Ηλεία Πολιτική

Μ. Κατρίνης: Άμεση ανάγκη η ενίσχυση του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα

Ακούστε το άρθρο

Υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία του νομού Ηλείας εν μέσω πσνδημίας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για την κατάσταση του προσωπικού των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ της 6ης ΥΠΕ, συνυπέγραψε και κατέθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης, μαζί με άλλους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Η ερώτηση έρχεται σε συνέχεια των ερωτήσεων που είχε καταθέσει ο Ηλείος βουλευτής για την ενίσχυση των νοσοκομείων του νομού Ηλείας, που παραμένουν υποστελεχωμένα και εν μέσω πανδημίας. Παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα αποτελέσματα είναι ισχνά, δημιουργώντας απογοήτευση και ερωτηματικά στους πολίτες της Ηλείας.

Στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας που διανύουμε οι δημόσιες δομές υγείας, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας αστικού (ΠΕΔΥ) και περιφερειακού τύπου και ΤΟΜΥ, παρ’ όλες τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, καλούνται να ανταποκριθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην περίθαλψη και νοσηλεία των κρουσμάτων COVID-10, και μάλιστα σε συνθήκες πρωτόγνωρες υγειονομικά για τη χώρα μας.

Η πανδημία τουκορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που ταλαιπωρούν εδώ και πολλά χρόνια τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας: νοσοκομεία, κέντρα υγείας αστικού (ΠΕΔΥ) και περιφερειακού τύπου και τις ΤΟΜΥ της χώρας, δομές τις οποίες η κυβέρνηση καλύπτει με προχειρότητες και υποσχέσεις για προσλήψεις προσωπικού που παραμένουν λόγια του αέρα.

Οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και προσωπικού ορισμένου χρόνου, όπως και οι διαρκείς παρατάσεις συμβάσεων δεν αποτελούν ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ιδιώτες γιατρούς που προσπαθεί η κυβέρνηση να εντάξει στο ΕΣΥ από το παράθυρο, επιβεβαιώνοντας την αντίληψη ότι βασικός πυλώνας της πολιτικής της είναι η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

Τα νοσοκομεία της χώρας υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού, καθώς το μόνιμο προσωπικό τους μειώθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 17.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Στο ΕΣΥ έχουν ενταχθεί μόλις 471 γιατροί, ενώ στο τέλος του έτους αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν περίπου 800 έμπειροι γιατροί. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των νοσηλευτών του ΕΣΥ είναι ο μικρότερος στην Ευρώπη, με αναλογία 3,3 ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 8,1.

Η αποψίλωση του ΕΣΥ έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων. Γι’ αυτό και πρέπει να ανασυγκροτηθεί  αμέσως και να ενισχυθεί με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με βάση τα αντίστοιχα οργανογράμματα.

Όλη η επικαιρότητα