Ηλεία

Με το χειμώνα ήρθε η «Ανάσταση»! Σημαντική παρουσία του κόσμου στην αγορά του Πύργου

Ακούστε το άρθρο

«Παλμό» απέκτησε και πάλι η αγορά του Πύργου μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα όπου παρέμεινε κλειστή λόγω κυβερνητικής απόφασης, με τον κόσμο την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της να μην επηρεάζεται σημαντικά από το τσουχτερό κρύο και να δίνει το παρών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τηρώντας πιστά όλα τα υγειονομικά μέτρα και δίνοντας στους επιχειρηματίες την ευκαιρία να χαμογελάσουν ξανά μετά από καιρό και να αντικρύσουν το μέλλον λιγότερο μέλανα.

Από το πρωί οι καταναλωτές έκαναν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να μπορέσουν να βγουν στην αγορά, να κάνουν την απαραίτητη έρευνα αγοράς και να ψωνίσουν πράγματα που είχαν ανάγκη και είχαν στερηθεί όλο αυτό το διάστημα.

Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους είχαν φροντίσει προκειμένου να έχουν ασυναγώνιστες εκπτώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις έφταναν και το 70%, μαγνητίζοντας τα βλέμματα των καταναλωτών που είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν όσα χρειάζονταν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

«Να μη δοθεί λαβή για νέο κλείσιμο»

«Με το χειμώνα μας ήρθε και η Ανάσταση για τα μαγαζιά. Ήταν κάτι που μας εξέπληξε ευχάριστα, διότι πιστεύαμε ότι θα ισχύει το Click Away», δήλωσε χαρούμενος κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης. Μάλιστα, όπως τόνισε, οι επαγγελματίες της πόλης τηρούσαν πιστά τα μέτρα, ενώ δεν παρέλειψε να τους ζητήσει να είναι ακόμα πιο αυστηροί με την τήρησή τους προκειμένου να μη δώσουν λαβή σε κανέναν για να κλείσει και πάλι το λιανεμπόριο. Κάλεσε δε τους καταναλωτές να στηρίξουν τα καταστήματα της πόλης και να σταματήσουν τις παραγγελίες από το ίντερνετ, μιας και προσφέρονται όλων των ειδών τα προϊόντα σε εξαιρετικές τιμές λόγω τέλους σεζόν.

Δεν παρέλειψε ακόμα να σταθεί και στην περίπτωση ενός τρίτου κύματος πού έχει αναφερθεί από τους ειδικούς, εκφράζοντας την ελπίδα να μην έρθει στην Ηλεία. Επιπλέον, με σιγουριά τόνισε πως δεν θα δοθεί λαβή από τους επιχειρηματίες πού θα οδηγήσει στο κλείσιμο, ενώ όσον αφορά τις προθέσεις της Κυβέρνησης αναμένουν τις εξελίξεις. Τέλος, θέλησε να επιμείνει για ακόμα μία φορά στο γεγονός ότι κάθε νομός θέλει τα δικά του μέτρα και το δικό του πρόγραμμα βοήθειας για τους επαγγελματίες, μιας και δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες η Ηλεία με τους υπόλοιπους.

Ομαλή η κατάσταση στα κομμωτήρια

Για την επαναλειτουργία των καταστημάτων του κλάδου του μίλησε και ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Νομού Ηλείας Γιάννης Διονυσόπουλος, που επεσήμανε πως η εν λόγω καραντίνα δε θυμίζει σε καμία περίπτωση τις προηγούμενες σε κίνηση μιας και τα πράγματα κύλησαν ομαλότερα και εξέφρασε την ελπίδα πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει βελτίωση. Επιπλέον, εστίασε ιδιαίτερα στη διαδικασία της εργασίας του με τα ραντεβού, ενώ για ακόμα μια φορά επεσήμανε πως θα πρέπει τα υγειονομικά μέτρα να τηρούνται πιστά. Τέλος, αναφέρθηκε στον κόσμο που φάνηκε πιο προετοιμασμένος και είχε προνοήσει προκειμένου ανάγκες τέτοιου είδους να καλυφθούν πριν την καραντίνα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ευχαριστημένοι σε μεγάλο βαθμό για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων τους φάνηκαν να είναι οι καταστηματάρχες, οι οποίοι με την απουσία του Click Away είχαν την ευκαιρία για καλύτερη επαφή με τους πελάτες τους εντός του καταστήματος. Επιπλέον, εστίασαν στο ενδιαφέρον του κόσμου για να ψωνίσει μετά από αρκετό διάστημα που οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές, ενώ τέλος αναμένουν επιπλέον οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση που θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν τη λειτουργία της επιχείρησής τους. Παρακάτω οι δηλώσεις τους στην «Π»:

Σπύρος Βασιλακόπουλος-«Shortcuts»

