Categories: Πολιτική

Μ. Θεοδωρίδου: Με PCR test η βεβαίωση νόσησης για μία δόση εμβολιασμού – Σύντομα όλα τα σκευάσματα για 18-29 ετών (vid)

Share

Στη χορήγηση μίας μοναδικής δόσης εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει από Covid 19 και έχουν βεβαιώσει την ασθένειά τους με PCR test αναφέρθηκε τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του κορωνοϊού.

«Με PCR test θα χορηγείται η βεβαίωση νόσησης για μία δόση εμβολιασμού. Τα self test και τα τεστ αντισωμάτων δεν αποτελούν επίσημη καταγραφή επιδημιολογικών δεδομένων στο μητρώο Covid 19», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου, ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η ίδια εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για το θάνατο της 44χρονης στην Κρήτη, η οποία κατέληξε συνέπεια του σπάνιου συνδρόμου θρομβοπενίας, το οποίο προκαλείται εξαιτίας του εμβολίου της AstraZeneca.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εξελίξεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών προοπτική επέκτασης ή και, στο μέλλον, και σε μικρότερες ηλικίες. Όπως σημείωσε το CDC αλλά και πριν από τρεις ημέρες ο ΕΜΑ έχουν δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA για τους 12 – 15.

«Στις μελέτες που έγιναν κανένα παιδί δεν ανέπτυξε νόσο και η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%. Καταγράφηκαν συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ο αριθμός των ατόμων της δοκιμής δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Και πρόσθεσε:

«Η έγκριση του ΕΜΑ σηματοδοτεί ότι κάθε χώρα μπορεί να υιοθετεί μια δική της πολιτική εμβολιασμού. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν αφορούν τη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες που συμμετέχουν τα παιδιά, την ασφάλεια και την αποδοχή από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει. Ο ΕΜΑ σημειώνει ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Για τα παιδιά θα γίνει σχετική η πρόταση και φυσικά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα».
Για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και αν συνδέονται με το εμβόλιο της Pfizer
Η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε, εξάλλου, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης μελετά περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε ανθρώπους κάτω των 30 ετών, που είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Pfizer, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συνδέουν τα περιστατικά αυτά με το εν λόγω εμβόλιο.

Τέλος, είπε ότι τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το ενδεχόμενο για χορήγηση τρίτης (συμπληρωματικής) δόσης εμβολίου, αλλά και συνδυασμοί σκευασμάτων εμβολίων.

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 5,4 εκατ. εμβολιασμοί στο σύνολο της χώρας

Οι παραδόσεις εμβολίων στην Ελλάδα για το μήνα Ιούνιο:

2.170.900 δόσεις Pfizer
308.300 δόσεις Moderna
400.000-500.000 δόσεις AstraZeneca

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συγκεκριμενοποιηθεί το εύρος των παραδόσεων εμβολίων στην ΕΕ για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Απορροφητικότητα εμβολίων

Από την Pfizer η Ελλάδα παρέλαβε 4.268.550 δόσεις και διενεργήθηκαν 3.923.064 εμβολιασμοί (ποσοστό απορρόφησης 91,65%)

Από τη Moderna η Ελλάδα παρέλαβε 613.700 δόσεις και διενεργήθηκαν 545.015 εμβολιασμοί (ποσοστό απορρόφησης 89%)

Από την AstraZeneca η Ελλάδα παρέλαβε 1.351.000 δόσεις και διενεργήθηκαν 949.614 εμβολιασμοί (ποσοστό απορρόφησης 70,3%)

Από την Johnson & Johnson η χώρα μας παρέλαβε 132.000 δόσεις και διενεργήθηκαν 104.262 εμβολιασμοί (ποσοστό απορρόφησης 79%)