Πολιτική

Μητσοτάκης: Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και να αποφεύγονται οι περιττές μετακινήσεις

Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την κακοκαιρία.

Τη σύσκεψη απασχόλησαν ιδιαίτερα, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, στο οδικό δίκτυο και στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

«Νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι εδώ στην Αττική με ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, το οποίο φαίνεται ότι θα κρατήσει μέχρι αύριο το πρωί, θα επηρεάσει την Αττική, επηρεάζει ήδη την Εύβοια και θα επηρεάσει και μέχρι αύριο το απόγευμα την Κρήτη. Συνιστούμε προφανώς μεγάλη προσοχή σε όλες τις μετακινήσεις. Να αποφεύγονται όλες οι περιττές μετακινήσεις. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατόν να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς» είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης

Επισήμανε ότι η μεγάλη έννοια της κυβέρνησης είναι η ηλεκτροδότηση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν. «Ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει το καλύτερο δυνατό» υπογράμμισε και πρόσθεσε «νομίζω ότι όλοι θα δείξουμε υπομονή για να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο το οποίο πράγματι είναι πρωτόγνωρο. Από εκεί και πέρα θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και οι αρμόδιοι υπουργοί και η Πολιτική Προστασία θα σας ενημερώνουν αναλόγως».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει το πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί που ακυρώθηκαν σήμερα ώστε να καλυφθούν τα χαμένα ραντεβού το συντομότερο δυνατόν, ειδικά αυτά που αφορούν τη δεύτερη δόση. «Και προφανώς όπως κάνουμε πάντα θα φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε τα εμβόλια τα οποία έμειναν αδιάθετα μέσω του συστήματος που διαθέτουμε έτσι ώστε να μην πάει καμία δόση χαμένη» είπε, υπογραμμίζοντας «ότι η διαδικασία του εμβολιασμού είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένη και θα αντιμετωπίσουμε την οποιοδήποτε δυσκολία, όπως το έχουμε κάνει μέχρι στιγμής».

«Από κει και πέρα επαναλαμβάνω μεγάλη προσοχή. Στα παιδιά μας ας χαρούν το χιόνι έχει και αυτή την ευχάριστη πτυχή πάντα, όμως, με προσοχή και να τονίσω για ακόμα μία φορά να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις όσο αυτό είναι δυνατόν» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Σχετικά με το ζήτημα των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, αναλυτική ενημέρωση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος. Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη, «αυτή τη στιγμή είναι μία σειρά Δήμων που επηρεάζονται, κατά κύριο λόγο στα βόρεια προάστια, εξαιτίας 15 γραμμών μέσης τάσης που έχουν πέσει και είναι οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Υμηττού, Πολυδένδρι, Κιούρκα, Μαλακάσα, Διόνυσος, Δροσιά, Χαλάνδρι, Πολύδροσο, Αγία Παρασκευή και Λούτσα, Πικέρμι και Σπάτα».

Ο κ. Μάνος κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν τη βλάβη τους στα σημεία που είναι ούτως, ώστε όπως είπε, «να έχουμε εικόνα και των μικρότερων βλαβών στην χαμηλή τάση, είτε στο τηλεφωνικό μας κέντρο είτε στο “myapp ΔΕΔΔΗΕ”, είτε στην ιστοσελίδα. Και φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η άριστη συνεργασία με τους δήμους ούτως ώστε να ανοίγουν τόσο οι βοηθητικοί δρόμοι για να έχουν πρόσβαση τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και να μας υποστηρίξουν στα κλαδέματα των δέντρων. Όσο συνεχίζεται η χιονόπτωση τα δέντρα βαραίνουν περισσότερο και ακόμα περισσότερα κλαδιά σπάνε και πέφτουν πάνω στα καλώδια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕΑ, μόνο τη χθεσινή ημέρα υπήρξαν περισσότερες από 200 περιπτώσεις πτώσης δέντρων και πάνω από 700 βλάβες οι οποίες αντιμετωπίστηκαν. «Η χθεσινή μέρα έκλεισε ξεκίνησε με 40 γραμμές με τάσεις πεσμένες και το βράδυ είχε ουσιαστικά μηδενιστεί στα περισσότερα. Σήμερα ξεκινήσαμε με 15 γραμμές, τις οποίες αυτές 15 γραμμές παλεύουμε σε αυτές τις συνθήκες, το προσωπικό μας και οι συνεργαζόμενοι εργολάβοι. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στην Αττική, είναι πάνω από 600 άτομα σε 24ωρη βάση πλέον υπερωριών κλπ προσπαθούν να δώσουν ρεύμα στα σπίτια των ανθρώπων. Η κατάσταση είναι σίγουρα δύσκολη», ανέφερε ο κ. Μάνος.

Επίσης προβλήματα που αντιμετωπίζονται, υπάρχουν σε ορισμένα νησιά όπως η Αμοργός και η Ικαρία και κάποιες πτώσεις τάσης στην Κρήτη. «Υπήρχε μεγάλο θέμα στη Βόρεια Εύβοια όπου στείλαμε 14 συνεργεία και πλέον των 50 ατόμων και διψήφιο αριθμό ειδικών μηχανημάτων ούτως ώστε να μαζευτεί και το θέμα της Βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνετε ότι λόγω της μεγάλης έκτασης των φαινομένων δεν είναι εφικτό να μεταφέρεις κόσμο από περιοχές σε περιοχές. Αυτή τη στιγμή είναι ανακουφισμένη Μακεδονία-Θράκη γιατί έχει φύγει το φαινόμενο, αλλά δεν μπορεί να κατέβει κόσμος από τη Μακεδονία – Θράκη στην Αττική. Κάνουμε συνεχώς αναδιάταξη εργαζομένων και εργολάβων, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Αντίστοιχα έχουμε κόσμο στην Κρήτη έχουμε τους εργολάβους σε επιφυλακή είναι ειδοποιημένοι και ξέρουμε κάποια σημεία στα οποία δημιουργούνται προβλήματα. Θα δούμε πάλι που θα δημιουργηθούν τα προβλήματα και θα τα αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε και η κατάσταση στο οδικό δίκτυο και ο νέος σχεδιασμός του προγράμματος εμβολιασμού με επαναπρογραμματισμό των ραντεβού που ακυρώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν (δια ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο γενικός διευθυντής συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΑΔΜΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα