Ηλεία

Με τα όπλα στους ώμους ξεκίνησαν οι χιλιάδες κυνηγοί της Ηλείας την «μαγευτική» περιπέτεια

Ακούστε το άρθρο

Με τους καλύτερους οιωνούς – παρά τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε καθημερινά από την πανδημία του κορονοϊού– δείχνει να ξεκινά η φετινή κυνηγετική περίοδος, αφού όλο αυτό το διάστημα η πολυπληθής ομάδα των κυνηγών όλης της Ηλείας περίμενε με αμείωτη διάθεση και με τεράστια προσμονή να ξεκινήσει και επίσημα η φετινή κυνηγετική περίοδος και να ξεχυθούν στη φύση για να κάνουν τη δραστηριότητα με την οποία χρόνια τώρα έχουν μεγαλώσει.

Το ζήτημα της έκδοσης των αδειών φόβιζε τους περισσότερους συλλόγους τη φετινή χρονιά, μιας και λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό δεν ήξερε κανείς αν θα μπορούσε ο κόσμος να ανταποκριθεί στη νέα κυνηγετική περίοδο. Ωστόσο, οι πρώτες μέρες ήρθαν για να διαψεύσουν τους προέδρους των συλλόγων, που είδαν αρκετούς κυνηγούς να προσέρχονται στα γραφεία και να κάνουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση αδειών.

Ένα ζήτημα που κάθε χρόνο απασχολεί τους κυνηγούς είναι και η ρυθμιστική που εκδίδει το Υπουργείο, η οποία φέτος παραμένει ίδια με πέρυσι και για τους περισσότερους συλλόγους είναι θετικό στοιχείο. Τέλος, ο κορωνοϊός που το τελευταίο διάστημα έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στις ζωές μας, εκτιμούν οι πρόεδροι πως δεν πρόκειται να επηρεάσει το κυνήγι παρά μόνο σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερο lockdown όπως αυτό Μαρτίου-Απριλίου, όπου υπήρχαν απαγορεύσεις στις μετακινήσεις.

Με νέα «εργαλεία» η Γ’ ΚΟΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γ’ ΚΟΠ αναμένεται να εξοπλίσει όλους τους θηροφύλακές της με ειδικά μηχανήματα scanner, τα οποία θα τους επιτρέπουν ανά πάσα στιγμή να εξετάζουν τους σκύλους των κυνηγών για το αν έχουν τσιπάκι και αν καλύπτουν τις προϋποθέσεις που χρειάζεται για να βρίσκονται στη φύση να κυνηγούν.

Προσοχή προς αποφυγή ατυχημάτων

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Γιάννης Αντωνόπουλος, με αφορμή το ξεκίνημα της νέας κυνηγετικής περιόδους ζήτησε από τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφευχθούν ατυχήματα, ενώ αναφερόμενος στη ρυθμιστική που είναι ίδια με πέρυσι τόνισε πως δεν υπάρχουν αντιρρήσεις. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον κορωνοϊό, σημειώνοντας πως οποιαδήποτε απαγόρευση που στοχεύει στη διακοπή της διασποράς του ιού τους βρίσκει θετικούς, πέραν του τραβηγμένου σεναρίου της απαγόρευσης μετακίνησης σε άλλους νομούς σε περίπτωση μιας νέας καραντίνας.

Διστακτικοί κυνηγοί λόγω ιού

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Μούσχος υποστήριξε πως τις πρώτες μέρες ο κόσμος δείχνει δισταγμό όσον αφορά την  έκδοση αδειών, καθώς και ο φόβος της απαγόρευσης μετακινήσεων έξω από το νόμο σε περίπτωση δεύτερης καραμπίνας είναι έντονος. Χαρακτήρισε πλεονέκτημα για το νομό τη βοήθεια του Υπουργείου με απελευθερώσεις θηραμάτων που φτάνουν περίπου τις 5.000 συνολικά, μεγάλος και σημαντικός αριθμός για τους Ηλείους κυνηγούς. Μιλώντας για το ζήτημα των αδειών, τόνισε πως βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι όπου οι συνολικές άδειες έφτασαν τις 800, τη στιγμή που φέτος ήδη έχουν εκδοθεί 350. Τέλος, εστίασε και στη ρυθμιστική για την οποία είπε πως ήταν καλή, εκτιμώντας ωστόσο πως ίσως θα έπρεπε να δοθούν παραπάνω μέρες στο κυνήγι αγριογούρουνο του οποίου ο πληθυσμός είναι τεράστιος.

Άνοιγμα Καϊάφα ή ασφαλιστικά μέτρα

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζαχάρως Αργύρης Χρονόπουλος επεσήμανε πως οι φετινές άδειες είναι 10¤ φθηνότερες λόγω της μη τοποθέτησης έκτακτης εισφοράς και για αυτό το λόγο η έκδοση αδειών πάει αρκετά καλά έχοντας μέχρι στιγμής 80. Για τη φετινή ρυθμιστική σχολίασε πως είναι ίδια με την περσινή που αν μη τι άλλο ικανοποιούσε τους κυνηγούς, αλλά έθεσε ένα σημαντικό προβληματισμό που έχει δημιουργήσει σε όλους η τοπική απαγόρευση του κυνηγιού περιμετρικά της λίμνης Καϊάφα από το δασάρχη Ολυμπίας Βασίλη Γιακουμή. Τις τελευταίες μέρες όπως χαρακτηριστικά αναφέρει γίνονται ενέργειες να μεταπειστεί, ειδάλλως θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες με ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να «ανοίξει» ξανά. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στον αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στις τάξεις των κυνηγών ο κορωνοϊός, μιας και σε περίπτωση ακραίου σεναρίου που απαγορεύει τη μετακίνηση κυνηγών εκτός νομού τότε θα υπάρχει απογοήτευση.