«Το ότι έφυγε το click away έκανε μεγάλο καλό στην αγορά, διότι πλέον ο κόσμος μπορεί να μπαίνει μέσα στα καταστήματα και να διαλέγει μόνος σου το προϊόν, βλέποντας την ποικιλία που υπάρχει. Για πρώτη μέρα υπήρχε μία σχετικά καλή κινητικότητα. Ο κόσμος έδειξε ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν ανάγκες και εμείς από την πλευρά μας κάνουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές. Είμαστε σε περίοδο εκπτώσεων, για αυτό και περιμένουμε ανάλογη κίνηση και τις επόμενες ημέρες. Έχει υπάρξει μία μικρή βοήθεια με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και περιμένουμε επιπλέον μέτρα. Σίγουρα το διάστημα που χάθηκε δεν επιστρέφεται, ωστόσο το κάθε μαγαζί πρέπει να έχει την οικονομική υγεία για να ανταπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες με διάφορα τρικ κάθε επιχείρησης για να επιβιώσει σε αυτή την κατάσταση».

Ιωάννα Αλεξανδροπούλου-«Δια Χειρός»

«Παρά την κρύα μέρα, ο κόσμος αγκάλιασε με ζεστασιά τα νέα μέτρα και τους άρεσε που μπορούσαν να μπουν στο κατάστημα να ψωνίσουν. Η επιχείρησή μας προσφέρει και δια ζώσης εξυπηρέτηση με περιορισμένο αριθμό ατόμων, αλλά και πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος και παραδόσεις κατ’ οίκον. Το νέο αυτό μέτρο μας εξυπηρέτησε περισσότερο και ιδιαίτερα αυτούς που ήθελαν να δουν  κάτι από κοντά. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και δεν μπορούμε να κερδίσουμε αυτά που χάσαμε. Κοιτάμε μπροστά και είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε και βλέπουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Θα ήταν χρήσιμο ωστόσο να υπάρξουν και οικονομικά μέτρα στήριξης, προκειμένου να ξεμπλέξουμε από αυτή την ιστορία ανώδυνα και οικονομικά αλλά και υγειονομικά. Ο καθένας θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Δε θα θέλαμε να δούμε κατεβασμένα ρολά μετά από όλη αυτή την ιστορία και καλό είναι να μη χαθεί καμία ζωή και θέση εργασίας».

Μιλτιάδης Βασιλακόπουλος-«Crocodilino» και «Bloom»

«Ότι γίνεται για να επιστρέψουν οι έμποροι στο φυσικό τους χώρο είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Το Click Away ήταν μέτρα που δεν ανταποκρίθηκε όσο έπρεπε για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για το εμπόριο ένδυσης και υπόδησης υπήρχε υπήρχε πρόβλημα. Σήμερα είδαμε ενδιαφέρον, καθώς ο κόσμος είχε δίψα να βγει, να δει και να ψωνίσει. Ευελπιστούμε ως καταστήματα, με τις τιμές μας να κάνουμε ένα παραγωγικό υπόλοιπο εκπτώσεων με προσοχή πάντα, για να μπορούμε έστω να βγάζουμε τα προς το ζην. Έχουμε μάθει να έχουμε προσωπική επαφή με τους πελάτες και μία τέτοια κατάσταση μας προβληματίζει. Ο χαμένος χρόνος δεν αναπληρώνεται και σίγουρα πολλές επιχειρήσεις θα το βρουν μπροστά τους. Η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν είναι μέτρο που μας καλύπτει, αφού στην ουσία μας δανείζει το κράτος και δεν μας χωρίζει. Εκτιμώ πως ίσως υπάρξουν αρκετά λουκέτα, καθώς ο κλάδος μας και αυτός της εστίασης έχουν πληγεί περισσότερο από όλους».

Ξένια Ζούβελου-«Υποδήματα Μπαξιβάνη»

«Η πρόσβαση των πελατών στο κατάστημα είναι πολύ πιο εύκολη με αυτό τον τρόπο, τουλάχιστον στο δικό μας Είδες που πρόκειται και υποδήματα που θέλουν δοκιμή βολεύει πολύ περισσότερο τον πελάτη. Υπάρχει ενδιαφέρον και οι εκπτώσεις αποτελούν μεγάλο κίνητρο για την αγορά. Σαν πρώτη μέρα χαιρόμαστε που επιστρέφει ο κόσμος εντός των καταστημάτων και η επαφή μας είναι δια ζώσης. Η δουλειά με το Click Away δεν ήταν εύκολη, ενώ με τα περιοριστικά μέτρα είμαστε ευχαριστημένοι και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής δουλεύουμε πολύ καλύτερα. Επειδή η κατάσταση αυτή δεν είναι παροδική, τα καταστήματα χρειάζονται ενίσχυση από το κράτος και αν αυτό γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα. Οι χαμένες περίοδοι δεν επιστρέφουν και δουλεύοντας συνέχεια με εκπτώσεις δεν βοηθά πολύ τα καταστήματα. Το εμπόρευμα που έχει απομείνει είναι αρκετό και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση για το μέλλον».

