Ηλεία

Με επιτυχία και χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου

Ακούστε το άρθρο

«Η τηλεκπαίδευση εν μέσω πανδημίας μας επιτρέπει να είμαστε σε επαφή με τους μαθητές και να διατηρήσουμε ζωντανή την διαδικασία της μάθησης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το να κάνεις μάθημα μόνο με εργασίες, χωρίς να υπάρχει κάποια επαφή είναι πάρα πολύ δύσκολο. Παρότι η τηλεκπαίδευση δεν υποκαθιστά την κανονική διαδικασία, εντούτοις διατήρησε την εκπαίδευση και τη μάθηση ζωντανή».

Η παραπάνω δήλωση του κου Παύλου Αυγερινόπουλου, υποδιευθυντή στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου, φανερώνει πως όταν υπάρχει θέληση και σωστή οργάνωση, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει και στο να προστατευτούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από τον ιό, αλλά και φυσικά να εφοδιάσει τους σπουδαστές με τις κατάλληλες γνώσεις οι οποίες θα τους φανούν πολύτιμες στο μέλλον.

Για την τηλεκπαίδευση

Ο κ. Αυγερινόπουλος μίλησε στην εφημερίδα «Πατρίς» για την εξ αποστάσεως διδασκαλία στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου που γίνεται και με την πλατφόρμα webex, αλλά και την ασύγχρονη πλατφόρμα open class.

«Μετά την αναστολή λειτουργίας και εν μέσω πανδημίας, τα μαθήματα στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου, πραγματοποιούνται με τη χρήση της σύγχρονης πλατφόρμας webex, αλλά και με την πλατφόρμα open class. Είναι μία προσπάθεια πρωτόγνωρη, που αγκαλιάστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους και από τους σπουδαστές και από τους εκπαιδευτικούς και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται τα μαθήματα με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Με την εξ αποστάσεως διδασκαλία ασχολούνται στο δημόσιο ΙΕΚ περίπου 50 εκπαιδευτές, που χρησιμοποιούν και τις δύο μεθόδους, δηλαδή την πλατφόρμα webex και την ασύγχρονη πλατφόρμα open class. Δηλαδή πραγματοποιούνται εξ’ ολοκλήρου και με τους δύο τρόπους τηλεκπαίδευσης και τα θεωρητικά και τα εργαστηριακά μαθήματα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, προβλήματα αντιμετωπίσαμε μόνο στην αρχή κυρίως με την πλατφόρμα open class, τα οποία τώρα έχουν επιλυθεί και υπάρχει καθολική συμμετοχή και των εκπαιδευτικών και των σπουδαστών στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Οι σπουδαστές παρακολουθούν μέσω της πλατφόρμας όλα τα μαθήματα και δεν υπάρχει καμία περικοπή σε αυτά. Οι σπουδαστές δε που παρακολουθούν τα μαθήματα είναι πάνω από 200 και τα παρακολουθούν και με τους δύο τρόπους».

Για το νομοσχέδιο που αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση

Επιπλέον ο κ. Αυγερινόπουλος στάθηκε και στο νομοσχέδιο το οποίο είναι υπό διαβούλευση και αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εισαγωγή των πιστοποιημένων αποφοίτων των ΙΕΚ σε σχολές συναφούς ειδικότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Επίσης αυτό το διάστημα τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και περιλαμβάνει την εισαγωγή των πιστοποιημένων αποφοίτων των ΙΕΚ σε σχολές συναφούς ειδικότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα μπορούν λοιπόν οι πιστοποιημένοι σπουδαστές των ΙΕΚ να μπουν στα πανεπιστήμια μετά από εξετάσεις σε ειδικότητες οι οποίες έχουν να κάνουν με το αντικείμενο που σπούδασαν. Αυτό το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στις 3 Δεκεμβρίου. Δηλαδή πριν από το τέλος της χρονιάς θα έχουμε ανακοινώσεις από το υπουργείο».

