Αγροτικά Ηλεία Πολιτική

Μιχ. Κατρίνης: Οι αγρότες της Ηλείας ζητούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ενώ η κυβέρνηση δίνει αόριστες υποσχέσεις

Ακούστε το άρθρο

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας κ.Μιχάλη Κατρίνη, που έθεσε το ζήτημα της καταβολής άμεσων αποζημιώσεων στους αγρότες της Ηλείας που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό.

Για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Ανάπτυξης, περιορίστηκε σε αόριστες υποσχέσεις τη στιγμή που οι αγρότες της Ηλείας ζητούν πράξεις και μέτρα στήριξης, επισήμανε ο Βουλευτής Ηλείας.

Ο κ.Κατρίνης στην ομιλία του τόνισε ότι:

-Η γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων σε καλλιεργητές σταφίδας και πρώιμου καρπουζιού είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση πολλών παραγωγών στην Ηλεία

-Το 70% των αγροτών κινδυνεύει να μην αποζημιωθεί, αν δεν συμψηφιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές (που συνήθως παρακρατούνται από τον ΕΛΓΑ το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου) με τα ποσά αποζημίωσης, όπως έγινε με τις καταστροφές του ‘’Ιανού’’

-Η πρώτη εκτίμηση του ποσού που θα χρειαστεί για τις αποζημιώσεις του παγετού σε όλη τη χώρα υπερβαίνει το σύνολο του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ για τη φετινή χρονιά για αποζημιώσεις (170 εκατ. ευρώ), χωρίς η κυβέρνηση να έχει διασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση.

-Θα πρέπει οι πληττόμενοι αγρότες να ενταχθούν σε καθεστώς αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων.

Η τοποθέτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, από τη στιγμή, μάλιστα, που μόνιμη επωδός του ήταν τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια.

Όπως επισήμανε ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης:

-Δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις, λέγοντας ότι θα έχει μια πραγματική εικόνα της ζημιάς στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαϊου

-Δεν προσδιόρισε πότε ακριβώς θα πληρωθούν τα προϊόντα που εντάχθηκαν στις αποζημιώσεις του covid-19 ( πατάτα, καρπούζι, θερμοκηπιακά αγγούρια-τομάτα)

-Δεν ανακοίνωσε-για μία ακόμα φορά- κάποια αποζημίωση για εσπεριδοειδή, σαλατικά, κηπευτικά παρά την αδιαμφισβήτητη απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Κατρίνης δήλωσε:‘’ Οι αγρότες ζητούν δεσμεύσεις και ουσιαστικές απαντήσεις για τις αποζημιώσεις λόγω παγετού, κάτι που αποφεύγει η κυβέρνηση. Και αυτό, μετά την πρωτοφανή καθυστέρηση στην αποζημίωση φθινοπωρινής πατάτας, όψιμου καρπουζιού και θερμοκηπιακών καλλιεργειών αλλά και την άρνηση για αποζημίωση σε  εσπεριδοειδή, κηπευτικά και σαλατικά που υπέστησαν απώλεια εισοδήματος λόγω covid-19. Οι αγρότες, ιδιαίτερα οι σταφιδοπαραγωγοί που υπέστησαν ζημιά ως και 100%, απαιτούν άμεσες κινήσεις στήριξης για να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να καλλιεργούν, κάτι που η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται.’’

Όλη η επικαιρότητα