λίγες ημέρες. Είναι η πλέον ακατάλληλη στιγμή για να έχουμε τέτοιες εξελίξεις στην ΜΕΘ του Πύργου. Πιο ακατάλληλη δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Πλέον τίθεται θέμα παύσης λειτουργίας της. Ακόμη και αν ο σκοπός της δεν είναι να νοσηλεύει περιστατικά κορωνοίού, είναι συγκεκριμένες οι ΜΕΘ που είναι για αυτό το σκοπό, όμως επειδή οι ΜΕΘ είναι συγκοινωνούντα δοχεία, σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Η μόνη λύση πλέον είναι με διαδικασίες fast track να έρθουν γιατροί στον Πύργο. Δηλαδή να περιμένουμε να γίνει προκήρυξη και μετά να γίνουν οι κρίσεις, όπως καταλαβαίνετε όταν τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά, δεν είναι ρεαλιστική αυτή η λύση. Πρέπει ταχύτατα και πολύ άμεσα να προχωρήσουμε σε προσλήψεις, πάντα φυσικά με την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας. Σε νομοτεχνικό επίπεδο, δηλαδή το πώς θα γίνει αυτό, αν θα είναι απόσπαση, αν θα είναι μετάταξη, αν θα είναι έκτακτη πρόσληψη κάποιου γιατρού, ας το βρουν αυτοί οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αλλά πιστεύω ότι όταν υπάρχει τέτοια ανάγκη μπορεί να βρεθεί τρόπος. Επικουρικά θα πρέπει να πω ότι αν παύσει η λειτουργία της μονάδας λόγω έλλειψης προσωπικού, θα είναι μεγάλη η ταλαιπωρία και για τους συνοδούς που θα πρέπει να ακολουθήσουν τους ασθενείς που θα νοσηλευτούν σε μονάδες άλλων πόλεων, όποια και αν είναι αυτή η αιτία. Και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας, όπου θα είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να μολυνθούν εκεί που θα πάνε. Οι συνθήκες αυτή τη στιγμή για τη μετακίνηση και των ασθενών, αλλά και των συνοδών, είναι πάρα πολύ δύσκολες αυτή την περίοδο λόγω του κορωνοϊού”.

Όλη η επικαιρότητα