Ηλεία

Μηνύματα δημάρχων Ηλείας για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Ακούστε το άρθρο

Τα δικά τους μηνύματα έστειλαν οι δήμαρχοι της Ηλείας για την επέτειο του «Όχι».

Μήνυμα του Δημάρχου Ήλιδας  κ. Γιάννη Λυμπέρη με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 80 χρόνων από την  28η Οκτωβρίου 1940

Τιμούμε σήμερα τα 80 χρόνια από το Έπος του 40, από το ηχηρό ΟΧΙ  των προγόνων μας, των πατεράδων και των παπούδων μας  που  ύψωσαν χωρίς δισταγμό το ανάστημά τους στους κατακτητές.  Σε εκείνους που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την εδαφική  ακεραιότητα και την ελευθερία  ενός λαού που μπορεί να υστερούσε αριθμητικά, καθόλου όμως δεν υστερούσε σε ψυχικό σθένος και πάθος , που υπερασπίστηκε την εδαφική  κυριαρχία του, που πέθανε για τα ιδανικά και τις αξίες που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.

Καλούμαστε ως απόγονοί τους και ως σύγχρονοι Έλληνες να τιμούμε και να μνημονεύουμε  όλους εκείνους που αγωνίστηκαν μέχρις εσχάτων για την Πατρίδα.

Ας αποτελούν λοιπόν όλοι αυτοί διαρκές φωτεινό παράδειγμα φιλοπατρίας και ηρωισμού για τις επόμενες γενιές,  ώστε αν χρειαστεί, να είναι έτοιμοι να αντισταθούν σε όσους επιχειρήσουν να επιβουλευθούν ποτέ την εθνική μας κυριαρχία.

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες του 1940

Χρόνια πολλά σε όλους

Μήνυμα Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης για την 28η Οκτωβρίου 1940

Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι μια ημέρα γιορτής και χαράς για τους απανταχού Έλληνες, ήμερα που γράφτηκε μία από τις σημαντικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Αποτελεί γεγονός  ηρωικής αντίστασης απέναντι στις επεκτατικές βλέψεις των ξένων δυνάμεων και μάς εμπνέει διαχρονικά στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε.

Το έπος του 40 αποτελεί γιορτή ήθους, που περιέχει μηνύματα ομοψυχίαςαλληλεγγύης και ευγνωμοσύνης. Από αυτήν την ηρωική πράξη, ας αντλήσουμε όλοι μας δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον.

80 χρόνια μετά το ιστορικό ΟΧΙ, η Πατρίδα μας είναι έτοιμη να βροντοφωνάξει την ίδια φράση στις προκλήσεις του εξ ανατολών γείτονά μας,  με τις απειλές και την τουρκική επιθετικότητα, που για ακόμη μια φορά προσπαθεί να αμφισβητήσει την εδαφική μας ακεραιότητα.

Καλούμαστε όμως να δώσουμε κι άλλη μια μάχη αυτή της υγειονομική κρίση ενάντια στην εξάπλωση του COVID-19, τον «αόρατο εχθρό» που πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία, με σθένος, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας.

Η πανδημία του COVID-19 μας αναγκάζει να περιορίσουμε τις επίσημες εκδηλώσεις και να γιορτάσουμε φέτος χωρίς μαθητικές παρελάσεις, όμως δεν μπορεί να περιορίσει, ούτε κατ’ ελάχιστο, την υπερηφάνεια και την ομοψυχία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης με συναισθήματα υπερηφάνειας  για το χθες και αισιοδοξία για το αύριο καλεί όλους τους Συνδημότες μας σε κάθε σπίτι, σε κάθε μπαλκόνι να κυματίζει η Γαλανόλευκη σημαία μας! Οφείλουμε να τιμήσουμε τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες που με  θυσίες υπερασπίστηκαν την Εθνική μας Ανεξαρτησία!

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Χρόνια πολλά Ελληνίδες και Έλληνες!

 

 

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Λέντζας Γιάννης

Ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 απευθύνει το παρακάτω μήνυμα:

Συνδημότες, συνδημότισσες,

Συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ιστορική 28η Οκτωβρίου του 1940, την ηρωϊκή ημέρα που αποτυπώθηκε  ανεξίτηλα  στη μνήμη μας ως αιώνια στιγμή  της μεγάλης άρνησης, του μεγαλύτερου ΟΧΙ της ιστορίας απέναντι στα ολοκληρωτικά τυραννικά καθεστώτα του Ιταλικού φασισμού και του Γερμανικού Ναζισμού που κυριαρχούσαν στην Ευρώπη.

Η πανδημία του κορωναϊού δυστυχώς δεν μας  επιτρέπει φέτος να τιμήσουμε όπως έχουμε χρέος την ιστορική Επέτειο. Το μήνυμα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 δεν περιορίζεται.

Συνδημότες, Συνδημότισσες,

Ο Δήμος Πηνειού κηρύττει Πανστρατιά Εθνικής ομοψυχίας ως απάντηση στην πανδημία του COVID-19 που μας εξαναγκάζει να περιορίσουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις και να τιμήσουμε δίχως παρελάσεις, την επέτειο του ΟΧΙ των Ελλήνων το 1940.

Το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής είναι μπολιασμένο με  την αστείρευτη θέληση του λαού μας για ελευθερία, αξιοπρέπεια, εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Το θυσιαστικό αίμα των ηρωικών  προγόνων μας είναι αυτό που μας θωράκισε με αντισώματα κατά των φασιστών εισβολέων   το 1940 και κάθε εχθρικής επιβουλής στο Αιγαίο και τον Έβρο σήμερα.

Συνδημότες, Συνδημότισσες

Σας καλώ να υψώσουμε τη Γαλανόλευκη εκτός από την ψυχή μας, σε κάθε σημείο του Δήμου μας , διατρανώνοντας παράλληλα ότι οι Έλληνες διαφυλάττουν και τιμούν με σθένος και αποφασιστικότητα την εθνική τους κυριαρχία, τις θεμελιώδεις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.

Από το Έπος του ’40 αντλούμε δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον. Οι Ήρωες του Έπους  του ΄40, μας έδειξαν τι μπορεί να πετύχει ο Ελληνισμός όταν είναι ενωμένος.

Ο Δήμαρχος Πηνειού

Ανδρέας Μαρίνος

Όλη η επικαιρότητα