Αυγερινός Αναστασόπουλος: «Δεν χάνεται η επαφή με τους καταρτιζόμενους»

 

Στην εξ αποστάσεως διδασκαλία με τα σύγχρονα μέσα αναφέρθηκε και ο εκπαιδευτικός κ. Αυγερινός Αναστασόπουλος που τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η πρώτη εβδομάδα της τηλεκπαίδευσης για όλα τα δημόσια ΙΕΚ και φυσικά για αυτό του Πύργου, ήταν μία εβδομάδα θα λέγαμε προσαρμογής, τόσο των εκπαιδευτών, όσο και των εκπαιδευομένων – καταρτιζομένων, στη νέα πραγματικότητα. Αυτό είχε σχέση με πάρα πολλά δεδομένα, τόσο από τεχνικής πλευράς, σε εξοικείωση με προγράμματα και τεχνολογικό εξοπλισμό, όσο και σε επίπεδο ψηφιοποίησης των δεδομένων. Έχουμε στη διάθεσή μας την ψηφιακή πλατφόρμα για την ασύγχρονη εκπαίδευση, όπου όλοι οι εκπαιδευτικοί αναρτούν υλικό προς χρήση από πλευράς των καταρτιζομένων, μία διαδικασία που συνεχίζεται απρόσκοπτα έως σήμερα με τη συνεχή υποστήριξη και της διεύθυνσης. Στη σύγχρονη εκπαίδευση χρησιμοποιούνται εργαλεία όπως η επίσημη πλατφόρμα της Cisco WebEx, η οποία πλέον δεν έχει προβλήματα αφού είναι πλέον πολύ σταθερή και δυνατή, ενώ υπάρχουν φυσικά και εναλλακτικές λύσεις. Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν κατόπιν ενημέρωσης και έγκαιρου προγραμματισμού, με καθολική πλέον συμμετοχή, τα μαθήματα και της σύγχρονης εκπαίδευσης, διότι γενικότερα τα δίκτυα λειτουργούν πιο καλά, αφού πλέον είναι καλύτερα υποστηριζόμενα και επιπλέον έχουμε τη δυνατότητα του διαμοιρασμού αρχείων, των προβολών και ου τω καθεξής. Έτσι δεν χάνεται και η επαφή με τους καταρτιζόμενους, και διατηρείται και ο ψυχικός δεσμός και η διαρκής ενθάρρυνση πού είναι εξαιρετικά σοβαρές παράμετροι στην εκπαίδευση ενηλίκων».

Πέτρος Αναστασόπουλος: «Τώρα έχουμε μπει σε έναν καλό δρόμο»

Ακόμη ο κ. Πέτρος Αναστασόπουλος Αρτοποιός που συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση τόνισε από την πλευρά του.

«Με τα καινούργια δεδομένα μπορεί να δυσκολευτήκαμε λίγο στην αρχή, αλλά τώρα έχουμε μπει σε έναν καλό δρόμο και στην ασύγχρονη εκπαίδευση αλλά και στη σύγχρονη. Είναι πλέον διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά τα πάμε πάρα πολύ καλά».

Νίκος Παπαδόπουλος : «Προσπαθούμε να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο το επίπεδο του ΙΕΚ»

Τέλος ο σεφ Νίκος Παπαδόπουλος που διδάσκει την τέχνη της μαγειρικής, στο Δημόσιο ΙΕΚ του Πύργου, μαζί με τον σεφ Αθανάσιο Σταθόπουλο ανέφερε για την τηλεκπαίδευση.

«Προσπαθούμε να ανεβάσουμε το επίπεδο του ΙΕΚ, που ήδη είναι ανεβασμένο, κάνοντας την τηλεκπαίδευση και βοηθώντας με την πρακτική τα παιδιά, οπότε προσπαθούμε να τους δώσουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Βλέπουν τα παιδιά τι κάνουμε και το κάνουν και αυτά από το σπίτι τους. Κοιτάμε πάνω από όλα την ασφάλειά μας, δίνουμε στα παιδιά υλικά και συνταγές που θα δουλέψουμε και μέσω του WebEx και των ηλεκτρονικών μέσων, προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε. Υπάρχουν βέβαια κάποιες δυσκολίες, αλλά προσπαθούμε να τις ξεπεράσουμε. Καλή θέληση να υπάρχει και όλα γίνονται. Σίγουρα η μαγειρική δεν είναι πολύ εύκολο να γίνεται εξ αποστάσεως, όμως όλα τα παιδιά κρατάνε μία επαφή και προσπαθούμε εγώ και ο συνάδελφος Αθανάσιος Σταθόπουλος να τους δώσουμε ότι καλύτερο μπορούμε, κάνοντας και θεωρία, όσο και πρακτική. Στο ένα τμήμα που διδάσκουμε είναι 22 παιδιά και στο άλλο τμήμα έχουμε 27 παιδιά».

Όλη η επικαιρότητα