Αρθρογραφία Πολιτική

Μ. Μπαλαούρας: Αρμαγεδδώνας σε Εργασία – Οικονομία

Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση ρίχνει στον Καιάδα τους εργαζόμενους:

  • 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με μειωμένο Δώρο Χριστουγέννων(10-50%)!! Ως βάση υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων 2020 θα λαμβάνεται ΟΧΙ ο ονομαστικός μισθός, όπως ορίζει η Εργατική Νομοθεσία, αλλά ο μισθός της αναστολής, δηλαδή τα 534 ευρώ!!
  • 2-4 μισθοί οι απώλειες για όσους μπήκαν σε αναστολή-«Συν-εργασία» το 2020!
  • Στις καλένδες η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που αυξήθηκε τον Φεβρουάριο 2019, μετά από μια δεκαετία μειώσεων και διαμορφώθηκε στα 650 ευρώ και επρόκειτο να αυξηθεί εκ νέου από τον Φεβρουάριο 2020
  • Απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα και πέραν του 2020. Ο εργαζόμενος οφείλει να αναπληρώσει τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες από αυτές που έλειψε από την επιχείρηση, κάνοντας υπερωρία μια ώρα την ημέρα πέρα από το καθορισμένο ωράριό του.
  • Απολύσεις για όσους εργαζόμενους οδηγήθηκαν σε αναστολές συμβάσεων εργασίας μέσω του προγράμματος «Συν-Εργασία» από το τέλος Ιουνίου.
  • Επιβάλει τη μισή δουλειά με μισό μισθό
  • Ανεξέλεγκτη η τηλεργασία και η προστασία των εργαζόμενων
  • Σφυροκόπημα από όλους τους κοινωνικούς φορείς στη Βουλή. Έχουν αντεργατικό χαρακτήρα, δήλωσαν.

H κυβέρνηση κατεδαφίζει τις κατακτήσεις της μισθωτής εργασιακής σχέσης, δηλαδή μια ασύλληπτη οπισθοδρόμηση, για όλη την Ευρώπη!

Η μισθωτή εργασία καταρρέει

Και όλα αυτά σημειώνονται σε μια περίοδο που όλες οι προβλέψεις και τα στοιχεία δείχνουν ότι η απασχόληση της μισθωτής εργασίας καταρρέει.

Τα χθεσινά στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, την απόλυτη κατάρρευση, όχι μόνο της εποχικής, αλλά της συνολικής:

  • τον Αύγουστο του 2020 είχαμε 34.842 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019,
  • το οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2020 είχαμε 547.554 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2019!!!

Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε βαθιά ύφεση και ανεργία

Και πέραν αυτών των αντεργατικών παρεμβάσεων, επειδή στερεί χρήμα από την οικονομία, η ύφεση θα γίνει βαθύτερη και παρατεταμένη. Το μεγάλο ποσοστό ύφεσης 15,2% που καταγράφηκε το β΄ τρίμηνο του 2020, στο επόμενο θα εκτοξευθεί δημιουργώντας ξανά στρατιές ανέργων και νέα ανθρωπιστική κρίση, από την οποία βγήκαμε με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μια πολιτική νοικοκυρεμένη, χωρίς σκάνδαλα και διασπάθιση δημοσίου χρήματος υπέρ των ημετέρων, όπως γίνεται γενικευμένα από τη κυβέρνηση της ΝΔ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε την οικονομία σε σταθερά αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε τεράστια μείωση της ανεργίας. Παρέδωσε μια οικονομία θωρακισμένη. Μια οικονομία που έτρεχε με ρυθμό ανάπτυξης 2.8%, με αναπτυξιακή πορεία επί 12 συνεχή τρίμηνα και με απόθεμα ρευστότητας 37 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Όμως, ήδη από τον Οκτώβρη του 2019, πολύ πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε θέσει την οικονομία σε υφεσιακή τροχιά, επαναλαμβάνοντας συνταγές που μας οδήγησαν στη μεγάλη οικονομική κρίση, δηλαδή κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, φοροελαφρύνσεις μόνο στα ανώτατα κλιμάκια, επίθεση στην εργασία με  ακραία ελαστικοποίηση, μείωση μισθών και τελικά μείωση της κατανάλωσης και της ενεργούς ζήτησης, συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Παρόλο που η κρίση έχει δείξει τα αιχμηρά δόντια της με την εκτόξευση ανεργίας, επιμένει στη συνταγή να μην δίνει λεφτά στην πραγματική οικονομία, να μη στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με απευθείας ενίσχυση.

Όλη η επικαιρότητα