Ρυθμιστική νωρίτερα από ποτέ!

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Δημοσθένης Κατσίκας, επεσήμανε πως υπάρχει μέχρι στιγμής διπλασιασμός των αδειών που συνολικά φτάνουν περίπου τις 60, γεγονός που αποδεικνύει πως οι κυνηγοί συνεχίζουν με αμείωτο ενδιαφέρον το συγκεκριμένο χόμπι παρά τις δύσκολες καθημερινές καταστάσεις. Επιπλέον, ζήτησε από τα μέλη του συλλόγου να προσέρχονται στο γραφείο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο το απόγευμα από 17:00 έως 21:00 και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από 9:00 έως 13:00 λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Στο κεφάλαιο «ρυθμιστική», τόνισε πως είναι όλοι ικανοποιημένοι και δεν παρέλειψε να εστιάσει και στο θετικό στοιχείο που είναι η έκδοσή της νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Τέλος, για τον κορωνοϊό καθησύχασε τους πάντες πως δεν πρόκειται να επηρεαστεί το κυνήγι από τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει από τους αρμόδιους.

Ο κορωνοϊός εμπόδιο στην έκδοση αδειών

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κρεστένων Γιώργος Ασημακόπουλος είπε πως το ξεκίνημα των αδειών δεν ήταν το αναμενόμενο, με τον κόσμο να δείχνει διστακτικός λόγω των καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε στην παρούσα φάση. Επιπλέον, ανέφερε πως παρότι η ρυθμιστική δεν είχε αλλαγές, έχουν δημιουργηθεί εντάσεις λόγω της απαγόρευσης κυνηγιού υδροβίων περιμετρικά του Καϊάφα από το Δασάρχη Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλη Γιακουμή, ενώ εκτιμά πως ίσως υπάρξουν εξελίξεις προσεχώς με τον τομέα των αγριογούρουνων και τους αυξημένους πληθυσμούς τους. Τέλος, για το θέμα του κορωνοϊού πιστεύει πως δεν είναι ικανό να επηρεάσει το κυνήγι παρά μόνο στην περίπτωση μιας ακόμα καραντίνας που θα σημαίνει ουσιαστικά και απαγόρευση εξόδου από τον νομό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και δισταγμό στους κυνηγούς που δεν βγάζουν άδεια ακόμα.

Θετική ανταπόκριση των κυνηγών

Αυξημένες κατά 5 ευρώ είναι οι τιμές στον Κυνηγετικό Σύλλογο Λεχαινών σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιώργο Βέρροιο, όπου από αυτά τα 2 ευρώ είναι έκτακτη εισφορά για την ομοσπονδία και την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων της θηροφυλακής που επιθυμεί να κάνει. Θετική ανταπόκριση του κόσμου έχει αντικρίσει μέχρι στιγμής, αφού ήδη έχουν εκδοθεί 100 άδειες από τους 450 συνολικά εγγεγραμμένους στο σύλλογο, ενώ επεσήμανε πως ουδείς έχει λόγω να αναστατωθεί μιας και η ρυθμιστική είναι επανάληψη της περσινής. Κλείνοντας, για το θέμα του κορωνοϊού σημείωσε πως παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει υπάρχει πάντα ανησυχία για την περίπτωση απαγόρευσης μετακινήσεων προς άλλους νομούς.

Θετική επίδραση στις άδειες;

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βουπρασίας Θέμης Ταβουλάρης ανέφερε πως υπάρχει κινητικότητα στην έκδοση αδειών με διπλασιασμό τους μέχρι στιγμής και με τις τιμές τους να παραμένουν σχεδόν ίδιες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά πέρυσι εκδόθηκαν 207 άδειες τη στιγμή που μέχρι τώρα βρίσκονται στις 70. Υποστήριξε πως δεν υπάρχουν παράπονα από τη ρυθμιστική, αφού βασική έγνοια των κυνηγών είναι να υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί θηραμάτων και κυνηγότοποι, κάτι που βέβαια στη Βουπρασιά είναι δύσκολο μιας και η περιοχή διαθέτει 40.000 στρέμματα θερμοκήπια που ουσιαστικά μειώνουν το χώρο. Τέλος, για τον κορωνοϊό σχολίασε πως δεν πιστεύει πως θα επηρεαστεί η μετακίνηση κυνηγών στην ύπαιθρο, ενώ εκτιμά πως ίσως αποδειχθεί θετικό για την έκδοση αδειών.

Πληρώνουν υδροβιότοπους δίχως να έχουν!

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι φαίνεται ότι κυμαίνεται η έκδοση αδειών στο Κυνηγετικό Σύλλογο Ανδρίτσαινας, αφού όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Σπύρος Αναστασόπουλος έχουν εκδοθεί 40 άδειες μέχρι στιγμής με μοναδική διαφορά στην τιμή την έκτακτη εισφορά των 2 ευρώ της Γ’ ΚΟΠ. Απογοήτευση θεωρεί το γεγονός πως ο κυνηγός της Πελοποννήσου πληρώνει στη ρυθμιστική για υδρόβια θηράματα δίχως να υπάρχουν στον τόπο του, ενώ και ορισμένοι υδροβιότοποι που υπάρχουν έχουν απαγορεύσεις όσον αφορά το κυνήγι. Κλείνοντας, θεωρεί πως ο κορωνοϊός θα επηρεάσει το κυνήγι, ειδικά σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογη απαγόρευση με αυτή του Μαρτίου-Απριλίου.

Όλη η επικαιρότητα