Ηλεία Μεσσηνία

Με Ηλειακή συμμετοχή το 19ο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και μαχόμενων δικηγόρων

Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 19ο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και μαχόμενων δικηγόρων, με συνδιοργανωτές το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Το συνέδριο που έγινε στην Καλαμάτα το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουλίου, είχε τέσσερις θεματικές ενότητες (οργανωμένο έγκλημα, τροποποιήσεις ΠΚ-ΚΠΔ, έκτιση ποινών και Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια) και πενήντα περίπου επιστημονικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, πανεπιστημιακούς, αστυνομικούς, δημοσιογράφους και δικηγόρους από την όλη την Ελλάδα.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ.Βασίλης Πλιώτας και συμμετείχαν 500 (με εναλλάξ παρουσία) δια ζώσης σύνεδροι και περισσότεροι από 4.000 διαδικτυακά.

Η πρώτη ενότητα αφορούσε τις προτάσεις τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σχετικά με αυτό το θέμα, αναπτύχθηκε ένας έντονος και γόνιμος επιστημονικός διάλογος, πάνω στα θέματα της αναγκαιότητας ή μη της αυστηροποίησης των ποινών, της έγκλησης ή της αυτεπάγγελτης δίωξης στα κακουργηματικά περιουσιακά αδικήματα και της αναστολής παραγραφής σε όλα τα γενετήσια αδικήματα μέχρι την ενηλικίωση των θυμάτων.

Η δεύτερη και τρίτη θεματική ενότητα αφορούσε το επίκαιρο θέμα του οργανωμένου εγκλήματος με προεδρεύοντες τον τέως Υπουργό Δημήτρη Τσοβόλα, τον Αεροπαγίτη ε.τ κ.Κωνσταντίνο Φράγκο, τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ, Δημήτρη Αναστασόπουλο και Μιχάλη Καλαντζόπουλο, τους αντιπροέδρους της Ένωσης, Ιφιγένεια Βασιλοπούλου, Χριστίνα Βαθειά και Δημήτρη Γκαβέλα, τον γραμματέα Βαγγέλη και τον γνωστό και έγκριτο ποινικολόγο, Αλέξη Κούγια.

Η τέταρτη ενότητα είχε ως θεματική την έκτιση ποινών και Προεδρεύοντες τον Πρόεδρο Εφετών κ. Γεώργιο Παπαγεωργίου και τα μέλη του ΔΣ Γιάννη Μπαρκαγιάννη (Ταμία) και Κωνσταντίνο Μαντζουράνη καθώς και εξαιρετικές νομικές εισηγήσεις από τους δικηγόρους Παναγιώτη Παπαϊωάννου, Ιπποκράτη Μυλωνά, Ανδρέα Σπυρόπουλο, Μαρία- Πηνελόπη Λιακογκονα, Χρήστο Πλειώτα, Παναγιώτη Μαριόλη Αναστάσιο Κοσμά, που επίσης λόγω των αντιθέτων νομικών απόψεων (κυρίως στο θέμα της αυστηροποίησης ή μη των ποινών) προκάλεσαν έναν έντονο αλλά γόνιμο και ουσιαστικό επιστημονικό διάλογο.

Εισήγηση σε αυτή τη θεματική ενότητα έκανε και ο δικηγόρος από τον Πύργο Γιάννης Γεωργουλόπουλος, με θέμα «Άδειας-Αγροτικές Φυλακές», θέτοντας ως παράδειγμα τις άδειες που έλαβε ο απεργός πείνας και «εκτελεστής» της 17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας, γεγονός που πήρε πανελλήνια έκταση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Γεωργουλόπουλος εισηγήθηκε ότι «ο θεσμός των αδειών των κρατουμένων πρέπει να είναι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων.

Οι άδειες επίσης αποτελούν και πρωταρχικό στοιχείο της μη αποκοπής των κρατουμένων από το οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό τους περιβάλλον».

Η πέμπτη ενότητα είχε ως θεματική τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια και Προεδρεύοντες τον τ.Υπουργό και Δικηγόρο κ.Αντώνη Φούσα, τον νέστορα της ποινικής δικηγορίας κ.Ζήση Κωνσταντίνου το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Χρόνη Περιβολάρη και τον επίτιμο Πρόεδρο της Ενωσης κ.Βασίλη Ταουξή. Οι πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των δικηγόρων Γιώργου Ράλλη, Παναγιώτη Κοραντζόπουλου, Νικου Ιωάννου, Βιολέτας Κριτσιλή, Γιάννας Παναγοπούλου, Πέτρου Σαμπράκου, Μάγδας Πλεμένου και Γιάννη Γεωργόπουλου, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συνέδρων.

Τέλος, ευχές και συγχαρητήρια για την επιτυχία του συνεδρίου εδόθησαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τον τ.Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Μιχάλη Χρυσοχοίδη, και την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου. Σημαντικές παρουσίες πέραν των εισηγητών καταγράφονται της καθηγήτριας της Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ.Αικατερίνης Συκιώτη-Χαραλαμπάκη, της Αρεοπαγίτου κ.Αναστασίας Περιστεράκη, των Προέδρων Εφετών κ.Αικατερίνης Δρίλλια Ουρανία Κουζέλη, και κ.Αθανασίας Βασιλάκη, της Εφέτη Καλαμάτας κ.Γιαννούλας Γεωργούλια, του Αντεισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας κ.Γεώργιου Δούβα, της Πρόεδρου Πρωτοδικών Καλαμάτας κ. Δήμητρας Πιπερίγκα των Πρωτοδικών κ. Αντώνη Διακονη και Θεοδώρας- Μαρίας Μπακόλη της Ειρηνοδίκου Καλαμάτας κ.Σοφίας- Λαμπρινής Μπρέστα της Προέδρου Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Ρούλας Χαντζοπούλου και εκπροσώπων του ΔΣ της ΕΑΝΔΑ.

Όλη η επικαιρότητα