Life

Μουσική: Η φυσική λύση κατά του στρες

Ακούστε το άρθρο

Ακούμε μουσική για να συγκεντρωθούμε καλύτερα στο γραφείο, για να κάνουμε τις δουλειές στο σπίτι πιο ευχάριστες, για να «ανεβάσουμε» τη διάθεσή μας και για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στη γυμναστική.

Μάλιστα, δεδομένου ότι η μουσική επηρεάζει το σώμα αλλά και το μυαλό μας, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες.

Πώς η μουσική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες;

*Χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό μας

Η μουσική μπορεί να προωθήσει τη χαλάρωση των μυών, επιτρέποντάς μας να απελευθερώσουμε εύκολα λίγη από την ένταση που έχουμε μετά από μια αγχωτική ημέρα. Όταν χαλαρώνουμε τους μυς και το σώμα μας, το μυαλό μας χαλαρώνει επίσης, κάτι το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την ένταση και το στρες που μπορεί να μην έχουμε καν συνειδητοποιήσει ότι έχουμε.

Παράλληλα, η μουσική φαίνεται να ηρεμεί την καρδιά μας -το πιο ευάλωτο ανθρώπινο όργανο στο άγχος- , μειώνοντας τους παλμούς της, ελαττώνοντας την πίεση του αίματος και εξασφαλίζοντας την πιο ομαλή ροή του.

Ουσιαστικά, η μουσική είναι ο πιο απλός και διασκεδαστικός τρόπος για να απομακρύνουμε την ένταση στη στιγμή.

*Μας κάνει να σκεφτόμαστε πιο αισιόδοξα

Η μουσική (ειδικά οι χαρούμενες μελωδίες) μπορεί να αποσπάσει το μυαλό μας από αυτό που μας αγχώνει και να μας βοηθήσει να αισθανθούμε πιο αισιόδοξοι. Άλλωστε, καθώς η μουσική περνάει στον εγκέφαλό μας, ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, κάτι που μας κάνει να νιώθουμε άμεσα πιο ευτυχισμένοι. Αν μάλιστα το τραγούδι μάς παρασύρει να χορέψουμε, ακόμη καλύτερα, αφού έτσι θα απελευθερωθούν ενδορφίνες.

Τι είδος μουσικής να επιλέξετε

Το είδος της μουσικής που θα επιλέξετε έχει να κάνει με τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι έχετε επιλέξει μια playlist που σας βοηθάει να χαλαρώσετε και να νιώσετε ηρεμία.

Σύμφωνα πάντως με νευροεπιστήμονες από το Mindlab International, το τραγούδι “Weightless” των Marconi Union μπορεί να μειώσει το στρες μέχρι και 65%. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ακούσουν μια σειρά από διαφορετικά τραγούδια και στη συνέχεια βρήκαν ότι το παρακάτω κομμάτι είναι το πιο αποτελεσματικό στη μείωση του στρες.

via

Όλη η επικαιρότητα