Ηλεία

Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Αρχαίας Ολυμπίας: Εγκρίθηκαν 430.945,65 για την αναβάθμισή του

Ακούστε το άρθρο

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ενέκρινε  τη δέσμευση πίστωσης συνολικού ύψους τετρακόσιες τριάντα χιλιάδες εννιακόσια σαράντα πέντε Ευρώ και εξήντα πέντε Λεπτά (430.945,65 €) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης  για την αποκατάσταση και αναβάθμιση μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολύμπια, ένα έργου που έχει ενταχθεί στο Ε.Π Δυτικής  Ελλάδας 2014-2020.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται  σε 1.145.000 ευρώ (542.372 ευρώ με την έκπτωση). Η πίστωση προέρχεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» (ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης Δυτικής Ελλάδας) και συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, προβλέπεται να εκτελεστούν μεταξύ άλλων εργασίες αποκατάστασης του κελύφους του κτιρίου, τοποθέτηση μηχανικού αναβατορίου εισόδου, αντικατάσταση μαρμάρινων επενδύσεων, εγκατάσταση νέων φωτιστικών ιστών εξωτερικού χώρου, εργασίες για την αποκατάσταση του εσωτερικού του κτιρίου, καθώς και νέες εγκαταστάσεις πυροπροστασίας, κλιματισμού, αερισμού και φωτισμού. Επίσης, θα γίνουν και μουσειολογικές εργασίες, όπως κατασκευή νέων προθηκών και νέος οπτικοακουστικός εξοπλισμός του μουσείου, που αφορούν στην επανέκθεση των εκθεμάτων.

Ιστορικό                             

Όσον αφορά στο ιστορικό της ίδρυσης και λειτουργίας του μουσείου, από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα εξής:

Το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ιδρύθηκε στην Ολυμπία το 1961 και εμπνευστής του ήταν ο φίλαθλος, φιλότεχνος και φιλοτελιστής Γεώργιος Παπαστεφάνου-Προβατάκις. Στην αρχή στεγάστηκε στο παλιό οίκημα του πρώην δημοτικού σχολείου της Ολυμπίας, που αγόρασε μαζί με το οικόπεδο ο ιδρυτής του Γεώργιος Παπαστεφάνου και με κατάλληλες διαρρυθμίσεις το διαμόρφωσε σε εκθεσιακό χώρο και εξέθεσε την προσωπική συλλογή του και τα επί σειρά ετών κάθε είδους αναμνηστικά και ενθυμήματα γύρω από τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πρώτη μέρα της λειτουργίας του μουσείου ήταν η 3η Σεπτεμβρίου 1961, ενώ και μέχρι το 1972 το μουσείο έφερε την ονομασία «Αθλοφιλοτελικό Ολυμπιακό Μουσείο».

Στις 28 Μαρτίου 1964, το οίκημα, στο οποίο είχε στεγάσει το μουσείο και το υλικό των συλλογών του, περιήλθε στην κυριότητα της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων με δωρεά του Γεωργίου Παπαστεφάνου, ο οποίος διορίστηκε και διευθυντής του μουσείου. Στη συνέχεια, η προσωπική συλλογή του Γιώργου Παπαστεφάνου εμπλουτίστηκε σταδιακά και με άλλα αντικείμενα που ο ίδιος αγόραζε, από προσφορές των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών διαφόρων κρατών και από δωρεές ιδιωτών. Το 1968 άρχισαν εργασίες κατασκευής νέου κτιρίου, και στις 27 Ιουλίου του 1972 εγκαινιάστηκε το νέο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, επιφανείας 400 τ.μ., το οποίο και τέθηκε υπό την αιγίδα της εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Όλη η επικαιρότητα