Γιώτα Αγγελόπουλου-Romina Shopping Center

«Μετά από καιρό ανοίξαμε κανονικά δίχως την κατάσταση που αντιμετωπίζαμε λίγες μέρες νωρίτερα. Προσαρμοζόμαστε πάλι στα νέα μέτρα. Σίγουρα είναι «επιστροφή στην κανονικότητα» και πλέον όλα είναι θέμα διάθεσης των καταναλωτών που μπορεί να εξετάζει τις ανάγκες του και να είναι πιο ελεύθερος ώστε να μπει σε ένα μαγαζί και να ψωνίσει ότι χρειάζεται. Στην περίοδο εκπτώσεων αυτό είναι ιδανικό και ο κόσμος το περίμενε. Οι καταναλωτές και εμείς τηρούμε πιστά τα μέτρα και απολυμαίνουμε τους χώρους μας, προσφέροντας αίσθημα ασφάλειας. Το πρώτο σοκ τον περασμένο χρόνο έχει περάσει και από κει και πέρα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Το μέλλον δεν το γνωρίζει κανείς, ωστόσο είμαστε εδώ για να φτιάχνουμε τη διάθεση του πελάτη και να έχουμε εμπόρευμα. Όλα κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση και το σημαντικό μέχρι τότε θα είναι να έχουμε την σωματική και ψυχική μας υγεία».

Κωνσταντίνος Ντεβενέζος-«Devenezos Konstadinos»

«Πρώτη μέρα σήμερα και ο κόσμος βλέπουμε να βγαίνει. Έχουμε ξεκινήσει με μεγάλες εκπτώσεις που φτάνουν το 50%, ώστε να βοηθήσουμε αρχικά τον κόσμο και στη συνέχεια εμάς που βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Ο κόσμος κατόπιν τηλεφωνήματος κλείνει ραντεβού και μπαίνει στο κατάστημα, κρατάμε τα στοιχεία των πελατών και τηρούμε όλα τα υγειονομικά μέτρα με το μέγιστο αριθμό ατόμων εντός καταστήματος να είναι πέντε. Αν τα μέτρα τηρούνται, εκτιμώ πως δε θα κλείσουμε και πάλι. Η κυβέρνηση θα εξετάσει τα στοιχεία και σίγουρα θα ξέρει τι να κάνει στη συνέχεια. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβει και μέτρα στήριξης μιας και έχουμε υποστεί τεράστια ζημιά το περασμένο έτος όντας κλειστοί τους καλύτερους μήνες».

Φώτης Βασιλακόπουλος-«Jordan Men’s Store»

«Ελεύθερο άνοιγμα με περιοριστικά μέτρα. Χρειάζεται η απαιτούμενη προσοχή από όλες τις πλευρές. Εκτιμώ πώς θα υπάρξει σωστή τήρηση των μέτρων, διότι θέλουμε να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο κλείσιμο και πάλι. Εάν δεν υπάρξει ξανά κάποια αναποδιά, θεωρώ πώς μπορεί κάτι καλό να γίνει με μία βοήθεια από το κράτος. Έχουν χαθεί σημαντικές περίοδοι και οι εκπτώσεις που έχουν απομείνει αποτελούν πάντα κομμάτι που δίνει στα μαγαζιά μία επιπρόσθετη βοήθεια. Ο κόσμος δείχνει ότι θέλει να βγει να ψωνίσει, καθώς έχει μείνει για καιρό χωρίς προϊόντα. Πιστεύω όμως ότι θα είναι ένα διάστημα που θα βοηθήσει να κλείσουμε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες».

Σπύρος Μπλάθρας-«Blathras Sport»

«Μετά από αρκετό καιρό επανερχόμαστε εν μέρει στην κανονικότητα. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά με την πανδημία, προκειμένου να επιστρέψουμε και να εξυπηρετούμε τον κόσμο όπως παλιά. Ακόμα όμως και με αυτά τα μέτρα μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε και ο κόσμος να είναι ευχαριστημένος. Τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα πιστά και εκτιμώ πως όλα θα πάνε καλά. Προβλήματα υπάρχουν και υπήρχαν. Προερχόμαστε από μία μεγάλη οικονομική κρίση και δίχως να προλάβουμε να συνέλθουμε ήρθε και η πανδημία. Ο κόσμος εκτιμώ ότι θα ανταποκριθεί και θα βοηθήσει. Χρειάζεται συνέπεια και σοβαρότητα από τους συναδέλφους και όλα θα πάνε καλά».

Όλη η επικαιρότητα