Οικονομία

Μύκονος: Οι βίλες των φορολογικών οργίων

Έλεγχοι για να βρεθούν οι διαδρομές του "μαύρου" χρήματος
Ακούστε το άρθρο

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν αδήλωτα εισοδήματα για ιδιοκτήτες και μεσιτικά για πολυτελείς βίλες στη Μύκονο. Συνεχίζουν με διασταυρώσεις τους ελέγχους για να βρουν διαδρομές “μαύρου” χρήματος.

Με νέες έξυπνες μεθόδους και χρήση των νέων τεχνολογιών και με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης η φορολογική διοίκηση σχεδιάζει να ριχτεί στη μάχη της φοροδιαφυγής. Ήδη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει προβλεφθεί η εισαγωγή νέων πρωτοποριακών φορολογικών εργαλείων στη καθημερινή λειτουργία της ΑΑΔΕ, όπως οι νέου τύπου έλεγχοι τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και η χρήση των Big data.

Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ ακόμη και με … παραδοσιακές μεθόδους όπως πχ των «κρυφών πελατών» στοχεύει εν όψει της κορύφωσης της σεζόν να δώσει κτύπημα στην παραοικονομία , καθώς παρατηρείται κι εκτόξευση τιμών σε βίλες και πολυτελή καταλύματα σε περιοχές με υψηλή ζήτηση όπως η Μύκονος.

Χαρακτηριστικό είναι οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, εντόπισαν αδήλωτα εισοδήματα για ιδιοκτήτες και μεσιτικά για πολυτελείς βίλες στη Μύκονο, που εισέπρατταν ενοίκια.

Ειδικότερα, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, αφού δήλωσαν ότι είναι πελάτες για να νοικιάσουν βίλα, κατάφεραν αφενός να εντοπίσουν κρυμμένα γραφεία σε διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές των νοτίων προαστίων και του κέντρου της Αθήνας, με ΑΦΜ του κεντρικού γραφείου στην Αθήνα, κι αφετέρου να βρουν και τα υποκαταστήματα σε απομονωμένες περιοχές της Μυκόνου.

Το δίκτυο αυτό των γραφείων εκμεταλλεύονται βίλες πολυτελείας στο νησί των ανέμων, εισπράττοντας χρήματα από αλλοδαπούς ενοικιαστές, που βέβαια ήταν αδήλωτα. Μάλιστα με τον έλεγχο που διενήργησαν οι «ράμπο» της φορολογικής διοίκησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν λίστες πελατών, που κατέβαλαν υπέρογκα χρηματικά ποσά, αλλά και λίστες με τους ιδιοκτήτες των βιλών της Μυκόνου. Επίσης, κατασχέθηκαν ανεπίσημες καταστάσεις που περιγράφουν τα στοιχεία Ελλήνων και ξένων πελατών, στοιχεία 17 βιλών, ημέρες διαμονής και ποσά, που φτάνουν έως και τα 180.000 ευρώ για κάθε βίλα, για ενοικίαση 10 ημερών, δηλαδή 18.000 ευρώ την ημέρα.

Επίσης, σε άλλα γραφεία – διαμερίσματα στη Μύκονο κατασχέθηκαν ανεπίσημες καταστάσεις, που περιλαμβάνουν τα στοιχεία 30 βιλών, με ποσά που φτάνουν μέχρι και τα 170.000 ευρώ για κάθε βίλα, για ενοικίαση τριών ημερών, δηλαδή 57.000 ευρώ ημερησίως, ή, σε άλλες περιπτώσεις, 60.000 ευρώ η βίλα για 5 ημέρες ή 12.000 ευρώ την ημέρα.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ συνεχίζεται, ώστε να διακριβωθεί εάν οι ιδιοκτήτες των βιλών δήλωναν τα εισπραχθέντα εισοδήματα των 47 αυτών βιλών, ενώ θα ακολουθήσει περαιτέρω επεξεργασία όλων των κατασχεθέντων στοιχείων και, μέσω της μεθοδολογίας των διασταυρωτικών ελέγχων, θα βρεθούν τα στοιχεία των καταθετών και ιδιοκτητών των βιλών

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα