Ηλεία Πολιτική

Μιχάλης Κατρίνης: Επιτακτική ανάγκη η στελέχωση του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία έχει προκαλέσει στον νομό Ηλείας, αλλά και στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας η μόνιμη υποστέλχωση και ακόμα περισσότερο η αποψίλωση του τμήματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα στον Πύργο. Στο τμήμα υπηρετούν δύο μόνο μέλη ΔΕΠ. Ενώ το 2019 μετακινήθηκαν τρια μέλη ΔΕΠ δεν δόθηκε καμία από τις 38 θέσεις που αναλογούσαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 2019-2020.

Σε αυτό το ζοφερό τοπίο η νέα πρυτανική αρχή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του τμήματος. Σε επικοινωνία του Βουλευτή Ηλείας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μπούρα, ο κύριος Κατρίνης έθεσε το θέμα της διάθεσης μελών ΔΕΠ στο Τμήμα Μουσειολογίας.

Ο Ηλείος βουλευτής πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με τον Επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Μουσειολογίας, κ. Γιώργο Παναγιωτόπουλο κατά την οποία ο κ. Κατρίνης ενημερώθηκε για τις ελλείψεις του τμήματος σε διδακτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και για την εξ αποστάσεως φοίτηση για τη φετινή χρονιά λόγω πανδημίας, με προφανείς επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία του νομού.

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο κύριος Κατρίνηςστη Βουλή σημειώνει ότι μετά την αναστολή λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, η υποβάθμιση του τμήματος Μουσειολογίας αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για το εκπαιδευτικό αποτύπωμα του νομού. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη το Υπουργείο να διαθέσει και νέες θέσεις ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών ώστε να ενισχυθεί αναλογικά και το τμήμα Μουσειολογίας. Επίσης να διαθέσει διοικητικό και άλλο προσωπικό στο τμήμα ώστε να επιτελείται άρτια το διδακτικό και ερευνητικό έργο.

Ο κύριος Κατρίνης δήλωσε: «Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με εκατοντάδες μουσεία και τόσο πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, το μοναδικό τμήμα Μουσειολογίας απαξιώνεται. Η ανάγκη στελέχωσης του τμήματος είναι επιτακτική. Δεν είναι θέμα τοπικό, αλλά εθνικό.»

Όλη η επικαιρότητα