Πολιτική

Μητσοτάκης με Μάας: Δεν συζητάμε με την Τουρκία – Το Oruc Reis αντιβαίνει τα συμφωνηθέντα

Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να αποσύρει το Oruc Reis από το Καστελόριζο έστειλαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά τη συνάντησή τους απόψε στο μέγαρο Μαξίμου.

Αντί για διερευνητικές έστειλε το Oruc Reis

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες της κλιμάκωσης των προκλήσεων από την Τουρκία, δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση, ενώ από την πλευρά του ο Χάικο Μάας σημείωσε πως η Τουρκία με τη στάση της αντιβαίνει τα συμφωνηθέντα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Είχαμε συμφωνήσει με την Τουρκία για τις διερευνητικές επαφές. Όμως αντί για ημερομηνία, έχουμε το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν συζητάμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια σαφή επιλογή στην τελευταία σύνοδο κορυφής: Ή μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η προκλητικότητα. Η Τουρκία επέλεξε τη δεύτερη οδό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατανόηση

Παράλληλα τόνισε επίσης πως θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας σημείωσε πως «αυτά που είδαμε με το άνοιγμα των Βαρωσίων και το Oruc Reis, αντιβαίνουν πλήρως τα συμφωνηθέντα. Έχω κατανόηση ότι στην Ελλάδα υπάρχει ενόχληση και εκνευρισμός. Και δεν είναι η πρώτη φορά που διακόπτεται η ρότα που χαράσσεται μέσω τουρκικών προκλήσεων».

via

Όλη η επικαιρότητα